Gedicht van Arjen Boswijk over de steilrand bij Donderen
30 augustus 2020
donatie
Gea Donatie 2021
13 december 2020
Laat alles zien

Website over Pingoruïnes

Ontstaan van Pingo's (bron Danielle Kooi, Naturalis)

In Drenthe zijn honderden plasjes, vennen en laagtes te vinden. Een deel hiervan zijn pingoruïnes die ontstaan zijn in de ijstijd. We hebben hierover al eens eerder een bericht geplaatste waarin over het ontstaan van de pingoruïnes is geschreven.

Landschapsbeheer Drenthe heeft aan deze pingoruïnes een hele website besteed met interessante informatie, zie http://www.pingoruines.nl/.

Op deze site is ook een link te vinden naar een interactieve kaart waarop alle mogelijke pingoruïnes zijn verzameld. Een directe link naar deze kaart is: https://provdrenthe.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=e33aa94e821b4f3d94e4bbf44c2bdeb7

Heb wel geduld bij het laden, het gaat om veel data en zelfs bij een snelle internetverbinding duurt het wel even voor de kaartlagen met de pingo’s zijn geladen.

Geen pingoruïne maar een uitblazingskom op het Balloërveld

Als je de kaart bestudeert zie je heel veel mogelijke pingoruïnes en een veel kleiner aantal bewezen pingoruïnes. Verassend is dat een aantal meertjes waarvan ik dacht dat het een pingoruïne was in werkelijkheid een uitblazingskom blijkt te zijn.

Een mogelijke pingoruïne op het Balloërveld, vlakbij de uitblazingskom van de vorige foto

In het veld is zeker voor de leek niet te zien wat wel of niet een pingoruïne is.

Bollenveen, een bewezen pingoruïne bij Zeijen
Veldakkersveen, een bewezen pingoruïne bij Zeijen