Fossiele stroomprofiel in groeve Jansen
Routebeschrijving Hümmling excursie
14 april 2007
Keienstrand Geopark Mølen
Geopark Mølen, een droom voor keienverzamelaars
12 augustus 2008
Laat alles zien

Versteend woud in Geopark Lesbos

Geopark Lesbos. Pijnboom Pinoxylon paradoxum met een dubbele stam en goed ontwikkelde jaarringen in drie groepen

Pijnboom Pinoxylon paradoxum met een dubbele stam en goed ontwikkelde jaarringen in drie groepen

Verslag van een bezoek aan het Geopark Lesbos met versteende bomen die nog in-situ staan

Naar aanleiding van een presentatie die Harry Wolters enige tijd geleden heeft gegeven over het Geopark Lesbos met het versteende woud, hebben Corry en ik een bezoek van een week  aan Lesbos gebracht. Natuurlijk om het versteende woud te bezoeken, maar ook om wandelingen te maken door het mooie landschap dat in het voorjaar bedolven is onder een enorme bloemenzee.

Geopark Lesbos

Wat het versteende woud van Lesbos zo bijzonder maakt is dat veel van de bomen op de plaats waar ze groeiden, rechtopstaand en met de wortels nog intact in de grond versteend zijn. Daardoor is het mogelijk om het bos van 20 miljoen jaar te reconstrueren. Omdat bijna alle bomen exact te determineren zijn kan zo bepaald worden welke boomtypes in welke omgeving en onder welke omstandigheden groeiden.

De fossilisatie is op gang gekomen door grote vulkaan uitbarstingen die grote hoeveelheden vulkanisch as uitwierpen. Door de vele regen die optreedt bij een vulkaanuitbarsting zijn grote modderstromen op gang gekomen die het bos in zeer korte tijd met een dikke laag pryoklastisch materiaal bedekt hebben. Omdat dit op een rustige manier gebeurd is, zijn de bomen niet ontworteld, en zijn veel details behouden gebleven. Lavastromen hebben het bos nooit bereikt, een andere reden waarom veel details behouden zijn gebleven zoals boombast, bladeren en pijnappels.

 

 

In Sigri is een splinternieuw en erg goed museum gewijd aan de vondsten uit het petrified forrest: zeer de moeite waard.

Jacob Otten