Logo NGV
NGV cursussen in Zwolle
3 mei 2018
Kleurrijke patronen in de Umm Ishrin zandsteen, detail
De kleurrijke zandsteen van Petra, Jordanië
4 mei 2018
Laat alles zien

Verslag van de Gea kids ruil- en doe-middag

Gea Kids ruil- en doe-middag, 22 april 2018

Gea Kids ruil- en doe-middag, 22 april 2018

Gea kids ruil- en doe-middag, 22 april 2018

Omdat in maart onze zoekdag naar de Piesberg door de barre weersomstandigheden niet door kon gaan hebben we een alternatief bedacht en een determineer, ruil en doe-middag georganiseerd.
Het was een beetje kort dag en daarom kwamen er minder kinderen opdagen om dat er andere activiteiten waren gepland.
Maar dat mocht de pret niet drukken, er kwamen 15 kinderen en de activiteiten waren aantrekkelijk.

Ron Teunissen kwam met zijn “donkere kamer” om ons fluorescerende stenen te laten zien en ons uit te leggen hoe zulk licht tot stand komt. Ook kregen alle kinderen een zakje mee met fluorescerende steentjes.
Annie Rocks kwam de kinderen vertellen over de fossieltjes die ze gevonden heeft in de keileem uit Drenthe, Ook kregen ze allemaal een stukje steen uit het Carboon met bladfossielen. Erik van IJsseldijk had haaientanden bij zich en ook daarvan mochten ze naar een paar meenemen.
Marinus Boerrigter was er met zijn zandtentoonstelling en ook hij had voor de kinderen gipsrozetjes meegenomen en ook deze bleken “toverstenen” te zijn. Bij Ron werd het bewijs geleverd.
Zelfs een van de kinderen, Emma, had weggeefsteentjes bij zich.
Koos had zijn microscoop met camera en laptop meegenomen en de kinderen vergaapten zich aan de mineraaltjes die je met het blote oog bijna niet kon zien. ook konden de kinderen hun meegebrachte stenen door de microscoop bekijken.
Kleurplaten lagen klaar en waren erg in trek, je kon determineren met de “krasproef”of met zoutzuur bepalen of je steen van kwarts of calciet was.
Polijsten was erg in, met een beetje polijstpoeder en water een gezaagde en licht gepolijste steen op een glasplaat de steen nog mooier maken. En dan mee naar huis nemen, wauw. Het lukte allemaal erg goed.
Ook was er een tafel met boeken over dinosaurussen en daar kon je je kennis mee vergroten over deze tot de verbeelding sprekende dieren.

En aan het einde het grote uitzoeken. Kisten met fossielen en mineralen stonden er klaar en ze mochten naar hartenlust uitzoeken. Sommige kinderen konden het bijna niet meer dragen en de stralende gezichten zeiden ons genoeg.
De kinderen hebben buiten nog naar jaspis gezocht en een van de kinderen haalde er een steen uit met fantastische fossielen (bofkont).
Het was warm maar o zo gezellig. We verheugen ons er al weer op november, fossielen zal dan het onderwerp zijn. En natuurlijk gaan we de zoekdag in oktober weer organiseren.

Koos Tap

 

Fotoalbum Gea Kids ruil- en doe-middag

Klik op de foto’s om ze te vergroten of ga rechtstreeks naar Flickr Fotoalbum Gea Kids ruil- en doemiddag