Calciet
Excursie verslag Hohenlimburg 2014
13 april 2014
Ries krater
Ries krater en Steinheimer becken
15 april 2015
Laat alles zien

Verslag van de excursie in het spoor van de IJstijden

Schapen in het Molenveld

Excursie In het Spoor van de ijstijden. In het Molenveld komen we een schaapskudde tegen.

In het spoor van de IJstijden

Op een koude, grijze zondagmorgen om tien uur verzamelden een tiental kringleden zich bij Erm voor een excursie in het spoor van de ijstijden door Drenthe onder leiding van Koos Tap.

De Geo-park excursie voerde ons langs en over de Hondsrug. Op een aantal locaties werd de auto verlaten en vertelde Koos ons over de invloed van de ijstijden op het Drentse landschap zoals we dat nu kennen.

Bezochte locaties:

  1. Wijnbergstee bij Erm. Zicht op beekdalen, essen en de rug van Sleen
  2. De Kibbelkoele waar men een hoge zandrug met dekzand heeft afgegraven
  3. Het gerestaureerde hunebed D49 die de Papeloze kerk wordt genoemd
  4. Hunebedcentrum. Hier warmen we weer op met warme chocolademelk met slagroom, en met een broodje gehaktbal. Daarna bezoeken we het bezoekerscentrum van het Geo-park.
    Vlakbij het hunebedcentrum zien we een ijssmeltwaterdoorbraakdal.
  5. De plek waar de Hunze ontstaat uit de samenvloeiing van het voorste- en Achterste diep. Het beekdal is onstaan door enorme hoeveelheden smeltwater die ontstaan zijn na de voorlaatste (Saale) ijstijd. In de laatste ijstijd (Weichsel) is het dal grotendeels  Zandwinning Kremer. Hier zijn mooie afzettingen van zanden te zien. Dekzand uit het Weichsel en peelo zand uit de Saale ijstijd.
  6. De Leewal. De Leewal is een hoge zandrug, waarvan men nu aanneemt dat het een esker is. Een smeltwater afzetting uit de Saale ijstijd.
    De Leewal grenst aan het Molenveld waar we nog een schaapherder met een  kudde schapen zagen.

Om vier uur eindigde hier de excursie. Voor Koos was deze excursie een test om te zien of het goed werkt als de deelnemers  met eigen auto’s meegaan. Alle deelnemers vonden de excursie zeer geslaagd, ondanks het gure weer en de grauwe lucht.

Hieronder een beeldverslag.