Viborgiet uit Haren
Een zeldzame zwerfsteenvondst in Haren
4 mei 2019
Open dag Gea
Verzoek om materiaal voor promotie activiteiten
5 augustus 2019
Laat alles zien

Verslag hemelvaart excursie 2019

Calciet, Kazachstan - Terra Mineralia

Dit jaar ging de hemelvaart excursie van Gea Drenthe van 30 mei tot en met 2 juni naar het Ertsgebergte in Sachsen Duitsland.
Het was nog spannend of het door kon gaan want vlak voor datum trok één van de groeves (Venusberg) zijn al toegezegde toestemming in; gelukkig wist Koos nog een alternatief te vinden zodat de excursie toch door kon gaan.
De belangstelling voor de excursie was weer overweldigend, in eerste instantie 35 volwassenen en 6 kinderen. Helaas hebben meerdere mensen afgezegd om verschillende redenen, maar toch waren er weer een flink aantal deelnemers.

De heenreis

Het excursiegebied ligt vlak boven Tsjechië; een flink eind rijden dus. Daarom waren vooral de pensionado’s al eerder in de week naar Geyer gereden. Wij moesten nog werken en zijn daarom woensdag 29 mei vertrokken.

Onderweg naar het Ertsgebergte

Om 11 uur hebben we onze eerste stop. Tot onze verbazing komen even later ook Harma en Arjan Woltman aanrijden op de parkeerplaats. Arjan blijkt ook nog een appeltaartje bij zich te hebben; lekker!

In de loop van de dag kwamen we aan op de camping Greifensteine in Geyer, een lange rit maar mooi op tijd. Wij hebben geluk gehad dat we via Bremen zijn gereden; een aantal van onze leden zijn via Osnabrück en Hannover gereden en hebben 5 uur! in de file gestaan.

Overleg op de camping

Bijeenkomst op de camping

Om acht uur ‘s avonds is er een overleg op de camping om nog even alles te bespreken voor de komende dagen. Het is nog niet zo warm, maar er is een mooi avondzonnetje. Het lijkt de komende dagen mooi weer te worden.

Donderdag 30 mei

De temperatuur is vannacht behoorlijk gedaald, één van de deelnemers heeft in de caravan 1,5°C gemeten. Gelukkig gaan we al heel wat jaren met de hemelvaartexcursies mee (al sinds 1986). We weten daarom wat we kunnen verwachten en zijn goed voorbereid, we hebben het in de tent niet koud gehad.

Groeve Dörfel

Vandaag bezoeken we de groeve in Dörfel, ongeveer 10km van de camping.
De groeve is wat modderig, maar we hebben prachtig weer.

Groeve Dörfel

We zijn hier al eerder geweest en hebben toen vooral fluoriet gevonden.

Dit keer is dit minder voorhanden. We hebben wel kleine maar mooie melkkwartsjes en rookkwartsjes gevonden.

Melkkwarts uit Dörfel

Mineralen verkoop op de camping

Een lokale verzamelaar biedt ons lokaal gevonden mineralen te koop aan

Koos heeft geregeld dat er materiaal van een lokale verzamelaar te koop is op de camping. Het is mooi materiaal tegen redelijke prijzen, verzameld op plaatsen die voor ons niet toegankelijk zijn. Er wordt het nodige gekocht.

Vrijdag 31 mei

Terra Mineralia

We bezoeken vandaag geen groeve, maar gaan met zijn allen naar Freiberg om het indrukwekkende mineralen museum Terra Mineralia te bekijken. Dit is misschien wel het mooiste mineralen museum dat bestaat. Geweldig, overdonderend, een enorme collectie prachtige mineralen verzameld door één vrouw, en dan te bedenken dat maar een kwart van haar collectie is uitgestald. Ongelooflijk.

Voor meer informatie zie: http://www.terra-mineralia.de/

In de fotocollectie onderaan dit artikel zijn een flink aantal foto’s opgenomen van de prachtige mineralen, vooral kijken!
Om alvast een indruk te geven, één foto.

Calciet, Kazachstan – Terra Mineralia

Zaterdag 1 juni

Groeve Fahsel

We bezoeken vandaag groeve Fahsel in Bockau. Deze groeve heeft Koos als alternatief voor de Venusberg gevonden. De groeve is ons nog onbekend. De groeve ligt ongeveer 30 km van Geyer, maar door alle wegafsluitingen moeten we toch een behoorlijke tijd rijden.

Groeve Fahsel bij Bockau

Fahsel is een graniet groeve: hard materiaal dus. De wanden zijn gevaarlijk dus we zoeken alleen in de hopen graniet blokken. Hier en daar lopen pegmatiet-achtige aders door het graniet waarin wat kwartskristallen, schörl (zwart toermalijn), veldspaten en andere mineralen zitten. Je moet wat geluk hebben om leuke stukken te vinden, en het geluk zat ons dit keer niet zo mee. Toch hebben we ons wel vermaakt en het was heerlijk weer.

Hirtstein

Na het bezoek aan de groeve hadden we tijd over. Daarom besloten we met zijn tweeën een leuk geologisch monumentje te bezoeken: de Hirtstein.

Hirtstein, een groeve heeft hier een oude vulkaan aangesneden. Er is een prachtige waaier van bazaltzuilen te zien

De Hirtstein geeft een blik in het binnenste van een vulkaan, zeer interessant maar ook prachtig om te zien. Ik heb vergelijkbare structuren alleen in IJsland gezien.

Zie https://de.wikipedia.org/wiki/Hirtstein_(Erzgebirge)

Afsluiting

Ter afsluiting eten we met zijn allen bij Pension Sommerfrische in Ehrenfriedersdorf.

Ter afsluiting een gezamenlijk diner

De hemelvaartexcursie was weer een groot succes. Alles was weer prima geregeld door de excursiecommissie en iedereen was positief en heeft zich weer uitstekend gedragen.
De vondsten waren redelijk maar hadden wat mij betreft wel wat beter gemogen; dat hebben we echter niet in de hand, daar heb je ook wat geluk bij nodig.
Wel hadden we prachtig weer, niet te koud, niet te warm.

Jacob Otten

Fotoalbum hemelvaart excursie Ertsgebergte 2019

Op onze fotowebsite staan foto’s van de hemelvaartexcursie die door kringleden zijn genomen. Klik op de foto’s om ze te vergroten of ga rechtstreeks naar Flickr: