GEA Kring Drenthe
Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
tel: 0592-353229
e-mail: secretaris@gea-drenthe.nl
internet: https://gea-drenthe.nl
facebook: https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
foto’s: https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekeningnr. NL08INGB0003452494

Gea Drenthe Nieuwsbrief Mei 2017

Voor actueel nieuws zie de Gea Drenthe website https://gea-drenthe.nl

Kringavond 19 mei 2017

Een dubbele lezing door William Wold:

  • Kleur en oorzaak van kleur in edelstenen
  • Mijnen van Birma

We nodigen al onze leden weer uit voor de kringavond 19 mei, de laatste kringavond voor de zomer

Saffier uit Sri Lanka

Saffier uit Sri Lanka. Foto: Rob Lavinsky,

Robijn met Scapoliet uit Mogok, Myanmar

Robijn met Scapoliet uit Mogok, Myanmar. Foto: Rob Lavinsky, iRocks.com

Onderwerp voor de pauze: Kleur en oorzaak van kleur in edelstenen.

Wat maakt robijnen rood, saffieren blauw of geel? De lezing gaat over kleur, kleur perceptie en hoe onze ogen ons wel eens bedriegen. Maar vooral ook de mechanismen achter de kleurvorming van edelstenen. . Waarom is het zo dat chroom in de ene edelsteen tot een rode kleur leidt en in de andere tot een groene? En als de mechanismen bekent zijn, dan hoe kunnen we de kleur van edelstenen beïnvloeden? Hoe maakt ik van een witte, zeer goedkope saffier een blauwe of  een rode die voor veel geld verkocht kunnen worden?

Onderwerp na de pauze Mijnen van Birma: “welcome to Rubyland”.

Een verhaal over de geologie, winning, slijpen en verhandelen van edelstenen in Myanmar. Dit naar aanleiding van een reisverslag van een reis in 2016 naar het Mogok gebied. Een gebied dat regelmatig wordt afgesloten van de buitenwereld, en waar je een vergunning voor nodig hebt om er in te mogen komen.

Wie is William Wold:

De fascinatie voor edelstenen begon bij William Wold vroeg. Als kind al verzamelde en bestudeerde hij stenen. Later volgde hij, naast zijn werk als chemisch technoloog, de  internationale vakstudie Gemmology. Als professioneel edelsteenkundige onderzoekt hij edelstenen op soort, echtheid, herkomst, eventuele behandelingen etc.

William volgde ooit een cursus edelsmeden, maar begon pas echt met het ontwerpen van sieraden sinds de oprichting van LYAM. Zijn ontwerpen kenmerken zich door een strakke vormgeving en het gebruik van natuurlijk gekleurde facetedelstenen. Zijn specialiteit is het maken van ringen met open zettingen. Regelmatig reist hij de hele wereld over om edelstenen in te kopen voor LYAM, waarbij hij zoekt op kwaliteit, zeldzaamheid en bijzondere kleuren.William Wold edelsteenkundige edelsmid LYAM edelsmeden
William Wold in 1987

William Wold, Jacob Otten en Petra Otten in de groeve van Höver in 1987

William is in het verleden (30 jaar geleden)  wel met Gea Drenthe op pad geweest zoals uit de foto hiernaast blijkt.

  • Kringavond op vrijdag 19 mei 2017
  • De kringavonden worden gehouden in de kantine van het AOC Terra-college aan de Noordbargerstraat 75 in Emmen.
  • De zaal  is open vanaf 19:30, de kringavond begint om 20:00

Neem je mooiste vondst mee!

Het is altijd erg leuk als leden vondsten meenemen naar de kringavond om te laten zien.
We willen dat stimuleren en roepen daarom iedereen op om mooie vondsten mee te nemen die jullie de laatste tijd gedaan hebben, met name uit Beckum

Excursie kalkgroeve Dyckerhoff in Beckum/Kollenbach

Zaterdag 29 april zijn we naar de kalkgroeve Dyckerhoff in Beckum/Kollenbach geweest, van de firma Holcim. Na 2 keer een afzegging vorig jaar, in verband met regen, was het dan nu eindelijk zo ver. Tussen 9 en 10 uur kwam iedereen op de afgesproken locatie, die ons weer uitstekend door middel van de GPS coördinaten van Koos, voor het hek van de groeve bracht.
Om 10 uur mochten we onder begeleiding van de firma Holcin met de auto de groeve in. We zaten dit keer in de bovenste laag van de groeve, waar we vervolgens in een mooie hoeveelheid los materiaal op zoek konden naar fossielen en mineralen.

We hadden het geluk dat het al een paar dagen droog was geweest, zodat we goed konden zoeken. Zo zaten we bij ons vorige bezoek tot onze knieën in de natte kalk, wat toen het zoeken erg moeilijk maakte.

Vondsten

De groeve is geschikt voor zowel fossielen als ook mineralen verzamelaars. Want er werden mooie stukje Belemniet gevonden en duidelijke afdrukken van Ammonieten. Zo was het materiaal makkelijk te splitsen om naar afdrukken te zoeken.

Ook zat er aan de linker zijkant, van waar we mochten zoeken, een mooie Calciet ader. Waar we mooie heldere Calciet konden vinden, in het materiaal eronder waar de rest van de Calciet ader lag. Zo vonden we ook hier en daar wat Chalcopyriet op de Calciet, maar werden er daar ook mooie stukjes Stontianiet gevonden. Zelfs in combinatie met elkaar.

Zo samengevat was het een mooie dag met goed weer en mooie vondsten en iedereen verliet tegen 2 uur de groeve tevreden. We kijken weer uit naar het volgende bezoek aan de steengroeve in Beckum/Kollenbach.

Verslag door Gerard Mulder

Meer foto’s zijn te vinden op de Gea Drenthe foto website: https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/albums/Foto album Excursie Beckum

Gea-kids organisatie is geen eenmansactie

Hallo allemaal,

Zoals jullie allemaal weten hebben we sinds vorig jaar een kinderafdeling binnen onze kring, de GEA-kids.
Het is een groot succes en zoals met alle goede dingen trekt de mond op mond reclame steeds meer kinderen en kleinkinderen van onze leden er naar toe. Daar zijn we geweldig trots op.

Maar, alhoewel het idee van mij afkomstig is en Koos mij geholpen heeft met het ontwikkelen van een, in eerste instantie, vaag idee komt de eer ons niet alleen toe.

https://gea-drenthe.nl/wp/wp-content/uploads/2017/04/201305-DSCN1255.jpg
De ondersteuning van bestuur door een budget ter beschikking te stellen, de support van de directie van het Hunebedcentrum, de kennis en connecties van andere leden van onze kring zijn onmisbaar. Het Hunebedcentrum stelt belangeloos een ruimte beschikbaar, drukt de boekjes voor de kinderen, geeft zomaar vrijkaartjes voor het museum en als wij  over de ijstijden vertellen en wij graag een ijsje aan de kinderen willen geven, alles wordt gratis voor onze kinderen gedaan. Zijn we stickers nodig dan doen we nooit tevergeefs een beroep op Erik van IJsseldijk, Marinus Boerrigter richt een leuke zandtentoonstelling in voor de kinderen en maakt een kadootje voor de kinderen in de vorm van zand uit alle ijstijden in Drenthe in een leuk houdertje. Ook de hulp die we tijdens de middagen krijgen, zoals Maaike Woltman en Daan Smits, twee van onze jeugdleden, die de kleinere kinderen helpen, die helpen klaarzetten en weer opruimen. De hulp van ouders en grootouders bij de activiteiten, de hulp van de ouders en grootouders die we altijd krijgen bij het weer opruimen na afloop van de knutselactiviteiten (wat soms een geweldige bende oplevert), de gezellige en ontspannen sfeer waarin zich alles afspeelt, het maakt mij heel blij.

Wat ik maar wil zeggen, we mogen trots zijn dat we zo’n hechte en gemotiveerde kring hebben, we kunnen er niet zuinig genoeg op zijn. Ik hoop dat we nog lang op deze manier met iedereen kunnen samenwerken zodat we onze kring kunnen laten groeien en bloeien.

Jannette Tap

Kort berichten:

Programma voor 2017

  • 19 mei – Kringavond, William Wold met twee onderwerpen: De kleur in mineralen en edelstenen, en Edelstenen uit Myanmar
  • 25-28 mei – Hemelvaartexcursie naar de Harz
  • 6 augustus – Oertijdmarkt in Borger
  • 5 november – Geakids middag in het Hunebedcentrum
  • Data van kringavonden van september tot en met december worden in de zomer vastgesteld