Gea kring Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
tel: 0592-353229
e-mail: secretaris@gea-drenthe.nl
internet: https://gea-drenthe.nl
facebook: https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
foto’s: https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekeningnr. NL08INGB0003452494

In deze nieuwsbrief:

 1. Kringavond
 2. Excursie
 3. Gea kids
 4. Pingoruïnes in Drenthe
 5. Gedicht over de steilrand bij Donderen
 6. Agenda

Kringnieuws

Gea kringavond 18 september

18 september is weer de eerste kringavond van dit seizoen.
In verband met corona moeten we tijdens de kringavond 1,5m afstand houden. Hierdoor kunnen we in onze normale zaal (de granietzaal in het kenniscentrum van het hunebedmuseum) niet meer alle bezoekers kwijt.
We hebben hiervoor een oplossing gevonden in het spreiden van de kringavond over twee ruimtes, de filmzaal in het hunebedmuseum zelf en de granietzaal in het kenniscentrum van het museum.
In de filmzaal zal steeds een externe spreker 2x op de kringavond dezelfde ingekorte lezing geven terwijl gelijktijdig in de granietzaal door eigen leden ook 2x een lezing gegeven zal worden of een andere activiteit georganiseerd zal worden. In de pauze zullen de bezoekers dan wisselen van zaal.

Er zullen een aantal spelregels gelden die we verderop in dit bericht hebben staan; lees ze goed en houd je er aan!

Lezing Bijzondere zwerfstenen in het Hondsruggebied door Harry Huisman

In de filmzaal van het museum zal Harry Huisman een lezing geven over bijzondere zwerfstenen in het Hondsruggebied.

Keileem in Groeve De Boer - Emmerschans
Keileem met grote zwerfstenen van graniet in een zandgroeve bij Emmerschans (Dr.)

Stenen zoeken doe je vooral in het buitenland, hoor je vaak, want daar heb je bergen en rotsen. Niet iedereen weet dat ook onze bodem vol met stenen zit. Grind en stenen zijn in het verleden aangevoerd door rivieren, die we nu nog kennen: Rijn, Maas, Elbe en Wezer.

Daarnaast heb je ook stenen die op een andere wijze in ons land zijn terecht gekomen. Deze keien zijn vaak een stuk groter dan rivierstenen en zijn in de voorlaatste ijstijd met gletsjerstromen vanuit Scandinavië naar ons land vervoerd. Zo’n 150.000 jaar geleden drong een enorme ijsmassa vanuit het noordoosten ons land binnen. Het was het randgebied van een enorm uitgestrekt pakket landijs, dat in tienduizenden jaren tijds geleidelijk in omvang en dikte was toegenomen. Vooral uit Zweden en Zuidwest-Finland heeft dit gletsjerijs een geweldige massa klei, zand, grind en stenen in de noordelijke helft van ons land afgezet. Deze stenen kennen we allemaal. Wie bij een hunebed staat, kijkt naar Scandinavische stenen. Omdat de keien van ver komen, noemt men die zwerfstenen.

Het sortiment zwerfstenen is enorm. Ze vormen als het ware een staalkaart van gesteenten waar de oeroude ondergrond van de Scandinavische landen uit is opgebouwd. Liefhebbers van zwerfstenen hebben van verschillende zwerfsteensoorten de herkomst in Scandinavië achterhaald. Sommige komen helemaal uit Finland, maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat zelfs uit het verre noorden van Zweeds Lapland op de Hondsrug verschillende vondsten van granieten zijn gedaan. Het zijn keien die een reis van ruim 2500 km achter de rug hebben. En deze blijken helemaal niet zeldzaam te zijn. Behalve ‘lange-afstands-kampioenen’ zijn ook zwerfstenen gevonden van zeer bijzondere steensoorten. Het zijn oergesteenten die zo’n 2 miljard jaar geleden zijn ontstaan. 


Het verhaal van deze avond geeft een inkijkje in bijzondere, heel mooie en zeldzame zwerfsteensoorten. 

Als iemand een steen heeft waar hij graag iets meer van zou willen weten, dan is voor aanvang en in de pauze gelegenheid om die te laten zien. 

Lezing Jordanië door Jacob Otten

In de granietzaal zal Jacob Otten een lezing geven over Jordanië.

schatkamer petra
Schatkamer (Al-Khazneh), Petra

Jordanië ligt op een kruispunt van handelsroutes, beschavingen en wereldrijken.
Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Egyptenaren, Joden, kruisvaarders, Mamelukken, Osmanen en Arabieren hebben allen hun sporen achtergelaten.

Petra, de roze stad die vergeten was door de tijd, is het bekendste overblijfsel uit het verleden. Toeristisch gezien overschaduwt Petra al het andere in Jordanië, het is één van de bekendste monumenten ter wereld. Petra is uitgehakt uit roze zandsteen die bij nadere beschouwing prachtig gekleurde banden patronen laten zien. Het is daarom niet alleen vanuit historisch perspectief interessant maar is ook vanuit geologisch oogpunt interessant.

Verder zal er ook aandacht zijn voor de Wadi Rum, een prachtig gebied met steile rotsen in de woestijn, en voor de Dode zee.

Corona Protocol

We doen een beroep op uw eigen verantwoordelijkheidsgevoel en vragen u om zich aan onderstaande regels te houden, zo houden we het voor ons allen veilig en blijven we gezond.

 • We vragen u om ons te melden of u naar de kringavond willen komen en met hoeveel mensen, geef daarbij ook aan wie huisgenoten zijn (deze hoeven namelijk onderling geen 1,5m afstand te houden).
  Melden uiterlijk 15 september per e-mail: secretaris@gea-drenthe.nl, als u geen e-mail heeft mag u bellen
 • Op basis van de aanmeldingen delen we u in in 2 groepen, de ene groep begint met de lezing in de filmzaal in het museum, den andere groep begint met de lezing in de granietzaal in het kenniscentrum. U krijgt uiterlijk 1 dag voor de kringavond bericht hoe u ingedeeld bent.
 • We vragen iedereen om op de dag van de lezing, thuis nog de mail te checken. Bij géén bericht gaat de lezing door.
 • Bij de ingang van de zaal ligt de e-maillijst van mensen die zich hebben aangemeld. We zullen u afvinken, zodat we weten wie daadwerkelijk is gekomen.
 • Blijf thuis bij (milde) klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, koorts of verhoging, reuk- en/of smaakverlies. Mensen met klachten worden niet toegelaten.
 • Ontsmet uw handen bij binnenkomst met de desinfecterende handgel bij de ingang.
 • Houd te allen tijde minimaal 1.5 m afstand (2 armlengtes) van anderen, buiten en binnen het gebouw.  Huisgenoten mogen wel naast elkaar zitten.
 • Advies: ga voor de lezing thuis naar het toilet, als het moet zijn de toiletten wel toegankelijk, mits er maar een persoon per keer gaat.
 • U hoeft geen mondkapje of handschoenen te dragen. Wilt u dat toch, breng ze dan mee van huis. 
 • We gaan de koffie/thee in thermoskannen klaarzetten. We gaan papieren bekertjes gebruiken zodat we die daarna kunnen weggooien.
  Koffie en thee zullen gratis zijn zodat we geen betalingscontacten hebben. 

Naar boven


Excursie Hohenlimburg, 25 oktober

Hohenlimburg 2017
Hohenlimburg 2017

Beste mensen,

Op zondag 25 oktober kunnen we met onze club naar de calcietgroeve Hohenlimburg in Hagen, Duitsland

Om gezondheidsredenen ga ik zelf niet mee, daarom zal Harry Woltman die dag de leiding hebben.

Er mogen zoals normaal is daar 30 personen mee.
Er staan al 7 mensen op de lijst, dus als je mee wilt moet je je snel opgeven.
De excursie begint om 10:30 uur.

Diegene die mee gaan krijgen op tijd bericht over de coördinaten en de kosten.

Opgeven kan op h-tap@home.nl

Groeten, Koos 

Naar boven


Gea kids 4 oktober

Zonnestelsel
Zonnestelsel Image by Comfreak from Pixabay

Beste GEA kinderen.

De datum van onze kindermiddag is verzet van november naar 4 oktober omdat het overgrote deel van de activiteiten naar buiten verplaatst gaat worden en we hopen dat dat wat temperatuur betreft wat beter te doen is. Zoals we eerder hebben gezegd zal het onderwerp “Ons Zonnestelsel” zijn.

We gaan alleen de lezing voor de kinderen binnen doen. Dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag en tot onze spijt mogen we geen volwassenen toelaten in de Granietzaal. Buiten zetten we een partytent op en daar zal koffie e.d. klaarstaan. Na de lezing gaan we een speurtocht doen door het buitenpark. We verbinden ook nog een wedstrijd aan de middag.

De kinderen krijgen  een pakket mee waarmee ze zelf een planetenstelsel kunnen maken. Als ze er een foto van maken en binnen twee weken naar ons mailen kan degene die dat het mooiste doet een mooie prijs tegemoet zien. Natuurlijk gaan we verschillende leeftijdsgroepen maken zodat iedereen een kans heeft. De beoordeling zal door mensen binnen het Hunebedcentrum  gebeuren. Ook hebben we natuurlijk voor een bijpassend mineraal gezorgd.

We hopen dat we op deze manier de kinderen toch nog kunnen vermaken. Alles hangt natuurlijk samen met de ontwikkelingen op coronagebied, een nieuwe lockdown kan niet worden uitgesloten. Maar voorlopig ziet het er zo uit: op zondag 4 oktober komen de Gea-kids bij elkaar. Tijd 13.30 uur in de Granietzaal van het Hunebedcentrum.

We rekenen er natuurlijk op dat de begeleidende ouders, grootouders zelf de coronamaatregelen, zoals social distancing, in acht nemen. Niet alleen in ieders belang maar vooral voor ons. Wij nemen met open ogen dit risico maar daarvoor moet wel iedereen meewerken. Kom dus niet als er klachten zijn.

De kinderen kunnen vanaf nu aangemeld worden, de uiterste datum is 25 september. We hopen dat we er een leuke middag van kunnen maken.

Tot dan, Koos en Jannette.

Naar boven

Overig nieuws

Website over Pingoruïnes

ontstaan van pingo
Ontstaan van Pingo’s (bron Danielle Kooi, Naturalis)

In Drenthe zijn honderden plasjes, vennen en laagtes te vinden. Een deel hiervan zijn pingoruïnes die ontstaan zijn in de ijstijd. We hebben hierover al eens eerder een bericht geplaatste waarin over het ontstaan van de pingoruïnes is geschreven.

Landschapsbeheer Drenthe heeft aan deze pingoruïnes een hele website besteed met interessante informatie, zie http://www.pingoruines.nl/.

Op deze site is ook een link te vinden naar een interactieve kaart waarop alle mogelijke pingoruïnes zijn verzameld. Een directe link naar deze kaart is: https://provdrenthe.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=e33aa94e821b4f3d94e4bbf44c2bdeb7

Kaart met pingoruïnes op het Balloërveld
Kaart met pingoruïnes op het Balloërveld

Heb wel geduld bij het laden, het gaat om veel data en zelfs bij een snelle internetverbinding duurt het wel even voor de kaartlagen met de pingo’s zijn geladen.

Geen Pingoruïne maar een uitblazingskom op het Balloërveld
Altijd gedacht dat dit vennetje op het Balloërveld een pingoruïne was, maar het is een uitblazingskom

Als je de kaart bestudeert zie je heel veel mogelijke pingoruïnes en een veel kleiner aantal bewezen pingoruïnes. Verassend is dat een aantal gevallen een meertje waarvan ik dacht dat het een pingoruïne was in werkelijkheid een uitblazingskom blijkt te zijn.

Een mogelijke pingoruïne op het Balloërveld
Waarschijnlijk een pingoruïne op het Balloërveld vlak bij de uitblazingskom van de vorige foto

In het veld is zeker voor de leek niet te zien wat wel of niet een pingoruïne is.

Bollenveen, een pingoruïne bij Zeijen
Bollenveen, een bewezen pingoruïne bij Zeijen
Veldakkersveen, een pingoruïne bij Zeijen
Veldakkersveen, een bewezen pingoruïne bij Zeijen

Naar boven


Gedicht van Arjen Boswijk over de steilrand bij Donderen

Ik kreeg door Arjen Boswijk een gedicht toegestuurd over het aardkundig monument de steilrand van Donderen dat ik met zijn toestemming mocht plaatsen.

Zie ook het bericht Aardkundige waarden op onze site, of site van de provincie Aardkundige waarden voor meer informatie over aardkundige waarden in de provincie Drenthe.

Gedicht over de steilrand van Donderen

Naar boven

Agenda

17 juni 2023
 • Excursie naar Beckum

  17 juni 2023 tijd: 10:00 - 13:00
  Beckum

  Op zaterdag 17 juni 2023 zijn wij te gast bij de fa. Holcim in Beckum-Kollenbach. In de kalkgroeve van deze firma kunnen wij van 10 tot 13 uur zoeken naar fossielen en mineralen.

  Mogelijke vondsten zijn kalkfossielen zoals belemnieten en afdrukken van ammonieten, en de mineralen calciet, pyriet, chalcopyriet en strontianiet.

  De afstand van Borger naar Beckum bedraagt 214 km.

   

30 juli 2023
 • Oertijd Markt

  30 juli 2023 tijd: 10:00 - 17:00
  Ullevi 22, 7825 SE Emmen, Nederland

  Komende zomer is er weer een Oertijdmarkt, voor de 2e keer in Emmen.
  Het is inmiddels de 17e Oertijdmarkt. Gea Drenthe heeft vanaf het begin meegedaan, en zal ook dit jaar weer aanwezig zijn.

  Vorig jaar zijn er ondanks de regen nog bijna 4000 mensen langsgekomen

  Zondag, 30 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.

  De locatie is op de wielerbaan (Ullevi 22) achter het stadion van FC Emmen. Er is hier veel parkeerruimte en de markt heeft ook genoeg ruimte zodat we het nog groter kunnen maken dan het al was.

  Dit jaar zijn er extra toiletten en de Horeca is meer uitgebreid.

   

15 september 2023
 • Gea kringavond

  15 september 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

13 oktober 2023
 • Gea kringavond

  13 oktober 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

10 november 2023
 • Gea kringavond

  10 november 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

15 december 2023
 • Gea kringavond

  15 december 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Belazeriet of niet? een lezing door Rolf Egberink

  Er worden veel edelstenen, mineralen en gesteenten verkocht onder allerlei commerciële en fantasienamen. Ook is er veel bewerkt of volledig door de mens gemaakt materiaal op de markt waarvoor misleidende namen gebruikt worden. Inmiddels is het een behoorlijke chaos geworden op het gebied van naamgeving in de wereld van edelstenen en mineralen. Bovendien is het vaak onduidelijk om wat voor steen het nu precies gaat. En is het dan Belazeriet of niet?

  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

19 januari 2024
 • Gea Jaarvergadering

  19 januari 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

16 februari 2024
 • Gea kringavond

  16 februari 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

15 maart 2024
 • Gea kringavond

  15 maart 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

19 april 2024
 • Gea kringavond

  19 april 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

17 mei 2024
 • Gea kringavond

  17 mei 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma wordt moet nog vastgesteld worden

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl