Gea kring Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
tel: 0592-353229
e-mail: secretaris@gea-drenthe.nl
internet: https://gea-drenthe.nl
facebook: https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
foto’s: https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekeningnr. NL08INGB0003452494

In deze nieuwsbrief:

 1. Kringavond
 2. Excursie
 3. Gea kids
 4. Pingoruïnes in Drenthe
 5. Gedicht over de steilrand bij Donderen
 6. Agenda

Kringnieuws

Gea kringavond 18 september

18 september is weer de eerste kringavond van dit seizoen.
In verband met corona moeten we tijdens de kringavond 1,5m afstand houden. Hierdoor kunnen we in onze normale zaal (de granietzaal in het kenniscentrum van het hunebedmuseum) niet meer alle bezoekers kwijt.
We hebben hiervoor een oplossing gevonden in het spreiden van de kringavond over twee ruimtes, de filmzaal in het hunebedmuseum zelf en de granietzaal in het kenniscentrum van het museum.
In de filmzaal zal steeds een externe spreker 2x op de kringavond dezelfde ingekorte lezing geven terwijl gelijktijdig in de granietzaal door eigen leden ook 2x een lezing gegeven zal worden of een andere activiteit georganiseerd zal worden. In de pauze zullen de bezoekers dan wisselen van zaal.

Er zullen een aantal spelregels gelden die we verderop in dit bericht hebben staan; lees ze goed en houd je er aan!

Lezing Bijzondere zwerfstenen in het Hondsruggebied door Harry Huisman

In de filmzaal van het museum zal Harry Huisman een lezing geven over bijzondere zwerfstenen in het Hondsruggebied.

Keileem in Groeve De Boer - Emmerschans
Keileem met grote zwerfstenen van graniet in een zandgroeve bij Emmerschans (Dr.)

Stenen zoeken doe je vooral in het buitenland, hoor je vaak, want daar heb je bergen en rotsen. Niet iedereen weet dat ook onze bodem vol met stenen zit. Grind en stenen zijn in het verleden aangevoerd door rivieren, die we nu nog kennen: Rijn, Maas, Elbe en Wezer.

Daarnaast heb je ook stenen die op een andere wijze in ons land zijn terecht gekomen. Deze keien zijn vaak een stuk groter dan rivierstenen en zijn in de voorlaatste ijstijd met gletsjerstromen vanuit Scandinavië naar ons land vervoerd. Zo’n 150.000 jaar geleden drong een enorme ijsmassa vanuit het noordoosten ons land binnen. Het was het randgebied van een enorm uitgestrekt pakket landijs, dat in tienduizenden jaren tijds geleidelijk in omvang en dikte was toegenomen. Vooral uit Zweden en Zuidwest-Finland heeft dit gletsjerijs een geweldige massa klei, zand, grind en stenen in de noordelijke helft van ons land afgezet. Deze stenen kennen we allemaal. Wie bij een hunebed staat, kijkt naar Scandinavische stenen. Omdat de keien van ver komen, noemt men die zwerfstenen.

Het sortiment zwerfstenen is enorm. Ze vormen als het ware een staalkaart van gesteenten waar de oeroude ondergrond van de Scandinavische landen uit is opgebouwd. Liefhebbers van zwerfstenen hebben van verschillende zwerfsteensoorten de herkomst in Scandinavië achterhaald. Sommige komen helemaal uit Finland, maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat zelfs uit het verre noorden van Zweeds Lapland op de Hondsrug verschillende vondsten van granieten zijn gedaan. Het zijn keien die een reis van ruim 2500 km achter de rug hebben. En deze blijken helemaal niet zeldzaam te zijn. Behalve ‘lange-afstands-kampioenen’ zijn ook zwerfstenen gevonden van zeer bijzondere steensoorten. Het zijn oergesteenten die zo’n 2 miljard jaar geleden zijn ontstaan. 


Het verhaal van deze avond geeft een inkijkje in bijzondere, heel mooie en zeldzame zwerfsteensoorten. 

Als iemand een steen heeft waar hij graag iets meer van zou willen weten, dan is voor aanvang en in de pauze gelegenheid om die te laten zien. 

Lezing Jordanië door Jacob Otten

In de granietzaal zal Jacob Otten een lezing geven over Jordanië.

Schatkamer (Al-Khazneh), Petra

Jordanië ligt op een kruispunt van handelsroutes, beschavingen en wereldrijken.
Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Egyptenaren, Joden, kruisvaarders, Mamelukken, Osmanen en Arabieren hebben allen hun sporen achtergelaten.

Petra, de roze stad die vergeten was door de tijd, is het bekendste overblijfsel uit het verleden. Toeristisch gezien overschaduwt Petra al het andere in Jordanië, het is één van de bekendste monumenten ter wereld. Petra is uitgehakt uit roze zandsteen die bij nadere beschouwing prachtig gekleurde banden patronen laten zien. Het is daarom niet alleen vanuit historisch perspectief interessant maar is ook vanuit geologisch oogpunt interessant.

Verder zal er ook aandacht zijn voor de Wadi Rum, een prachtig gebied met steile rotsen in de woestijn, en voor de Dode zee.

Corona Protocol

We doen een beroep op uw eigen verantwoordelijkheidsgevoel en vragen u om zich aan onderstaande regels te houden, zo houden we het voor ons allen veilig en blijven we gezond.

 • We vragen u om ons te melden of u naar de kringavond willen komen en met hoeveel mensen, geef daarbij ook aan wie huisgenoten zijn (deze hoeven namelijk onderling geen 1,5m afstand te houden).
  Melden uiterlijk 15 september per e-mail: secretaris@gea-drenthe.nl, als u geen e-mail heeft mag u bellen
 • Op basis van de aanmeldingen delen we u in in 2 groepen, de ene groep begint met de lezing in de filmzaal in het museum, den andere groep begint met de lezing in de granietzaal in het kenniscentrum. U krijgt uiterlijk 1 dag voor de kringavond bericht hoe u ingedeeld bent.
 • We vragen iedereen om op de dag van de lezing, thuis nog de mail te checken. Bij géén bericht gaat de lezing door.
 • Bij de ingang van de zaal ligt de e-maillijst van mensen die zich hebben aangemeld. We zullen u afvinken, zodat we weten wie daadwerkelijk is gekomen.
 • Blijf thuis bij (milde) klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, koorts of verhoging, reuk- en/of smaakverlies. Mensen met klachten worden niet toegelaten.
 • Ontsmet uw handen bij binnenkomst met de desinfecterende handgel bij de ingang.
 • Houd te allen tijde minimaal 1.5 m afstand (2 armlengtes) van anderen, buiten en binnen het gebouw.  Huisgenoten mogen wel naast elkaar zitten.
 • Advies: ga voor de lezing thuis naar het toilet, als het moet zijn de toiletten wel toegankelijk, mits er maar een persoon per keer gaat.
 • U hoeft geen mondkapje of handschoenen te dragen. Wilt u dat toch, breng ze dan mee van huis. 
 • We gaan de koffie/thee in thermoskannen klaarzetten. We gaan papieren bekertjes gebruiken zodat we die daarna kunnen weggooien.
  Koffie en thee zullen gratis zijn zodat we geen betalingscontacten hebben. 

Naar boven


Excursie Hohenlimburg, 25 oktober

Excursie naar Hohenlimburg
Excursie naar Hohenlimburg

Beste mensen,

Op zondag 25 oktober kunnen we met onze club naar de calcietgroeve Hohenlimburg in Hagen, Duitsland

Om gezondheidsredenen ga ik zelf niet mee, daarom zal Harry Woltman die dag de leiding hebben.

Er mogen zoals normaal is daar 30 personen mee.
Er staan al 7 mensen op de lijst, dus als je mee wilt moet je je snel opgeven.
De excursie begint om 10:30 uur.

Diegene die mee gaan krijgen op tijd bericht over de coördinaten en de kosten.

Opgeven kan op h-tap@home.nl

Groeten, Koos 

Naar boven


Gea kids 4 oktober

Zonnestelsel Image by Comfreak from Pixabay

Beste GEA kinderen.

De datum van onze kindermiddag is verzet van november naar 4 oktober omdat het overgrote deel van de activiteiten naar buiten verplaatst gaat worden en we hopen dat dat wat temperatuur betreft wat beter te doen is. Zoals we eerder hebben gezegd zal het onderwerp “Ons Zonnestelsel” zijn.

We gaan alleen de lezing voor de kinderen binnen doen. Dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag en tot onze spijt mogen we geen volwassenen toelaten in de Granietzaal. Buiten zetten we een partytent op en daar zal koffie e.d. klaarstaan. Na de lezing gaan we een speurtocht doen door het buitenpark. We verbinden ook nog een wedstrijd aan de middag.

De kinderen krijgen  een pakket mee waarmee ze zelf een planetenstelsel kunnen maken. Als ze er een foto van maken en binnen twee weken naar ons mailen kan degene die dat het mooiste doet een mooie prijs tegemoet zien. Natuurlijk gaan we verschillende leeftijdsgroepen maken zodat iedereen een kans heeft. De beoordeling zal door mensen binnen het Hunebedcentrum  gebeuren. Ook hebben we natuurlijk voor een bijpassend mineraal gezorgd.

We hopen dat we op deze manier de kinderen toch nog kunnen vermaken. Alles hangt natuurlijk samen met de ontwikkelingen op coronagebied, een nieuwe lockdown kan niet worden uitgesloten. Maar voorlopig ziet het er zo uit: op zondag 4 oktober komen de Gea-kids bij elkaar. Tijd 13.30 uur in de Granietzaal van het Hunebedcentrum.

We rekenen er natuurlijk op dat de begeleidende ouders, grootouders zelf de coronamaatregelen, zoals social distancing, in acht nemen. Niet alleen in ieders belang maar vooral voor ons. Wij nemen met open ogen dit risico maar daarvoor moet wel iedereen meewerken. Kom dus niet als er klachten zijn.

De kinderen kunnen vanaf nu aangemeld worden, de uiterste datum is 25 september. We hopen dat we er een leuke middag van kunnen maken.

Tot dan, Koos en Jannette.

Naar boven

Overig nieuws

Website over Pingoruïnes

Ontstaan van Pingo’s (bron Danielle Kooi, Naturalis)

In Drenthe zijn honderden plasjes, vennen en laagtes te vinden. Een deel hiervan zijn pingoruïnes die ontstaan zijn in de ijstijd. We hebben hierover al eens eerder een bericht geplaatste waarin over het ontstaan van de pingoruïnes is geschreven.

Landschapsbeheer Drenthe heeft aan deze pingoruïnes een hele website besteed met interessante informatie, zie http://www.pingoruines.nl/.

Op deze site is ook een link te vinden naar een interactieve kaart waarop alle mogelijke pingoruïnes zijn verzameld. Een directe link naar deze kaart is: https://provdrenthe.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=e33aa94e821b4f3d94e4bbf44c2bdeb7

Kaart met pingoruïnes op het Balloërveld

Heb wel geduld bij het laden, het gaat om veel data en zelfs bij een snelle internetverbinding duurt het wel even voor de kaartlagen met de pingo’s zijn geladen.

Altijd gedacht dat dit vennetje op het Balloërveld een pingoruïne was, maar het is een uitblazingskom

Als je de kaart bestudeert zie je heel veel mogelijke pingoruïnes en een veel kleiner aantal bewezen pingoruïnes. Verassend is dat een aantal gevallen een meertje waarvan ik dacht dat het een pingoruïne was in werkelijkheid een uitblazingskom blijkt te zijn.

Waarschijnlijk een pingoruïne op het Balloërveld vlak bij de uitblazingskom van de vorige foto

In het veld is zeker voor de leek niet te zien wat wel of niet een pingoruïne is.

Bollenveen, een bewezen pingoruïne bij Zeijen
Veldakkersveen, een bewezen pingoruïne bij Zeijen

Naar boven


Gedicht van Arjen Boswijk over de steilrand bij Donderen

Ik kreeg door Arjen Boswijk een gedicht toegestuurd over het aardkundig monument de steilrand van Donderen dat ik met zijn toestemming mocht plaatsen.

Zie ook het bericht Aardkundige waarden op onze site, of site van de provincie Aardkundige waarden voor meer informatie over aardkundige waarden in de provincie Drenthe.

Naar boven

Agenda

10 juli 2022
 • Excursie naar Hannover

  10 juli 2022 tijd: 10:00 - 16:00
  Lohweg 8, 30559 Hannover, Duitsland

  Een excursie naar deze kalkgroeve waar veel fossielen te vinden zijn.
  Parkeren op het parkeerterrein van het bedrijf Postcon tegenover de M1 benzinestation
   

  De excursie naar Hannover die eerder afgelast moest worden is verplaatst naar 10 juli.

  U hoeft zich niet opnieuw aan te melden.


   

31 juli 2022
 • Oertijdmarkt Emmen

  31 juli 2022 tijd: 10:00 - 17:00
  Wielerbaan, Sportpark Meerdijk, achter het stadion van FC Emmen te Emmen

  Gea Drenthe zal weer vertegenwoordigd zijn op de oertijdmarkt.
  De oertijdmarkt is verhuist naar Emmen

   

4 september 2022
 • Gea kids excursie naar Hohenlimburg

  4 september 2022 tijd: 10:30 - 13:30
  Hohenlimburger Kalkwerke GmbH, Oeger Str. 39, 58119 Hagen, Duitsland

   

16 september 2022
 • Gea kringavond

  16 september 2022 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Mineralen uit het Bergslagen in Zweden door Bart de Weerd
  Een lezing over de natuur,de mijnbouw met de bijbehorende mineralen


   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

9 oktober 2022
 • Gea kids

  9 oktober 2022
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Kristalvormen

   

14 oktober 2022
 • Jubileum Gea Drenthe

  14 oktober 2022 tijd: 17:30 - 22:30
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Gea Drenthe bestaat dit jaar 50 jaar, dit gaan wij op 14 oktober vieren!
  We werken nog aan een programma, dus het volgende is onder voorbehoud:

  • Barbecue
  • Vrije toegang tot het museum
  • Sensationele beelden zien met Virtual Reality brillen
  • Determinatie tafel: HarrieHuisman is bereid om meegebrachte mineralen, fossielen en zwerfstenen te determineren. 
  • Presentatie van het nieuwe keienboek van Harrie Huisman en Marja Braaksma
  • Powerpoint presentatie over de geschiedenis van Gea kring Drenthe
  • Minibeurswaarvoor kleine prijsjes voorwerpen kunnen worden verkocht of geschonken.
  • Verloting

   

   

20 oktober 2022
 • Excursie naar Normandië

  20 oktober 2022 - 22 oktober 2022 tijd: 
  Villers-sur-Mer, 14640 Villers-sur-Mer, Frankrijk

  In samenwerking met de paleontologische vereniging van Villers-sur-Mer, zijn we bezig met het
  organiseren van een 3-daagse fossielen excursie naar Normandië met als “landingslocatie” Villers-sur-
  Mer.

  Deze excursie zal plaatsvinden tijdens de herfstvakantie van 20/10 t/m 22/10.
  Wat is er daar te vinden? Er zal gezocht worden op verschillende locaties aan de Normandische
  kust. Deze kust kent een rijke fauna uit de Jura (bathonien, callovien, oxfordien, kimmeridgien) en
  de Krijt (Albien, cenomanien, turonien, coniacien). Er kunnen o.a. weekdieren, armpotigen, zee-egels
  en ammonieten gevonden worden. Er zijn af en toe resten van vissen en reptielen
  aangetroffen.

   

18 november 2022
 • Gea kringavond

  18 november 2022 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  IJstijden door Paul Hille
  De focus van deze lezing ligt op de Pleistocene ijstijden, grofweg de ijstijden van de afgelopen 2 miljoen jaar.   Het Nederlandse landschap is hierdoor sterk beïnvloed.Wat was de impact op ons landschap, op de flora, de fauna en zelfs op de gehele Noordzee!

   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

16 december 2022
 • Gea kringavond

  16 december 2022 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Ecuador en de Andes door Clarinus Nauta

  Een groot deel van de lezing gaat over het plaatselijk voorkomen vanvulkanisme in Zuid-Amerika; de verklaring van de hoogte van de Andes en debreedte van de Andes.
  Seafloor spreading, verschillende vormen van subductie, de rol van neerslagen sedimentatie komen bij het zoeken naar de verklaring aan bod.   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

20 januari 2023
 • Gea kringavond

  20 januari 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Jaarvergadering

   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

17 februari 2023
 • Gea kringavond

  17 februari 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Fossielen in Barnsteen door Sjoerd Wendelaar

  Barnsteen is gefossiliseerdehars dat mineralenzoekers als mineraal beschouwen. In de hars kunnen insectenzijn opgesloten dier nog steeds zo uitzien als toen dat gebeurde. Vooral dekust van de Oostzee wordt afgestruind door verzamelaars, maar het is ookmogelijk stukjes in Nederland aan te treffen.

   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

17 maart 2023
 • Gea kringavond

  17 maart 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  De Canarische eilanden door Erwin Kaspers

   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 april 2023
 • Gea kringavond

  21 april 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Ordovicische baksteenkalk door Percy van Keulen

  In het grind dat de Baltische Oerstroom (de Eridanos) in noordoostelijk
  Nederland heeft neergelegd, zijn ordovicische verkiezelde kalkstenen
  niet zeldzaam. Vaak zijn er mooie en bijzondere fossielen in te vinden,
  al behoren de meeste tot de categorie ‘klein maar fijn'
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

12 mei 2023
 • Gea kringavond

  12 mei 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Programma nog niet bekend

   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl