Nieuw Gea Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL98INGB0105102024
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief oktober 2023

Afdelingsnieuws

Bart de Weerd geeft op 13 oktober een lezing over de Mineralen van Lengenbach

Zwitserland - Groeve Lengenbach - Binntal Zwitserland 1981
Zwitserland – Groeve Lengenbach – Binntal Zwitserland 1981

Wij nodigen u uit voor een lezing: “Mineralen van Lengenbach”

De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs, maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

“In deze lezing laat ik wat zien hoe het Binntal er uit ziet en geef een indruk van flora en fauna in het dal. Ook vertel ik iets over het ontstaan van de Alpen en hoe de zeldzame mineralen in de Lengenbach groeve ontstaan zijn. Tenslotte laat ik een groot aantal foto’s zien van mineralen welke ik, de laatste 30 jaar op de storthoop van de groeve. zelf gevonden heb.

Bart de Weerd.

Het Binntal

Binn verwierf bekendheid door zijn unieke rijkdom aan mineralen. Excursies voeren toeristen door het Binntal op zoek naar minerale afzettingen. Het beschermde gebied met zijn ongerepte landschap is ook een populaire reisbestemming voor wandelaars.

De gemeente Binn ligt met ongeveer 6.500 hectare midden in een vallei dat een beschermd natuurgebied is in het kanton Wallis in Zwitserland. Het bestaat uit de hoofdstad Schmidighischere en de steden Giesse, Fäld, Ze Binne, Holzerhischere, Heiligenkreuz en Wileren. De nederzettingen liggen op een hoogte van bijna 1.500 meter. Idyllisch gelegen in een zijdal van de Rhône, wordt de lokale economie grotendeels bepaald door toerisme en landbouw. De bewoning van het Binntal gaat terug tot 2.400 jaar geleden. Zelfs vandaag de dag is de vallei nog steeds dunbevolkt met iets minder dan 150 inwoners. Door de centrale ligging aan de Albrunpas won het gebied sinds de Romeinse tijd aan belang met zijn handelsroute van Boven-Wallis zuidwaarts naar Italië. In totaal leiden echter verschillende passen van de bergen die aan de vallei grenzen naar Italië. Daarom wordt de vallei ook wel “Vallei van de Zeven Passen” genoemd.

De Binner-gemeenschap heeft altijd gestreefd naar een zo groot mogelijke onafhankelijkheid. De natuur heeft in het verleden herhaaldelijk problemen veroorzaakt voor de inwoners van het Binntal. De kronieken vermelden talrijke overstromingen en lawines in de vallei, die land, stallen en huizen verwoestten. Delen van het Binntal zijn nu beveiligd met lawinebarrières. Pas sinds 1964 is Binn het hele jaar door verbonden met de buitenwereld via een nieuw gebouwde tunnel. Sindsdien is de vallei beter toegankelijk voor bezoekers en is de Binner-gemeenschap het hele jaar door beter verbonden met de andere gemeenschappen en is ze in de winter niet meer grotendeels afgesloten.

Realgaar, Lengenbach, Binntal
Realgaar, Lengenbach, Binntal

Zoek naar mineralen

Het Binntal kreeg het grootste belang door het “strahlen”. Veel belangrijke en unieke minerale ontdekkingen trekken kenners en geïnteresseerden van over de hele wereld naar het mineralenrijkste gebied van de Alpen.

Tussen bergmeren, bergtoppen en bossen kan iedere bezoeker zelfstandig of met een gids op zoek gaan naar mineralen of gewoonweg genieten van het adembenemende landschap. Bijna 200 aangewezen wandelpaden trekken natuurliefhebbers weg van het massatoerisme om te ontspannen, sporten en ontdekken. Delen van het gebied zijn sinds 1964 beschermd. Naast de natuurlijke paden zijn er ook een regionaal museum en een mineralenmuseum.

Excursie 29 oktober 2023 , Hannover, Misburg Noordzijde.

Misburg Hannover 2017
Misburg Hannover 2017

Het is gelukt, om nog een bijzondere herfstexcursie te organiseren.

Vorig jaar bezochten we op 10 juli de zuidzijde (zie Excursie naar Hannover 3 april 2022), en daar was toch wel wat teleurstelling bij sommigen, omdat er in de noordkant mooiere vondsten gevonden worden.

De organisatie van Misburg Noorzijde is nu in andere handen gekomen en we hebben een afspraak kunnen maken voor een excursie, we worden zondag om 10.00 uur in Hannover verwacht.

Belemniet gevonden tijdens een Gea excursie naar kalkgroeve Misburg
Belemniet gevonden tijdens een Gea excursie naar kalkgroeve Misburg bij Hannover 7-10-2017

Op www.ap-h.de  is uitgebreide informatie over voorkomende fossielen te vinden. De APH (Arbeitskreis Palaontologie Hannover) is een grote vereniging.

Een unieke kans om mooie fossielen mee naar huis te nemen. Een week voor de 29e oktober moeten wij de namen van de deelnemers doorgeven. Dus graag jullie deelname voor 21 oktober doorgeven via ons aanmeldingsformulier.

Aanmelden

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Gegevens

  • Verzamelplaats: het parkeer terrein tegenover de benzinepomp aan de Lohweg, 30559 Hannover Anderten.
    Daarna gaan we met de auto naar de ingang van de groeve. Dus het lopen valt mee.
  • GPS coördinaten verzamelplaats: N52° 22′ 04.2″ E9° 52′ 10.7″
  • Aanvangsttijd: 10:00, zorg dat u op tijd bent, anders moet de rest op u wachten
  • Datum: 29 oktober 2023
  • Bescherming: Een bouwhelm en oranje of gele reflecterend hesje zijn verplicht
  • Kosten: €15 per persoon, ter plekke te betalen.

Het op dit moment niet heel erg nat in de groeve, maar houd er rekening mee dat er in deze kalkgroeve een flinke laag kalkmodder kan liggen als het geregend heeft, laarzen of waterdichte hoge schoenen zijn dan geen overbodige luxe!

Neem voor vragen contact op met :

excursies@gea-drenthe.nl

Tentoonstelling

Er is een tentoonstelling georganiseerd door de club die al jaren in de groeve naar fossielen zoekt.
Openingstijden: zaterdag van 15.30 tpt 17.00, en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Het adres is Misburg, Lohweg 34, bij Heidelberg materials.  Beetje lastig qua tijd, maar voor hen die misschien een dag eerder gaan een optie.

De excursie commissie

Kalkgroeve Misburg 2017. het heeft flink geregend en er ligt een flinke hoeveelheid kalkmodder.
Kalkgroeve Misburg 2017. het heeft flink geregend en er ligt een flinke hoeveelheid kalkmodder.

Weekend van de Wetenschap, 7 en 8 oktober

Kwis, Weekend van de wetenschap, 8 oktober 2023, Hunebedcentrum
Kwis, Weekend van de wetenschap, 8 oktober 2023, Hunebedcentrum

Afgelopen zondag zijn we in het Hunebedcentrum aanwezig geweest voor het weekend van de wetenschap.

We hadden een prachtige plek: alle bezoekers van het museum kwamen bij het verlaten van de filmzaal ons als eerste tegen, en er zijn dan ook heel veel kinderen en volwassenen bij ons langs geweest.

We hadden een aantal activiteiten:

  • Een uitleg over hoe mineralen te herkennen met veel mineralen als voorbeeld
  • Een aantal fossielen die in Nederland te vinden zijn
  • De microscopen met micro-mounts
  • Een geologische kwis voor kinderen waarbij ze als prijs altijd een mooi fossiel mochten uitzoeken
  • Kristalmodellen maken met snoepjes en coctail prikkers, veel van de modellen hebben het einde van het museum niet gehaald want ze werden met graagte opgegeten.

Deze activiteiten spraken de bezoekers blijkbaar erg aan, want sommigen bleven erg lang hangen bij onze kraam. Erg leuk om zo onze liefde voor de geologie te kunnen delen.

Fijn ook dat we altijd weer een beroep kunnen doen op onze leden om te helpen, bedankt Paul en Sylvia, Saskia, Harma, Willem, Jacob en Corry.

Kristalmodellen maken met snoepjes. Weekend van de wetenschap, 8 oktober 2023, Hunebedcentrum
Kristalmodellen maken met snoepjes. Weekend van de wetenschap, 8 oktober 2023, Hunebedcentrum

Overig nieuws

Nieuw boek: Vuursteenfossielen van Zuidwolde

Het boek Vuursteenfossielen van Zuidwolde van Mart Krook
Het boek Vuursteenfossielen van Zuidwolde van Mart Krook

Hoe kan het, dat we in Noord-Nederland veel verschillende vuursteenfossielen vinden en waar komen deze vandaan?
Het zijn vragen waarop een antwoord te vinden is in het boekje Vuursteenfossielen van Zuidwolde, Drenthe. IJstijdzwervers uit Noord-Europa.207 pp., 238 kleurenfoto’s en 45 lijntekeningen. Het boekje is geschreven door Mart Krook en geeft een overzicht van de gevonden vuursteenfossielen in Zuidwolde (Dr.)

Tijdens het Saalien zo’n 238.000 – 126.000 jaar geleden, kwam het Scandinavische landijs aanvankelijk tot Midden-Nederland. Keileem, zwerfstenen en zand werden meegevoerd en als grondmorene in Noord-Nederland afgezet. De vuursteen die we in de noordelijke provincies van Nederland vinden, is afkomstig uit het zuidwestelijke deel van het Oostzeegebied: het kalksteen van Zweden, Denemarken en Noord-Duitsland.

In het boekje staan prachtige foto’s, waarmee fossielen in vuursteen gemakkelijk op naam kunnen worden gebracht. En omdat niet ieder fossiel compleet wordt gevonden, is er een korte eenvoudige beschrijving van de bouw van de diergroepen. Zeker losse delen van zeedieren zijn in vuursteen goed te herkennen.
Het leven in de zee moet toen overweldigend zijn geweest. Heel veel soorten: Koralen, sponzen, zee-egels, zeesterren, zeelelies, ammonieten, belemnieten, nautilussen, tweekleppigen, slakken, brachiopoden, mosdiertjes, wormen, foraminiferen, kreeftachtigen, haaien en vissen.

In Zuidwolde zijn al deze dieren aangetroffen in vuursteen. En natuurlijk kunnen deze in heel Noord-Nederland worden gevonden. Na het zien van alle foto’s zal het herkennen en vinden van noordelijke vuursteenfossielen ook een stuk gemakkelijker zijn!
Het boekje kost € 19,95 kan worden besteld op www.vuursteenfossielen.nl

Agenda Gea Drenthe

Agenda

De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd

20 december 2024
  • Gea afdelingsgavond

    20 december 2024 tijd: 20:00 - 22:00
    Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

    Lezing: Geologie van Taiwan
    Door: Vincent Lanjouw

    De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

     

17 januari 2025
  • Gea afdelingsgavond

    17 januari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
    Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

    Jaarvergadering

    De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

     

21 februari 2025
  • Gea afdelingsgavond

    21 februari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
    Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

    Lezing: Trilobieten zoeken in Tsjechië
    Door  Paul Hille

    De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

     

21 maart 2025
  • Gea afdelingsgavond

    21 maart 2025 tijd: 20:00 - 22:00
    Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

    Lezing: Vuursteenfossielen
    Door: Mart Krook

    Tientallen jaren lang heeft Mart Krook uit Zuidwolde in Drenthe gezocht
    naar vuurstenen met fossielen erin. Vele duizenden vuurstenen heeft hij
    opgeraapt in de omgeving van Zuidwolde. De meeste waren niet bijzonder
    en werden weer weggegooid maar af en toe zat er een prachtig fossiel in
    een vuursteen. Onlangs is hierover van zijn hand een boek verschenen.

    De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

     

11 april 2025
  • Gea afdelingsgavond

    11 april 2025 tijd: 20:00 - 22:00
    Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

    Lezing: Gotland
    door Tom Koops
    De geologie, de natuur en de geschiedenis van dit Zweedse eiland in de Oostzee.

    De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

     

16 mei 2025
  • Gea afdelingsgavond

    16 mei 2025 tijd: 20:00 - 22:00
    Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

    Lezing: onderwerp nog niet bekend

    De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

     

28 mei 2025
  • Hemelvaart excursie naar het Sauerland

    28 mei 2025 - 1 juni 2025 tijd: 
    Olsberg, 59 Olsberg, Duitsland

    We gaan met Hemelvaart excursie naar het Sauerland met als centrale plaats Olsberg.
    Er kunnen 30 deelnemers mee.
    De kosten bedragen €25 per persoon.

    De excursie is met eigen vervoer.
    De excursie is toegankelijk voor Gea Drenthe leden, en bij voldoende ruimte overige LVGA leden.