Nieuw Gea Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL08INGB0003452494
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief november 2023

Afdelingsnieuws

Kringavond 10 november Serifos

Spangoliet, Agriomelissa, Serifos, Griekenland. BB 0,7 mm ZS20 PvK2018
Spangoliet, Agriomelissa, Serifos, Griekenland. BB 0,7 mm ZS20 PvK2018

Lezing Serifos: verboden mineralen
Door Piet van Kalmthout

Wij nodigen u uit voor een lezing: “Serfos: verboden mineralen”

De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs, maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

Serifos

Serifos Griekenland
Serifos Griekenland

Serifos is een eiland in de Egeïsche Zee, hemelsbreed iets meer dan 100 km ten zuid-oosten van Athene gelegen. Het maakt deel uit van de Cycladische eilanden, waartoe ook Santorini behoort. De witte huizen, restaurantjes, molens, vissers- en plezierboten, kenmerkend voor de meeste Griekse eilanden, maken het eiland tot een geliefd vakantieoord.

Serifos

Toch heeft Serifos ook andere tijden gekend. Het eiland was zeer rijk aan ijzererts. Vooral in de eerste helft van de 20e eeuw werd het uitbundig gedolven. Overal zijn de restanten van de mijnbouw zichtbaar waardoor het eiland er momenteel als een gatenkaas uitziet op de plekken waar de toeristen nauwelijks komen.

Naar aanleiding van bezoeken aan het eiland in 1983, 2006 en 2007 kan een goed beeld van het eiland worden gegeven. De geologie, die aansluit bij de geologie van een van Europas beroemdste mineralenvindplaatsen: Laurion, wordt besproken. Vervolgens worden ook de diverse mineralenvindplaatsen bezocht, en de gevonden mineralen getoond. De beroemdste Serifos mineralen zijn Ilvaite, Prasem (groene kwarts) en Granaat.

In het tweede deel van de lezing komen uitgebreid de koperslakken aan bod. Waarschijnlijk in de Griekse oudheid is er namelijk op het eiland ook koper gewonnen en verwerkt. In de koperslakken zijn de meest schitterende micromineralen te vinden, waaronder Connellite, Brochantite en werkelijk kristalheldere Spangolite.

Mineralen zoeken op Serifos is streng verboden. In 2006 en 2007 kon aansluiting gevonden worden bij enkelen aan wie bij hoge uitzondering een vergunning was verstrekt.

Oprichtingsvergadering

Oprichtingsvergadering vereniging Geologische Activiteiten Drenthe op 3 november 2023
Oprichtingsvergadering vereniging Geologische Activiteiten Drenthe op 3 november 2023

Omdat stichting Geologische Activiteiten is gefuseerd met de NGV in de Landelijke Vereniging van Geologische Activiteiten (LVGA) moet kring Drenthe van de stichting Gea (wij dus) omgevormd worden tot een eigen vereniging die onderdeel is van de LVGA.

Vrijdag 3 november 2023 is hierin een stap gezet door een oprichtingsvergadering van deze nieuwe vereniging.

Tijdens deze vergadering waren veertien mensen aanwezig: Jacob Otten, Willem Swart, Sylvia Joziasse, Paul Joziasse, Geertje Bolland, Marinus Boerrigter, Hanneke Boerrigter, Arjan Woltman, Harma Woltman, Leen van Duijn, Corry Hofstee, Arend Veenstra, Harrie Wolters en Gerrit Eggink.
Allen nu ook al betrokken bij kring Drenthe als (gezins)lid of bestuurslid.

Besloten is:

 • Dat de naam van de nieuwe vereniging “Geologische Activiteiten Drenthe” wordt wat we kunnen inkorten tot GEA Drenthe.
  Dit blijft dus heel dicht bij onze huidige naam.
 • Dat het huidige bestuur van de kring op zal treden als voorlopige bestuursleden van de op te richten vereniging tot de eerste algemene ledenvergadering. Tijdens deze ledenvergadering zullen dan de bestuursleden van de nieuwe vereniging verkozen worden.
 • Dat we de eerste ledenvergadering van de nieuwe vereniging in februari 2024 zullen houden mits het oprichtingsproces dan is afgerond.
 • Dat de concept statuten goedgekeurd zijn en naar de notaris en de LVGA gestuurd kunnen worden.

Ook zijn de verschillende lidmaatschapsvormen besproken van de nieuwe vereniging Gea Drenthe en de LVGA. Alle huidige leden moeten daarin een keuze maken door het invullen van een formulier dat de leden op de komende kringavond (10 november) krijgen, of opgestuurd krijgen via de post.

Hemelvaartexcursie 2024

Calcaires de la Sambre - Landelies België - 2015
Calcaires de la Sambre – Landelies België – 2015

We zijn druk bezig met de voorbereiding voor de hemelvaartexcursie van 2024. De excursie zal plaatsvinden in zuid België. We streven er naar om een programma te hebben van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei. We hebben nu Lompret bevestigd en Landelies. In Landelies mogen we maar met maximaal 20 personen tegelijk in de groeve. We splitsen de groep daarom de tweede groep gaat op de zondag de groeve in vandaar dat we de excursie tot zondag hebben opgerekt.

Er wordt nog hard gewerkt aan andere vindplaatsen en verwachten dat dit goedkomt.

Phillipville en omgeving kan goed als uitvalbasis dienen. Het reserveren van de overnachtingen (camping, pension, huisje) mag een ieder zelf organiseren. In februari gaan er mensen van de excursiecommissie  naar het gebied toe. Er wordt dan ook gekeken naar een camping die centraal ligt en waar we vlakbij zaterdag gezamenlijk kunnen eten. Een ieder die daar op wachten wil is daar vrij in maar moet wel zelf reserveren.

De verwachting is dat de excursie kosten, exclusief maaltijd en overnachtingen, € 20,- bedragen.

De groepsgrote is beperkt, er mogen maximaal 40 mensen mee om te zoeken.

Opgeven kan alvast via het opgave formulier op de site

Harry Woltman

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Verslag Excursie naar Hannover / Misburg op zondag 29 oktober 2023

Onze excursiecommissie had voor zondag 29 oktober een afspraak geregeld met de APH (Arbeitskreis Paläontologie Hannover), een zeer actieve vereniging van enthousiaste fossielenverzamelaars; niet alleen uit de omgeving van Hannover maar ook ver daarbuiten. Deze keer stond een bezoek aan de Nord-groeve (vroeger ‘Teutonia’) op de rol; een immense kalkgroeve met een lengte van ongeveer anderhalve kilometer een diepte tot wel 40 meter onder het maaiveld. De verwachtingen waren hooggespannen aangezien deze groeve bekend staat om zijn vele en goede vondsten.

Hannover-Misburg
excursie 29-10-2023
Foto Tom Koops

Gelukkig hadden we deze keer het voordeel dat de wintertijd die nacht weer was ingegaan., maar het was desondanks vroeg opstaan om op tijd in Misburg te zijn. Na ongeveer twee en een half uur rijden vanaf Emmen en een rustige Autobahn kwamen we ruim voor de afgesproken tijd (10.00 uur) aan op de afgesproken parkeerplaats. Tegenover stonden voorzitter Willem en Harrie, die beiden al een dag eerder naar Hannover waren vertrokken, de dorst van hun auto’s te lessen met gunstig geprijsde Duitse benzine en langzaamaan was de club compleet. Het bleek echter een klein clubje te zijn van slechts 7 mensen (Geertje kon het qua vervoer niet rondkrijgen en er had iemand op het laatste moment afgezegd). Precies op de afgesproken tijd kwamen de mensen van de APH ons ophalen en vertrokken we naar de groeve. Het laatste stukje moest worden afgelegd via een rodeo-achtige modderweg met enorme waterplassen, langs een eindeloze transportband, een museumrijpe hijskraan tot aan het voor velen bekende toegangshek naar de groeve.

Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops

Na de regen van de afgelopen dagen leek het verstandig om laarzen aan te trekken. Helm en geel (oranje mocht niet) hesje waren verplicht en met alles wat we dachten nodig te hebben gingen we de groeve in. Dat er een redelijk aantal mensen al een uur voor ons begonnen was met zoeken, maakte niet uit want de groeve is groot genoeg om je eigen gang te gaan.

Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops
Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops
Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops

Ik had Bert mee in de auto en het was voor hem de allereerste(!) keer om in een groeve naar fossielen te zoeken. In overleg besloten wij tweeën helemaal naar achteren in de groeve te gaan. Ik heb namelijk altijd nog de hoop een speciaal zee-egeltje Hagenowia te vinden en die komt alleen in de oudste lagen van deze groeve (het zgn. ‘Yachthafenplateau’) voor. Toen we daar aankwamen, waren er meerdere verzamelaars druk bezig, waaronder een contactvriendelijke Duitser die met behulp van krukken (!) ook diezelfde lange weg had gemaakt. Alle Achtung!

Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops

Helaas verstrijkt de tijd bij het zoeken altijd erg snel en is zo’n excursie al om 3 uur ’s middags ten einde. Bovendien moet je inplannen dat de terugweg met volle rugzak en vermoeide benen wel een half uur in beslag neemt en zijn we met een omtrekkende beweging langs andere zoekers teruggegaan naar de auto. Al met al hebben we onder prima weersomstandigheden heerlijk gezocht, geen Hagenowia gevonden, maar uiteindelijk toch heel tevreden met de vondsten. 

Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops
Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops
Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops
Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops

We hadden geluk dat de leden van de APH (Arbeitskreis Paläontologie Hannover) ditzelfde weekend een speciale, tijdelijke tentoonstelling hadden ingericht in het gebouw van de firma Heidelberg Cement. Hier waren ongelooflijk mooie fossielen te zien; niet alleen van Misburg, maar ook van diverse andere vindplaatsen rondom Hannover.

Bovendien konden we hier het nieuwe Campan-boek aanschaffen (zonder 27 euro aan portokosten naar Nederland). Een schitterende uitgave, bijzonder uitgebreid en eigenlijk een must voor elke verzamelaar; zeker voor diegenen die wel eens in Misburg of Höver zoeken. De prijs is 49 euro. Dat lijkt misschien veel, maar het dikke boekwerk van over de 700 pagina’s is die prijs dubbel en dwars waard.

Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops
Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops

Na wat vriendschappelijke woorden gewisseld te hebben met de aanwezige APH-leden (o.a. Ralf Krupp en Daniël Säbele) èn een verzamelaar uit Amsterdam, zijn we weer huiswaarts gekeerd met onderweg nog een gitzwarte, Harry Potter-achtige, onweerswolk en bijpassende hoosbui. Die hadden we zeker niet in de groeve willen hebben, maar die kon ons nu niet meer deren en al met al was het een geweldige zoekdag.

Hannover-Misburg excursie 29-10-2023 Foto Tom Koops

Tom Koops    

Overig nieuws

Geen overig nieuws dit keer.

Agenda Gea Drenthe

Agenda

De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd

28 juli 2024
 • Oertijdmarkt Emmen

  28 juli 2024 tijd: 10:00 - 16:00
  Ullevi 22, 7825 SE Emmen, Nederland

  Gea Drenthe is aanwezig op deze grote Geologie  - Archeologie - Mineralen en Fossielen beurs

   

20 september 2024
 • Gea kringavond

  20 september 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Mineraal exploratie in Scandinavië
  Door  Hein Raat

  Mineraal exploratie in Scandinavië, waarom en hoe werkt dat. Een lezing door Hein Raat een mineraal exploratie geoloog die zoekt naar potentiële winningslocaties van strategische mineralen die belangrijk zijn voor de energie transitie. Dit is niet alleen laboratoriumwerk, er komt ook veldwerk bij te kijken.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

18 oktober 2024
 • Gea kringavond

  18 oktober 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: De Oost-Afrikaanse Breuk
  door Clarinus Nauta

  Clarinus Nauta heeft meerdere landen bezocht in Oost-Afrika en het nabije Oosten.  
  Gefascineerd door de vulkanen Erte Ale, Dallol, Ol Doinyo Lengai en de Nyiragongo zocht hij naar de oorzaken van dit vulkanisme.
  Hij stuitte op zin en onzin verhalen over de Oost-Afrikaanse breuk.  
  In zijn presentatie laat Clarinus beelden zien waarom Oost-Afrika zo bekend is.
  Olifanten, wildebeest, zebra’s en rhino’s zijn zo heerlijk aanwezig in Oost-Afrika.
  De plantengroei is divers. Flora en fauna hebben zich ontwikkeld in een bijzonder geologisch landschap van breukgebergten, kraters en caldera’s.
  Het is de bakermat van  de eerste mensachtigen.
  Daarna analyseren we beelden van breuken.
  Wat gebeurde er o.a.  in 2018?
  Hoe kunnen we riftvorming herkennen, hoe riftvorming verklaren en bewijzen en wat gaat er in de komende miljoenen jaren gebeuren.
  Als er tijd is zoomen we terug in de tijd naar het ontstaan van Madagascar, Reunion en India.  
  Wat hebben deze gebieden  te maken met Afrika.

  De kringavond is toegankelijk
  voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden,
  maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

15 november 2024
 • Gea kringavond

  15 november 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Fossielen van het bekken van Parijs
  Door Johan Vellekoop

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

20 december 2024
 • Gea kringavond

  20 december 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Geologie van Taiwan
  Door: Vincent Lanjouw

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

17 januari 2025
 • Gea kringavond

  17 januari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Jaarvergadering

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 februari 2025
 • Gea kringavond

  21 februari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Trilobieten zoeken in Tsjechië
  Door  Paul Hille

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 maart 2025
 • Gea kringavond

  21 maart 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Vuursteenfossielen
  Door: Mart Krook

  Tientallen jaren lang heeft Mart Krook uit Zuidwolde in Drenthe gezocht
  naar vuurstenen met fossielen erin. Vele duizenden vuurstenen heeft hij
  opgeraapt in de omgeving van Zuidwolde. De meeste waren niet bijzonder
  en werden weer weggegooid maar af en toe zat er een prachtig fossiel in
  een vuursteen. Onlangs is hierover van zijn hand een boek verschenen.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

11 april 2025
 • Gea kringavond

  11 april 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Gotland
  door Tom Koops
  De geologie, de natuur en de geschiedenis van dit Zweedse eiland in de Oostzee.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

16 mei 2025
 • Gea kringavond

  16 mei 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: onderwerp nog niet bekend

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl