
Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
NL08INGB0003452494
Gea Drenthe nieuwsbrief november 2023
Inhoudsopgave
Kringnieuws
Kringavond 10 november Serifos

Lezing Serifos: verboden mineralen
Door Piet van Kalmthout
Wij nodigen u uit voor een lezing: “Serfos: verboden mineralen”
- Datum: 10 november 2023
- Tijd: 20:00, de zaal is open vanaf 19:30
- Locatie: Hunebedcentrum Borger
Zie voor meer informatie over de locatie: https://gea-drenthe.nl/wie-zijn-we/locatie
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs, maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
Serifos

Serifos is een eiland in de Egeïsche Zee, hemelsbreed iets meer dan 100 km ten zuid-oosten van Athene gelegen. Het maakt deel uit van de Cycladische eilanden, waartoe ook Santorini behoort. De witte huizen, restaurantjes, molens, vissers- en plezierboten, kenmerkend voor de meeste Griekse eilanden, maken het eiland tot een geliefd vakantieoord.
Serifos
Toch heeft Serifos ook andere tijden gekend. Het eiland was zeer rijk aan ijzererts. Vooral in de eerste helft van de 20e eeuw werd het uitbundig gedolven. Overal zijn de restanten van de mijnbouw zichtbaar waardoor het eiland er momenteel als een gatenkaas uitziet op de plekken waar de toeristen nauwelijks komen.
Naar aanleiding van bezoeken aan het eiland in 1983, 2006 en 2007 kan een goed beeld van het eiland worden gegeven. De geologie, die aansluit bij de geologie van een van Europas beroemdste mineralenvindplaatsen: Laurion, wordt besproken. Vervolgens worden ook de diverse mineralenvindplaatsen bezocht, en de gevonden mineralen getoond. De beroemdste Serifos mineralen zijn Ilvaite, Prasem (groene kwarts) en Granaat.
In het tweede deel van de lezing komen uitgebreid de koperslakken aan bod. Waarschijnlijk in de Griekse oudheid is er namelijk op het eiland ook koper gewonnen en verwerkt. In de koperslakken zijn de meest schitterende micromineralen te vinden, waaronder Connellite, Brochantite en werkelijk kristalheldere Spangolite.
Mineralen zoeken op Serifos is streng verboden. In 2006 en 2007 kon aansluiting gevonden worden bij enkelen aan wie bij hoge uitzondering een vergunning was verstrekt.
Oprichtingsvergadering

Omdat stichting Geologische Activiteiten is gefuseerd met de NGV in de Landelijke Vereniging van Geologische Activiteiten (LVGA) moet kring Drenthe van de stichting Gea (wij dus) omgevormd worden tot een eigen vereniging die onderdeel is van de LVGA.
Vrijdag 3 november 2023 is hierin een stap gezet door een oprichtingsvergadering van deze nieuwe vereniging.
Tijdens deze vergadering waren veertien mensen aanwezig: Jacob Otten, Willem Swart, Sylvia Joziasse, Paul Joziasse, Geertje Bolland, Marinus Boerrigter, Hanneke Boerrigter, Arjan Woltman, Harma Woltman, Leen van Duijn, Corry Hofstee, Arend Veenstra, Harrie Wolters en Gerrit Eggink.
Allen nu ook al betrokken bij kring Drenthe als (gezins)lid of bestuurslid.
Besloten is:
- Dat de naam van de nieuwe vereniging “Geologische Activiteiten Drenthe” wordt wat we kunnen inkorten tot GEA Drenthe.
Dit blijft dus heel dicht bij onze huidige naam. - Dat het huidige bestuur van de kring op zal treden als voorlopige bestuursleden van de op te richten vereniging tot de eerste algemene ledenvergadering. Tijdens deze ledenvergadering zullen dan de bestuursleden van de nieuwe vereniging verkozen worden.
- Dat we de eerste ledenvergadering van de nieuwe vereniging in februari 2024 zullen houden mits het oprichtingsproces dan is afgerond.
- Dat de concept statuten goedgekeurd zijn en naar de notaris en de LVGA gestuurd kunnen worden.
Ook zijn de verschillende lidmaatschapsvormen besproken van de nieuwe vereniging Gea Drenthe en de LVGA. Alle huidige leden moeten daarin een keuze maken door het invullen van een formulier dat de leden op de komende kringavond (10 november) krijgen, of opgestuurd krijgen via de post.
Hemelvaartexcursie 2024

We zijn druk bezig met de voorbereiding voor de hemelvaartexcursie van 2024. De excursie zal plaatsvinden in zuid België. We streven er naar om een programma te hebben van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei. We hebben nu Lompret bevestigd en Landelies. In Landelies mogen we maar met maximaal 20 personen tegelijk in de groeve. We splitsen de groep daarom de tweede groep gaat op de zondag de groeve in vandaar dat we de excursie tot zondag hebben opgerekt.
Er wordt nog hard gewerkt aan andere vindplaatsen en verwachten dat dit goedkomt.
Phillipville en omgeving kan goed als uitvalbasis dienen. Het reserveren van de overnachtingen (camping, pension, huisje) mag een ieder zelf organiseren. In februari gaan er mensen van de excursiecommissie naar het gebied toe. Er wordt dan ook gekeken naar een camping die centraal ligt en waar we vlakbij zaterdag gezamenlijk kunnen eten. Een ieder die daar op wachten wil is daar vrij in maar moet wel zelf reserveren.
De verwachting is dat de excursie kosten, exclusief maaltijd en overnachtingen, € 20,- bedragen.
De groepsgrote is beperkt, er mogen maximaal 40 mensen mee om te zoeken.
Opgeven kan alvast via het opgave formulier op de site
Harry Woltman
Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!
Verslag Excursie naar Hannover / Misburg op zondag 29 oktober 2023
Onze excursiecommissie had voor zondag 29 oktober een afspraak geregeld met de APH (Arbeitskreis Paläontologie Hannover), een zeer actieve vereniging van enthousiaste fossielenverzamelaars; niet alleen uit de omgeving van Hannover maar ook ver daarbuiten. Deze keer stond een bezoek aan de Nord-groeve (vroeger ‘Teutonia’) op de rol; een immense kalkgroeve met een lengte van ongeveer anderhalve kilometer een diepte tot wel 40 meter onder het maaiveld. De verwachtingen waren hooggespannen aangezien deze groeve bekend staat om zijn vele en goede vondsten.

Gelukkig hadden we deze keer het voordeel dat de wintertijd die nacht weer was ingegaan., maar het was desondanks vroeg opstaan om op tijd in Misburg te zijn. Na ongeveer twee en een half uur rijden vanaf Emmen en een rustige Autobahn kwamen we ruim voor de afgesproken tijd (10.00 uur) aan op de afgesproken parkeerplaats. Tegenover stonden voorzitter Willem en Harrie, die beiden al een dag eerder naar Hannover waren vertrokken, de dorst van hun auto’s te lessen met gunstig geprijsde Duitse benzine en langzaamaan was de club compleet. Het bleek echter een klein clubje te zijn van slechts 7 mensen (Geertje kon het qua vervoer niet rondkrijgen en er had iemand op het laatste moment afgezegd). Precies op de afgesproken tijd kwamen de mensen van de APH ons ophalen en vertrokken we naar de groeve. Het laatste stukje moest worden afgelegd via een rodeo-achtige modderweg met enorme waterplassen, langs een eindeloze transportband, een museumrijpe hijskraan tot aan het voor velen bekende toegangshek naar de groeve.

Na de regen van de afgelopen dagen leek het verstandig om laarzen aan te trekken. Helm en geel (oranje mocht niet) hesje waren verplicht en met alles wat we dachten nodig te hebben gingen we de groeve in. Dat er een redelijk aantal mensen al een uur voor ons begonnen was met zoeken, maakte niet uit want de groeve is groot genoeg om je eigen gang te gaan.



Ik had Bert mee in de auto en het was voor hem de allereerste(!) keer om in een groeve naar fossielen te zoeken. In overleg besloten wij tweeën helemaal naar achteren in de groeve te gaan. Ik heb namelijk altijd nog de hoop een speciaal zee-egeltje Hagenowia te vinden en die komt alleen in de oudste lagen van deze groeve (het zgn. ‘Yachthafenplateau’) voor. Toen we daar aankwamen, waren er meerdere verzamelaars druk bezig, waaronder een contactvriendelijke Duitser die met behulp van krukken (!) ook diezelfde lange weg had gemaakt. Alle Achtung!

Helaas verstrijkt de tijd bij het zoeken altijd erg snel en is zo’n excursie al om 3 uur ’s middags ten einde. Bovendien moet je inplannen dat de terugweg met volle rugzak en vermoeide benen wel een half uur in beslag neemt en zijn we met een omtrekkende beweging langs andere zoekers teruggegaan naar de auto. Al met al hebben we onder prima weersomstandigheden heerlijk gezocht, geen Hagenowia gevonden, maar uiteindelijk toch heel tevreden met de vondsten.




We hadden geluk dat de leden van de APH (Arbeitskreis Paläontologie Hannover) ditzelfde weekend een speciale, tijdelijke tentoonstelling hadden ingericht in het gebouw van de firma Heidelberg Cement. Hier waren ongelooflijk mooie fossielen te zien; niet alleen van Misburg, maar ook van diverse andere vindplaatsen rondom Hannover.
Bovendien konden we hier het nieuwe Campan-boek aanschaffen (zonder 27 euro aan portokosten naar Nederland). Een schitterende uitgave, bijzonder uitgebreid en eigenlijk een must voor elke verzamelaar; zeker voor diegenen die wel eens in Misburg of Höver zoeken. De prijs is 49 euro. Dat lijkt misschien veel, maar het dikke boekwerk van over de 700 pagina’s is die prijs dubbel en dwars waard.


Na wat vriendschappelijke woorden gewisseld te hebben met de aanwezige APH-leden (o.a. Ralf Krupp en Daniël Säbele) èn een verzamelaar uit Amsterdam, zijn we weer huiswaarts gekeerd met onderweg nog een gitzwarte, Harry Potter-achtige, onweerswolk en bijpassende hoosbui. Die hadden we zeker niet in de groeve willen hebben, maar die kon ons nu niet meer deren en al met al was het een geweldige zoekdag.

Tom Koops
Overig nieuws
Geen overig nieuws dit keer.
Agenda Gea Drenthe
Agenda
De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd
- 15 december 2023
Gea kringavond
15 december 2023 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandBelazeriet of niet? een lezing door Rolf Egberink
Er worden veel edelstenen, mineralen en gesteenten verkocht onder allerlei commerciële en fantasienamen. Ook is er veel bewerkt of volledig door de mens gemaakt materiaal op de markt waarvoor misleidende namen gebruikt worden. Inmiddels is het een behoorlijke chaos geworden op het gebied van naamgeving in de wereld van edelstenen en mineralen. Bovendien is het vaak onduidelijk om wat voor steen het nu precies gaat. En is het dan Belazeriet of niet?De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs en voor andere belangstellenden.
- 7 januari 2024
Excursie Tweede Maasvalkte
7 januari 2024 tijd: 10:45 - 16:45
Prinses Máximaweg, Pr. Máximaweg, 3199 LD Maasvlakte Rotterdam, NederlandZondag 7januari willen we het jaar fris en gezond beginnen door lekker uit te waaienmet fossielen botten zoeken op het strand van de Tweede Maasvlakte.
Het is de bedoeling dat we met de eb lijn mee gaan lopen enzo op zoek gaan naar fossielen botten en andere mogelijke leuke vondsten dieaan spoelen.
- 19 januari 2024
Gea Jaarvergadering
19 januari 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandProgramma wordt moet nog vastgesteld worden
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 16 februari 2024
Gea kringavond
16 februari 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandJos Lankamp: de muschellalk groeve van Winterswijk
In de Muschelkalk van de groeve van WInterswijk worden al decennia zeer fraaie en bijzondere fossielen gevonden.
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 17 februari 2024
Bezoek Kristalmuseum Borculo
17 februari 2024
Kristalmuseum, Burgemeester Bloemersstraat 1, 7271 DA Borculo, NederlandDatum onder voorbehoud, details volgen nog
- 15 maart 2024
Gea kringavond
15 maart 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandProgramma wordt moet nog vastgesteld worden
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 19 april 2024
Gea kringavond
19 april 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandErwin Kaspers: De Gold rush van Californië en Klondike
DeGold Rush van Californië begon in januari 1848 door de eerste goud vondst.
In 1898 ontstond er een nieuwe Gold Rushnamelijk, de Gold Rush naar Canada
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 9 mei 2024
Hemelvaartexcursie naar België
9 mei 2024 - 12 mei 2024 tijd:
Philippeville, 5600 Philippeville, BelgiëExcursie naar zuid België.
We bezoeken in ieder geval de groeves van Landelies en Lompret.De inschrijving is geopend
- 17 mei 2024
Gea kringavond
17 mei 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandProgramma wordt moet nog vastgesteld worden
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 8 juni 2024
Fossielenexcursie zuid-Duitsland
8 juni 2024 - 9 juni 2024 tijd:
Gräfenberg, DuitslandZaterdag 8 juni 2024 worden wij verwacht in de Groeve Endress Grafenberg, een beroemdegroeve, bekend om de mooie vondsten. Met name grote groene ammonieten.
Omdathet een behoorlijke afstand is, maken wij er een lang weekend van. Er zijnmeerdere groeves, die we gaan bezoeken. Zondag o.a. naar de Groeve Buttenheim,.