Gea Logo transparant

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL08INGB0003452494
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief

November 2022

In deze nieuwsbrief:

 1. Kringavond 18 november – Lezing over Triceratops opgraving
 2. Verslag Excursie Normandië
 3. Verslag van het 50 jarig jubileum feest
 4. Paleobiologische kring – symposium Jurassic Giants
 5. Agenda
Kringnieuws

Kringavond 18 november

Triceratops opgraving door Sander van Deure

Sander van Deure
Sander van Deure

Sander van Deure

Hoewel ik doordeweeks controller ben bij de Rijksoverheid, besteed ik ook veel tijd aan paleontologie en lapidarie.
Ongeveer een dag in de week ben ik vrijwilliger bij Naturalis in Leiden. In het Dinolab prepareren we de fossiele botten die we de afgelopen paar jaar hebben opgegraven in Wyoming Ook ga ik regelmatig zelf op reis om fossielen te verzamelen. Geliefde plekken zijn de Maasvlakte, de zandmotor en Escalles in Noord Frankrijk. Ook ontkomt een deel van mijn zomervakantie er niet aan.

Als enthousiast verzamelaar en preparateur vertel ik graag over mijn ervaringen

Triceratops
Triceratops horridus

Lezing Triceratops opgraving

Tijdens de lezingen komen mijn ervaringen als vrijwilliger bij Naturalis in de verschillende expedities naar Wyoming naar voren, maar ook de uitdagingen en de onderzoeksvragen die bij deze opgravingenspelen.

In ongeveer twee uur geef ik een beeld van het reilen en zeilen van onze site in Wyoming: hoe run je een kamp?,hoe graaf je op?, wat is de geologische setting en met wat voorwetenschappelijke vraagstukken wordt er geworsteld. Ook het prepareren van de vondsten in ons dinolab in Nederland krijgt aandacht. 

Wat, Waar en wanneer

Verslag herfst excursie naar Normandië 20-22 oktober

Ontvangst bij de paleontologische vereniging van Villers-sur-Mer
Ontvangst bij de paleontologische vereniging van Villers-sur-Mer

Woensdag

De excursie begon met een bezoek aan de paleontologische vereniging van Villers sur Mer. We kregen daar een zeer warm welkom en uitleg over de verschillende fossielen die gevonden kunnen worden. Ook konden we de collectie die daar in de vitrines tentoongesteld worden bekijken.

De middag werd afgesloten met een gezellige borrel met Normandische drankjes en lekkernijen. Het zoeken was nog niet eens begonnen of we konden al met volle handen naar ons vakantieverblijf terug gaan. Ze hadden namelijk dozen vol met fossielen (en een paar flessen cider) voor ons klaar gelegd! Een zeer mooi begin van de excursie!.

Donderdag

Nieuw paleontologisch museum in Villers-sur-Mer
Nieuw paleontologisch museum in Villers-sur-Mer

In de ochtend was er een bezoek aan het Paleospace museum gepland. Dit museum beschikt o.a. over een uitgebreide en mooie verzameling van fossielen die bij de Vaches Noires gevonden zijn.

Na een gezamenlijke lunch op de strand van Trouville sur Mer, liepen wij richting de “Falaise des Roches Noires”, een geologische formatie uit de Jura. Dit wordt zo genoemd vanwege de zwarte lagen die in deze afzettingen aanwezig zijn.We vinden daar o.a. brachiopoden, tweekleppigen, zee-egels en stekels van zee-egels.

Roches Noires tussen Trouville en Hennequeville
Roches Noires tussen Trouville en Hennequeville

Vrijdag

Lunch Normandië 2022
Gezamenlijke lunch in :e Goeland

Na een gezamenlijke lunch in een leuk restaurantje “Le Goeland” in het centrum van Lion sur Mer, vertrekken we richting het strand naar de “Falaise des Confessionaux”.

Het breken van de kalksteen en de erosie door de zee zijn de oorzaken van de vele holtes genaamd “Confessionaux” (biechtstoelen). Deze locatie staat bekend om de diversiteit aan brachiopoden uit de Bathonien die daar gevonden kunnen worden. Vele vondsten werden gedaan en af en toe werden ook zee-egels gevonden.

Zee-egel Himicidaris luciencis, tijdperk Bathonien - Jura. Lion-sur-Mer
Zee-egel Himicidaris luciencis, tijdperk Bathonien – Jura. Lion-sur-Mer

Zaterdag

Vaches Noires Normandie 2022
Vaches Noires

Ondanks de minder goede weersverwachting, werd het toch weer een zeer mooie dag aan de Normandische kust. We begonnen de excursie in Houlgate en liepen ongeveer 2km richting Villers sur Mer langs de wereld beroemde “Falaises des Vaches Noires”. Op deze plek kon men zoeken in verschillende gevallen blokken uit de Cenomanian en Oxfordian. Het was ook mogelijk om te zoeken in de callovische afzettingen die op sommige plekken helemaal vrij van zand waren.

Het werd weer een dag met zeer mooie vondsten: brachiopoden, tweekleppigen maar ook ammonieten die af en toe gepyritiseerd waren. Er werd ook een stuk klauw van een schaaldier gevonden.

Normandie 2022 Cardoceras praecordatum en Decapode
Cardoceras praecordatum en Decapode

De excursie werd afgesloten met een gezellig diner bij La Terrasse du Marais in Villers sur Mer waar we hebben genoten van een heerlijk 3-gangen menu. Als dank voor de fantastische ontvangst en begeleiding door onze gids en andere leden, werd er een fles Korenwijn aan onze gids Alain geschonken. Deze werd gelijk geopend om alle aanwezigen te laten proeven (zelfs de kok heeft er van kunnen profiteren!) Daarna was het alweer tijd om afscheid te nemen van onze vrienden uit Normandië en richting huis te gaan.

Excursie Normandie 2022 Etentje
Diner bij La Terrasse du Marais

Wij kunnen terugkijken op een zeer geslaagde excursie waar een ieder goede herinneringen aan zal houden.

Matthieu Jeantot


Vermelding in media

Dat ons bezoek niet ongemerkt voorbij gegaan is blijkt uit onderstaande vermelding op www.ouest-france.fr

Screenshot vermelding Gea Drenthe bezoek aan Normandië

Foto verslag van de excursie

Hieronder een collectie foto’s van de excursie naar de Normandische kust met foto’s van Jacob Otten, Corry Hofstee en Matthieu Jeantot

Naar boven


Jubileum 50 jaar Gea Emmen/Drenthe

50 jaar gea drenthe Willem Swart met bokaal
Voorzitter Willem Swart met bokaal

Gea kring Drenthe (voorheen Emmen) bestaat dit jaar 50 jaar

Vrijdag 14 oktober hebben we ons jubileum gevierd in het Hunebedcentrum met een 60 kringleden en in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van de stichting Gea: Hans Sanders en Terry Elsten

Om 18:00 begon het feest in de filmzaal met een toespraakje van onze voorzitter Willem Swart, gevolgd door een presentatie van Jacob Otten over de eerste 10 jaar van wat toen nog kring Emmen was, de rest van de presentatie over de volgende 40 jaar kon later op eigen gemak bekeken worden.

Vervolgens kregen we nog een flinke bokaal uitgereikt door Terry Elsten.

Presentatie

presentatie 50 jaar gea drenthe
Presentatie 50 jaar Gea Drenthe

De presentatie is te downloaden vanaf https://drive.google.com/file/d/1Xm6QCJek_IS7elCQJtab3gZjeIDjqBpV/view?usp=sharing

Barbecue en verloting

Daarna was het tijd voor een prima geregelde barbecue en kon iedereen bijpraten in het restaurant van het Hunebedcentrum.
Ook was het mogelijk om de wereld te ervaren door virtual reality brillen, of om alvast een blik te werpen op het vele materiaal wat in de verloting was ingebracht, onder andere uit de collectie van Jolly Otten.

De avond werd afgesloten met een grote verloting van al het materiaal.

Foto verslag jubileum

Hieronder een foto-impressie (foto’s van Marinus Boerrigter)

Naar boven

Overig nieuws

Paleobiologische Kring – Symposium Jurassic Giants

Poster Jurassic Giants

Na een tumultueuze Corona-tijd is het weer hoog tijd voor een fysiek symposium! Hierom organiseert de Paleobiologische Kring van het KNGMG samen met het Oertijdmuseum Boxtel, vol trots het aankomende
internationale symposium: Jurassic Giants! Dit Engelstalige symposium zal plaatsvinden op zaterdag 26 november 2022 (10h00-18h00) bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg 80 te Boxtel. Op deze dag zullen we samen met internationale experts een duik nemen in de anatomie, biologie en leefomgevingen van de Sauropode (langnek) dinosauriërs van de befaamde Morrison formatie uit het Laat Jura van de Verenigde Staten .

Ook niet-leden van de Paleobiologische Kring zijn van harte welkom. De standaardkosten voor het symposium bedragen €30,- per persoon, waarmee je ook gratis lid kan worden voor de rest van 2022. Voor studenten is er daarnaast een gereduceerd tarief van €25,-. Het symposium zal bestaan uit een dag vol diverse lezingen van internationale sprekers, een rondleiding door het vernieuwde museum en een bezoek aan het skelet van de nieuwe Diplodocus Kirby. Bij het symposium zit verder ook inbegrepen: koffie/thee, lunch en een drankje achteraf. Om deel te nemen aan dit symposium is vooraf aanmelden verplicht. Dit kan via het volgende online aanmeldformulier:
– Aanmeldformulier Jurassic Giants Symposium –


Kijk voor meer informatie over het evenement met het voorlopige programma van het symposium op onze website:
http://www.paleobiologischekring.org/homepage/?p=2964

Hopelijk tot ziens op het symposium!
Met hartelijke groeten,
Het bestuur van de Paleobiologische Kring

Agenda

9 mei 2024
 • Hemelvaartexcursie naar België

  9 mei 2024 - 12 mei 2024 tijd: 
  Philippeville, 5600 Philippeville, België

  Excursie naar zuid België.
  We bezoeken in ieder geval de groeves van Landelies en Lompret.

  De inschrijving is geopend

   

17 mei 2024
 • Gea kringavond

  17 mei 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Salomon Kroonenberg: Geologie van Suriname

  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

8 juni 2024
 • Fossielenexcursie zuid-Duitsland

  8 juni 2024 - 9 juni 2024 tijd: 
  Gräfenberg, Duitsland

  Zaterdag 8 juni 2024 worden wij verwacht in de Groeve Endress Grafenberg, een beroemdegroeve, bekend om de mooie vondsten. Met name grote groene ammonieten. 
  Omdathet een behoorlijke afstand is, maken wij er een lang weekend van. Er zijnmeerdere groeves, die we gaan bezoeken. Zondag  o.a. naar de Groeve Buttenheim,.