
Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
NL08INGB0003452494
Gea Drenthe nieuwsbrief
November 2021
In deze nieuwsbrief:
Kringnieuws
Van de voorzitter

Beste kringleden,
Door de corona-periode beleven we rare tijden maar gelukkig kunnen we de draad weer oppakken. Jammer genoeg is er vrijdag besloten dat er weer beperkingen opgelegd worden. Voor de eerstvolgende kringavond en de bestuursvergadering kijken we even of dat digitaal kan worden verzorgd. Naar allemaal, maar we moeten er weer even doorheen.
De uitgestelde Hemelvaartexcursie kon gelukkig doorgaan en was een succes. Jannette en Koos Tap, hadden het weer knap geregeld. Jammer genoeg waren er een paar gezondheidsproblemen, de voorzitter (ik dus) moest zo nodig zijn vinger tussen de autodeur steken en helaas moesten ook Jannette en Koos de laatste dag door gezondheidsklachten het bezoek aan Hagen laten schieten.
Twee decennia lang verzorgden Koos en Jannette de excursies en met name de Hemelvaartexcursie met de uitgebreide programma’s, waarin alles stond over de omgeving en de groeves, zullen niet te evenaren zijn. In de komende Algemene Ledenvergadering zullen wij ze collectief bedanken.
Inmiddels worden de eerste werkgroepen gevormd. Het contact voor de werkgroep Micromounts zal worden verzorgd door Leen van Duijn en we verwachten binnenkort voor de eerste keer bij elkaar te komen. Dit zal via de secretaris aan allen gemeld worden. De werkgroep excursies zal bestaan uit Harry Woltman, Matthieu Jeantot, Leen van Duijn, Willem Mink en ikzelf. Wij komen over 2 weken voor het eerst bij elkaar. Koos Tap en Harrie Wolters hebben toegezegd indien nodig hun steentje bij te dragen (als adviseur). Zeker de steun van Koos zal zeer gewenst zijn.
De jubileumcommissie zal ook trachten iets moois te organiseren rondom ons 50 jarig jubileum in het voorjaar 2022. We zijn er nog niet uit, mocht een van jullie daar ideeën voor hebben, dan horen we dat graag.
Willem Swart
Online Kringavond 22 november
Let op: De kringavond is omgezet in een zoom-meting.
De datum is verzet naar maandag 22 november

Versteende wouden van de aarde
een lezing door Erwin Kaspers
Versteend hout wordt op vele plaatsen op aarde gevonden, zelfs in Nederland kan men versteend hout vinden, als zwerfsteen in de grind groeves en in gebieden waar zwerfstenen gevonden worden.
Het handelt dan niet om een versteend woud, maar fossiel hout dat door rivieren zijn aangevoerd. De echte versteende wouden komen over de gehele Aarde voor, dit zijn gebieden waar het fossiel hout in grote hoeveelheden voorkomt en op die plekken fossiel zijn geworden.
Het fossiel hout bestaat vaak uit verschillende soorten hout, daardoor kan men op de vindplaats van de versteende hout, vaak verschillende soorten fossiel hout vinden. Het kan voorkomen dat door omstandigheden, de houtstammen massaal verplaats zijn, bijvoorbeeld door overstromingen door rivieren, de stammen die meevoeren worden, kunnen dan op andere plekken weer afgezet worden en dan later fossiliseren. Om versteend hout te kunnen vormen, moeten er verschillende geologische processen plaatsvinden.
We maken in deze lezing een wereldreis, langs de meest bekende vindplaatsen van versteend hout, plekken zo rijk zijn aan fossiel hout dat je over een versteende woud kan praten.
Elke vindplaats van de fossielen wouden worden toegelicht, hoe deze zijn ontstaan, in de loop van onze geologische geschiedenis van onze Aarde.

Locatie en datum
- Locatie: Online Zoom meeting
- Datum: maandag 22 november
- Tijd: Ik zal de zoom meeting openen vanaf 19:45, om 20:00 begint de kringavond
Corona
Het Hunebedcentrum geeft aan dat het door de nieuwe corona regels niet toegestaan is om ’s avonds activiteiten te laten plaatsvinden. Hier valt ook onze kringavond onder.
Daarom hebben we besloten om de kringavond om te zetten in een online zoom meeting. We hebben in overleg met de spreker de datum moeten veranderen naar maandag 22 november.
Extra informatie Zoom
Advies met betrekking tot Zoom: Van veel ouderen weten wij dat het hen lukt om via Zoom op de computer mee te luisteren en via de chatfunctie in dat programma vragen te stellen of opmerkingen te maken. Vaak heeft een zoon of dochter of soms een kleinkind Zoom al geïnstalleerd en toegelicht. Zoom is veilig en kost niets (behalve dan de Gea Drenthe. Wij hebben een contract en mogen tot 100 deelnemers gaan).
U hebt PC / laptop etc. met camera, geluid en microfoon: U kunt meepraten en uzelf in beeld brengen. Via de chatfunctie kunt u vragen indienen. Bij het volgen van een lezing c.q. voordracht is het wel zaak camera en microfoon uit te zetten.
- Advies installeer Zoom vooraf
Ga naar https://zoom.us/download en download Zoom Client for Meetings (de bovenste in een rij van mogelijke downloads). De app is gratis.
2. Deelnemen aan de sessie met Zoom
Klik op de link die staat in de e-mail die de leden ontvangen hebben. Bij voorkeur klikken op zoom meetings openen. Als dat niet midden boven aan staat dan klik op Launch Meeting. Dan even geduld.
- U krijgt de keuze join with video. Klik erop. U krijgt de keuze computer audio. Klik erop.
- Als u niet zichtbaar wilt zijn voor anderen links onder stop video.
- Tijdens de presentatie graag microfoon uitzetten. Test mute links onder.
- U ziet mute en stop video alleen als u met de muis over het scherm gaat.
- Leave meeting betekent u gaat weg bij deze lezing.
- Midden onder staat chat. Klik daarop dan kunt u een vraag typen voor de inleider. U stuurt de vraag weg door op enter te drukken.
Voor vragen kun je terecht bij secretaris@gea-drenthe.nl
Verslag excursie naar Warstein

In verband met de corona pandemie was de hemelvaart excursie van 2020 uitgesteld tot 2021. Daarna moest het weer uitgesteld worden tot het najaar van 2021. Gelukkig was het van 22 tot en met 24 oktober 2021 toch mogelijk om de excursie doorgang te laten vinden.
Het was al weer een hele tijd geleden dat we op excursie konden gaan dus we hadden er zin in.
De weervoorspellingen waren echter niet zo goed en toen we donderdag middag naar Warstein reden was het een en al regen en wind, dat beloofde niet veel goeds. Toen we echter bij ons appartement aankwamen was de houtkachel al opgestookt en was het lekker warm. Een half uurtje later kwamen Harma en Arjan aan die in een ander appartement in hetzelfde huis zaten.
Donderdag avond was er een bijeenkomst in Gasthof Birkenhof waar we de meeste andere deelnemers ontmoeten en waar Koos een korte toelichting gaf.
Vrijdag, groeve Brühne bij Warstein
We ontmoeten elkaar bij de ingang van de groeve. De temperatuur is laag en het waait hard wat het extra koud maakt. Gelukkig zitten we in de groeve wat meer beschut wat het wat aangenamer maakt. Ook blijft het grotendeels droog wat een hele verbetering is ten opzichte van de voorgaande dagen.
We zitten in het oude gedeelte van de groeve, wat ons in eerste instantie niet zo hoopvol stemt. De groeve eigenaar heeft echter een hoeveelheid rotsblokken in deze groeve gedumpt die voor hem waarschijnlijk van lage kwaliteit zijn, maar voor ons juist interessant omdat ze vol kristallen zitten. Zo vinden we in een klein gebied toch interessante calciet kristallen, kwarts kristallen, malachiet en mooie wit met rood gebande calciet.
Zaterdag, Kallenhardt en Hohe Liet
Als we ’s morgens we naar Kallenhardt rijden is het prachtig weer, het is licht nevelig en de laagstaande zon schijnt prachtig op de bomen die hier al volop in herfsttooi zijn waar in Nederland alles nog groen is. Het blijft de hele dag mooi weer.
Bij de groeve krijgen we door iemand van de Westkalk steinbruch een instructie presentatie. Omdat de kalk uit deze groeve van hoge kwaliteit is wordt ze gebruikt in de voedingsindustrie, met name voor kippen. Daarom gelden er strengere regels in de groeve dan normaal is: we mogen de groeve absoluut niet vervuilen, dus niet roken of plassen in de groeve!
De vondsten vallen voor ons wat tegen, maar er zullen wel deelnemers zijn die wel wat leuke dingen gevonden hebben.
Vervolgens worden we door iemand van Westkalk naar de achter ingang van Hohe Liet geleid. Hij is zelfs zo vriendelijk om de poort te openen zodat we met de auto helemaal de groeve in kunnen rijden, gelukkig maar want het zou een heel eind lopen zijn geweest.
In Hohe Liet worden een aantal leuke vondsten gedaan zoals grote stukken met flinke calciet rhomboeders die wel onder een dikke laag taaie klei zitten: een mooi werkje om dat thuis schoon te maken.
Gezamenlijk eten
Zaterdag avond eten we gezamenlijk in Gasthof Birkenhof. Een lopend buffet met prima eten. Koos, Janet, Matthieu en Harry worden in een toespraak bedankt, ze hebben alles weer prima geregeld. Dit is de laatste excursie die Koos heeft voorbereid en geleid, we zullen hier nog apart bij stil staan op de jaarvergadering in januari.
Zondag, Hohenlimburg
Als we wakker worden zien we dat de velden wit bevroren zijn, de dag begint koud maar het belooft een mooie dag te worden.
We moeten een klein uurtje rijden naar Hagen waar de groeve Hohenlimburg is.
Hier ontmoeten we een aantal mensen die deze groeve als dag-excursie doen.
In Hohenlimburg zijn eigenlijk altijd wel mooie calcietkristallen te vinden, het is volgens mij dit jaar wat minder dan bij eerdere bezoeken, maar er wordt toch nog wel het nodige gevonden.
Achter in de groeve liggen grote hoeveelheden zwarte kalksteen met witte fossielen, voornamelijk koralen. Ziet er heel decoratief uit. Ik heb dit ook wel eerder in deze groeve gezien maar nog niet zo veel als nu.
Na een aantal uren bezig te zijn geweest vertrekken we weer richting Nederland.
Jacob Otten
Hieronder foto’s van de excursie, genomen door Jacob Otten en Eric van IJsseldijk
Agenda
- 15 december 2023
Gea kringavond
15 december 2023 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandBelazeriet of niet? een lezing door Rolf Egberink
Er worden veel edelstenen, mineralen en gesteenten verkocht onder allerlei commerciële en fantasienamen. Ook is er veel bewerkt of volledig door de mens gemaakt materiaal op de markt waarvoor misleidende namen gebruikt worden. Inmiddels is het een behoorlijke chaos geworden op het gebied van naamgeving in de wereld van edelstenen en mineralen. Bovendien is het vaak onduidelijk om wat voor steen het nu precies gaat. En is het dan Belazeriet of niet?De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs en voor andere belangstellenden.
- 7 januari 2024
Excursie Tweede Maasvalkte
7 januari 2024 tijd: 10:45 - 16:45
Prinses Máximaweg, Pr. Máximaweg, 3199 LD Maasvlakte Rotterdam, NederlandZondag 7januari willen we het jaar fris en gezond beginnen door lekker uit te waaienmet fossielen botten zoeken op het strand van de Tweede Maasvlakte.
Het is de bedoeling dat we met de eb lijn mee gaan lopen enzo op zoek gaan naar fossielen botten en andere mogelijke leuke vondsten dieaan spoelen.
- 19 januari 2024
Gea Jaarvergadering
19 januari 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandProgramma wordt moet nog vastgesteld worden
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 16 februari 2024
Gea kringavond
16 februari 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandJos Lankamp: de muschellalk groeve van Winterswijk
In de Muschelkalk van de groeve van WInterswijk worden al decennia zeer fraaie en bijzondere fossielen gevonden.
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 17 februari 2024
Bezoek Kristalmuseum Borculo
17 februari 2024
Kristalmuseum, Burgemeester Bloemersstraat 1, 7271 DA Borculo, NederlandDatum onder voorbehoud, details volgen nog
- 15 maart 2024
Gea kringavond
15 maart 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandProgramma wordt moet nog vastgesteld worden
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 19 april 2024
Gea kringavond
19 april 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandErwin Kaspers: De Gold rush van Californië en Klondike
DeGold Rush van Californië begon in januari 1848 door de eerste goud vondst.
In 1898 ontstond er een nieuwe Gold Rushnamelijk, de Gold Rush naar Canada
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 9 mei 2024
Hemelvaartexcursie naar België
9 mei 2024 - 12 mei 2024 tijd:
Philippeville, 5600 Philippeville, BelgiëExcursie naar zuid België.
We bezoeken in ieder geval de groeves van Landelies en Lompret.De inschrijving is geopend
- 17 mei 2024
Gea kringavond
17 mei 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandProgramma wordt moet nog vastgesteld worden
De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 8 juni 2024
Fossielenexcursie zuid-Duitsland
8 juni 2024 - 9 juni 2024 tijd:
Gräfenberg, DuitslandZaterdag 8 juni 2024 worden wij verwacht in de Groeve Endress Grafenberg, een beroemdegroeve, bekend om de mooie vondsten. Met name grote groene ammonieten.
Omdathet een behoorlijke afstand is, maken wij er een lang weekend van. Er zijnmeerdere groeves, die we gaan bezoeken. Zondag o.a. naar de Groeve Buttenheim,.