Gea Logo transparant

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL08INGB0003452494
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief

Mei 2023

Afdelingsnieuws

Kringavond 12 mei

IJsbedekking tijdens de ijstijden
Maximale uitbreidingen van het Scandinavische landijs tijdens drie verschillende glacialen. Rode lijn: Weichselien; Gele lijn: Saalien; Blauwe lijn: Elsterien

IJstijden een lezing door Paul Hille

In deze lezing legt Paul Hille uit wat ijstijden zijn, hoe ze ontstaan en niet onbelangrijk: komt er weer een ijstijd?

Paul Hille
Paul Hille

Een deel van de huidige Noordzee was tijdens de laatste ijstijd land waar o.a. wolharige mammoeten en andere uitgestorven zoogdieren leefden. Na het smelten van de ijskappen ‘liep de Noordzee weer vol’ en dat verklaart waarom de Noordzee veel fossielen herbergt uit het Pleistoceen. De vraag is natuurlijk ook of er weer een nieuwe ijstijd zal komen, van welke factoren hangt dat af?

Paul Hille zal ook Pleistocene fossielen meenemen van o.a. Nederlandse bodem evenals literatuur over ijstijden.

Wat, waar en wanneer

Aanmelden excursie Beckum 17 juni

Kalkgroeve Beckum-Kollenbach
Kalkgroeve Beckum-Kollenbach

Op zaterdag 17 juni 2023 zijn wij te gast bij de fa. Holcim in Beckum-Kollenbach. In de kalkgroeve van deze firma kunnen wij van 10 tot 13 uur zoeken naar fossielen en mineralen.

Mogelijke vondsten zijn kalkfossielen zoals belemnieten en afdrukken van ammonieten, en de mineralen calciet, pyriet, chalcopyriet en strontianiet.

De afstand van Borger naar Beckum bedraagt 214 km.

Verplichte uitrusting: stevige schoenen, liefst met stalen neuzen, helm, veiligheidsbril en veiligheidshesje. Verder zijn handschoenen en eventueel regenkleding aan te bevelen.

En natuurlijk iets te eten en te drinken.

Aan deze excursie zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden via het formulier t.a.v. de excursiecommissie vòòr 3 juni 2023.

Na 3 juni ontvangen de deelnemers de benodigde verdere informatie.

De excursiecommissie.

Aanmelden

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Verslag excursie naar de Piesberg

Piesberg
Piesberg bij Osnabrück

Op zondag 16/04 hebben we ons verzameld op de parkeerplaats aan de voorzijde van de groeve en om 10 uur mochten alle deelnemers (21, een mooie opkomst!) de groeve in.

Na een korte introductie van Harrie Wolters over de Piesberg ging iedereen op zoek naar mooie planten fossielen.

Overleg in de groeve van de Piesberg bij Osnabrück
Overleg in de groeve van de Piesberg bij Osnabrück

Nadat er wat rondgekeken was in de groeve werd er uiteindelijk een gedeelte van de groeve gevonden waar veel te vinden was en iedereen de rest van de ochtend tot ongeveer de helft van de middag heeft gezocht.

Er werden o.a. varens, cordaites bladeren, calamites stammen en bladeren, lycophyten stammen gevonden maar ook massieve stukken boomstam.

De kleur van de hemel paste deze dag helemaal bij de kleur van het gesteente van deze carboon groeve maar gelukkig bleef het droog en kunnen we terug kijken op een mooie excursie.

Matthieu Jeantot

Overig nieuws


Skelet van uitgestorven Holenbeer te zien in het Hunebedcentrum 

Skelet prehistorische Holenbeer in het Hunebedcentrum
Skelet prehistorische Holenbeer in het Hunebedcentrum

Een skelet en botten van verschillende, inmiddels uitgestorven, prehistorische dieren zijn vanaf dinsdag 25 april in het Hunebedcentrum te bewonderen. Het absolute topstuk is het volledige skelet van een holenbeer, een grote berensoort die in Europa leefde tijdens het Pleistoceen tot zo’n 25.000 jaar geleden. De mannelijke exemplaren konden tot 3,5 meter hoog zijn wanneer ze op hun achterpoten stonden en rond 600 kilo wegen. Ze stierven uit in de loop van de laatste ijstijd.  

De holenbeer wordt voor een periode van twee jaar tentoongesteld in het Hunebedcentrum. Naast de holenbeer, zijn ook de schedel van de prehistorische wolharige neushoorn en een oeros straks te bewonderen in het museum. Harrie Wolters, Directeur van het Hunebedcentrum vertelt: “Dit zijn echt bijzondere aanvullingen op de Hondsrug UNESCO Geopark expositie die te zien is in het Hunebedcentrum”. In de expositie maken bezoekers kennis met Drenthe tijdens de ijstijden. “De mammoet kent iedereen, andere uitgestorven prehistorische dieren zijn vaak minder bekend maar niet per se minder indrukwekkend. Ook deze giganten kruisten hun paden met neanderthalers en de moderne mens op plekken in Europa”.  

De collectiestukken zijn al lange tijd in bezit van de Rijksuniversiteit Groningen en inmiddels onderdeel van de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen. Zo werd het skelet van de holenbeer al in 1901 aangekocht door professor Friedrich Julius van Calker. Hij was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en grondlegger van het Geologisch Instituut in Groningen. Het complete skelet is samengesteld uit losse grot vondsten uit Oostenrijk. 

Oertijdmarkt 30 juli 2023

8 mei 2023

Oertijdmarkt 30-7-2023 Emmen
Oertijdmarkt 30-7-2023 Emmen

Komende zomer is er weer een Oertijdmarkt, voor de 2e keer in Emmen.
Het is inmiddels de 17e Oertijdmarkt. Gea Drenthe heeft vanaf het begin meegedaan, en zal ook dit jaar weer aanwezig zijn.

Vorig jaar zijn er ondanks de regen nog bijna 4000 mensen langsgekomen

Zondag, 30 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.

De locatie is op de wielerbaan (Ullevi 22) achter het stadion van FC Emmen. Er is hier veel parkeerruimte en de markt heeft ook genoeg ruimte zodat we het nog groter kunnen maken dan het al was.

Dit jaar zijn er extra toiletten en de Horeca is meer uitgebreid.

Hieronder een collectie foto’s die in de loop van de jaren gemaakt zijn op de oertijdmarkt, elke foto hieronder vertegenwoordigd één oertijdmarkt, door er op te klikken kun je andere foto’s van dat jaar zien.

Agenda

Agenda Gea Drenthe

9 mei 2024
 • Hemelvaartexcursie naar België

  9 mei 2024 - 12 mei 2024 tijd: 
  Philippeville, 5600 Philippeville, België

  Excursie naar zuid België.
  We bezoeken in ieder geval de groeves van Landelies en Lompret.

  De inschrijving is geopend

   

17 mei 2024
 • Gea kringavond

  17 mei 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Salomon Kroonenberg: Geologie van Suriname

  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

8 juni 2024
 • Fossielenexcursie zuid-Duitsland

  8 juni 2024 - 9 juni 2024 tijd: 
  Gräfenberg, Duitsland

  Zaterdag 8 juni 2024 worden wij verwacht in de Groeve Endress Grafenberg, een beroemdegroeve, bekend om de mooie vondsten. Met name grote groene ammonieten. 
  Omdathet een behoorlijke afstand is, maken wij er een lang weekend van. Er zijnmeerdere groeves, die we gaan bezoeken. Zondag  o.a. naar de Groeve Buttenheim,.