
Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL98INGB0105102024
KvK nr: 93011326
Gea Drenthe nieuwsbrief
Mei 2023
Inhoud
Afdelingsnieuws
Kringavond 12 mei

IJstijden een lezing door Paul Hille
In deze lezing legt Paul Hille uit wat ijstijden zijn, hoe ze ontstaan en niet onbelangrijk: komt er weer een ijstijd?

Een deel van de huidige Noordzee was tijdens de laatste ijstijd land waar o.a. wolharige mammoeten en andere uitgestorven zoogdieren leefden. Na het smelten van de ijskappen ‘liep de Noordzee weer vol’ en dat verklaart waarom de Noordzee veel fossielen herbergt uit het Pleistoceen. De vraag is natuurlijk ook of er weer een nieuwe ijstijd zal komen, van welke factoren hangt dat af?
Paul Hille zal ook Pleistocene fossielen meenemen van o.a. Nederlandse bodem evenals literatuur over ijstijden.
Wat, waar en wanneer
- Gea Drenthe kringavond met lezing over de IJstijden
- 12 mei 2023
- Aanvang lezing 20:00, de zaal is open vanaf 19:30
- Locatie: Filmzaal van het Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, Borger
- Toegang: voor leden van Gea Drenthe en overige belangstellenden
Aanmelden excursie Beckum 17 juni

Op zaterdag 17 juni 2023 zijn wij te gast bij de fa. Holcim in Beckum-Kollenbach. In de kalkgroeve van deze firma kunnen wij van 10 tot 13 uur zoeken naar fossielen en mineralen.
Mogelijke vondsten zijn kalkfossielen zoals belemnieten en afdrukken van ammonieten, en de mineralen calciet, pyriet, chalcopyriet en strontianiet.
De afstand van Borger naar Beckum bedraagt 214 km.
Verplichte uitrusting: stevige schoenen, liefst met stalen neuzen, helm, veiligheidsbril en veiligheidshesje. Verder zijn handschoenen en eventueel regenkleding aan te bevelen.
En natuurlijk iets te eten en te drinken.
Aan deze excursie zijn geen kosten verbonden.
Aanmelden via het formulier t.a.v. de excursiecommissie vòòr 3 juni 2023.
Na 3 juni ontvangen de deelnemers de benodigde verdere informatie.
De excursiecommissie.
Aanmelden
Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!
Verslag excursie naar de Piesberg

Op zondag 16/04 hebben we ons verzameld op de parkeerplaats aan de voorzijde van de groeve en om 10 uur mochten alle deelnemers (21, een mooie opkomst!) de groeve in.
Na een korte introductie van Harrie Wolters over de Piesberg ging iedereen op zoek naar mooie planten fossielen.

Nadat er wat rondgekeken was in de groeve werd er uiteindelijk een gedeelte van de groeve gevonden waar veel te vinden was en iedereen de rest van de ochtend tot ongeveer de helft van de middag heeft gezocht.
Er werden o.a. varens, cordaites bladeren, calamites stammen en bladeren, lycophyten stammen gevonden maar ook massieve stukken boomstam.
De kleur van de hemel paste deze dag helemaal bij de kleur van het gesteente van deze carboon groeve maar gelukkig bleef het droog en kunnen we terug kijken op een mooie excursie.
Matthieu Jeantot
Overig nieuws
Skelet van uitgestorven Holenbeer te zien in het Hunebedcentrum

Een skelet en botten van verschillende, inmiddels uitgestorven, prehistorische dieren zijn vanaf dinsdag 25 april in het Hunebedcentrum te bewonderen. Het absolute topstuk is het volledige skelet van een holenbeer, een grote berensoort die in Europa leefde tijdens het Pleistoceen tot zo’n 25.000 jaar geleden. De mannelijke exemplaren konden tot 3,5 meter hoog zijn wanneer ze op hun achterpoten stonden en rond 600 kilo wegen. Ze stierven uit in de loop van de laatste ijstijd.
De holenbeer wordt voor een periode van twee jaar tentoongesteld in het Hunebedcentrum. Naast de holenbeer, zijn ook de schedel van de prehistorische wolharige neushoorn en een oeros straks te bewonderen in het museum. Harrie Wolters, Directeur van het Hunebedcentrum vertelt: “Dit zijn echt bijzondere aanvullingen op de Hondsrug UNESCO Geopark expositie die te zien is in het Hunebedcentrum”. In de expositie maken bezoekers kennis met Drenthe tijdens de ijstijden. “De mammoet kent iedereen, andere uitgestorven prehistorische dieren zijn vaak minder bekend maar niet per se minder indrukwekkend. Ook deze giganten kruisten hun paden met neanderthalers en de moderne mens op plekken in Europa”.
De collectiestukken zijn al lange tijd in bezit van de Rijksuniversiteit Groningen en inmiddels onderdeel van de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen. Zo werd het skelet van de holenbeer al in 1901 aangekocht door professor Friedrich Julius van Calker. Hij was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en grondlegger van het Geologisch Instituut in Groningen. Het complete skelet is samengesteld uit losse grot vondsten uit Oostenrijk.
Oertijdmarkt 30 juli 2023
8 mei 2023

Komende zomer is er weer een Oertijdmarkt, voor de 2e keer in Emmen.
Het is inmiddels de 17e Oertijdmarkt. Gea Drenthe heeft vanaf het begin meegedaan, en zal ook dit jaar weer aanwezig zijn.
Vorig jaar zijn er ondanks de regen nog bijna 4000 mensen langsgekomen
Zondag, 30 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.
De locatie is op de wielerbaan (Ullevi 22) achter het stadion van FC Emmen. Er is hier veel parkeerruimte en de markt heeft ook genoeg ruimte zodat we het nog groter kunnen maken dan het al was.
Dit jaar zijn er extra toiletten en de Horeca is meer uitgebreid.
Hieronder een collectie foto’s die in de loop van de jaren gemaakt zijn op de oertijdmarkt, elke foto hieronder vertegenwoordigd één oertijdmarkt, door er op te klikken kun je andere foto’s van dat jaar zien.
Agenda
Agenda Gea Drenthe
- 6 april 2025
Excursie Twistringen
6 april 2025 tijd: 10:00 - 15:00
Alte Ziegelei, Grabhorststraße 32, 27239 Twistringen, DuitslandFossielen zoeken in Twistringen (ten zuiden van Bremen).
Dit is een klei groeve uit het Midden – Mioceen.
De kosten bedragen €5 pp
De excursie is met eigen vervoer.
De excursie is toegankeijk voor Gea Drenthe leden, en bij voldoende ruimte, overige LVGA leden
- 11 april 2025
Gea afdelingsgavond
11 april 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Gotland
door Tom Koops
De geologie, de natuur en de geschiedenis van dit Zweedse eiland in de Oostzee.De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 16 mei 2025
Gea afdelingsgavond
16 mei 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Polen- Nowy Kosciol Thundereggs en septarie, Jeglowa en Taczalin kwarts en chrysopraas van Sklary
Door: Henk Jacobs
Deze lezing gaat voor 2/3 deel over diverse zoektochten in Polen, en 1/3e deel over uitstapjes in de omgeving.
Henk Jacobs zal die avond ook diverse thundereggs uit de eigen verzameling meenemen met wat info materiaal om te laten zien, en ook wat materiaal voor de verkoop .
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 28 mei 2025
Hemelvaart excursie naar het Sauerland
28 mei 2025 - 1 juni 2025 tijd:
Olsberg, 59 Olsberg, DuitslandWe gaan met Hemelvaart excursie naar het Sauerland met als centrale plaats Olsberg.
Er kunnen 30 deelnemers mee.
De kosten bedragen €25 per persoon.De excursie is met eigen vervoer.
De excursie is toegankelijk voor Gea Drenthe leden, en bij voldoende ruimte overige LVGA leden.