Gea kring Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
tel: 0592-353229
e-mail: secretaris@gea-drenthe.nl
internet: https://gea-drenthe.nl
facebook: https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
foto’s: https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekeningnr. NL08INGB0003452494

In deze nieuwsbrief:

 1. Kringavond 13 maart – Viterbo, akkers vol mooie mineralen – Paul Mestrom
 2. Paleotime beurs 14 maart
 3. Lezingendag Gea/NGV over Engeland
 4. Agenda

Kringnieuws

Kringavond 13 maart

Paul Mestrom in het Binn-tall
Paul Mestrom in het Binn-tall

Lezing: Viterbo, akkers vol mooie mineralen

Door Paul Mestrom

De provincie Viterbo in de regio Lazio in Italië is een vulkanisch gebied. Het gebied is rijk aan culturele schatten heeft een mooie natuur en er zijn prachtige krater-meren met volop recreatiemogelijkheden. Voor elk wat wils dus.

Geologisch gezien lijkt het op de Vulkaan-Eifel, ook al zijn er grote verschillen. Er zijn gebieden waar, net als bij Mendig (“in den Dellen”) sanidinieten met veel mooie mineralen voorkomen. Een deel daarvan lijkt sprekend op die van Mendig. Er zijn echter ook grote verschillen. Het zoeken en vinden is in deze regio niet echt moeilijk, al zijn de zeldzame mineralen natuurlijk wel zeldzaam!

Verder wil ik nog aandacht besteden aan Pereta. Een uitstapje daarheen is niet ver en zeker lonend.

Een kleine greep uit de mineralen die aan bod komen:

Viterbo: sanidien, titaniet, zirkoon, thoriet, hellandiet (-Ce en -Y), vicaniet-(Ce), …….

Pereta: antimoniet, klebelsbergiet, coquandiet, peretaiet, ottensiet, ……

Voor de liefhebber zullen er voor verzamelaars-prijzen mineralen beschikbaar zijn, zowel van de regio Viterbo als van Pereta.

Naar boven

Overig nieuws


Paleo Time beurs 14 maart 2020

De volgende editie van PaleoTime-NL, het grootste paleontologische evenement van Nederland, zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020 in Harderwijk! Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting Paleontica, de Paleobiologische Kring en de Werkgroep Fossielen Wageningen.

Op PaleoTime-NL kunnen fossielen geruild, gekocht en verkocht worden, er is een determinatietafel van de Paleobiologische Kring en een gevarieerd lezingenprogramma. Het is het grootste paleontologische evenement van Nederland! en het mooiste is: toegang gratis! De kosten van de beurs worden volledig door donaties gedragen. Voor informatie voor standhouders, zie onze pagina voor standhouders.

 PaleoTime-NL 2020 zal wederom plaatsvinden op het Bouw & Infra Park in Harderwijk!

 • Locatie: Bouw & Infra Park, Ceintuurbaan 2, 3847 LG, Harderwijk (NL)
 • Openingstijden: 10:30 tot 16:30
 • Toegang bezoekers: Gratis, vrijwillige bijdrage zeer welkom!

Wat is er te doen op PaleoTime-NL 2020?

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten op PaleoTime-NL 2020.

Enkele activiteiten uitgelicht: 

Lezingenprogramma

Ook dit jaar zullen wij weer een lezingenprogramma samenstellen, met populair-wetenschappelijke lezingen over dinosauriers, mammoeten en nog veel meer! Kijk hier voor informatie over de sprekers en onderwerpen.

 Preparatiedemonstraties

Onze preparateurs van het Trilolab project zullen wederom een preparatiedemonstratie geven, waarbij tijdens de beurs een trilobiet   geprepareerd wordt, die aan het eind van de dag zal worden verloot onder onze donateurs.

Determinatietafel

De hele dag zal een verzameling van experts voor u klaar staan om vondsten te determineren, aan de determinatietafel van de Paleobiologische Kring.

Kinderactiviteiten

Speciaal voor de jonge zoekers en verzamelaars zijn er tijdens de beurs kinderactiviteiten, zoals een grabbelton, kleurplaten, fossielen polijsten en microscopisch fossielen verzamelen. Er zijn activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. De kinderactiviteiten op PaleoTime-NL worden georganiseerd in samenwerking met de werkgroep jeugdactiviteiten van de Nederlandse Geologische Vereniging.

Eten & Drinken

Zoals ieder jaar is er ook dit jaar weer een cateraar aanwezig op PaleoTime-NL. Er zijn dranken, snacks en broodjes beschikbaar.

PaleoTime-NL Outreach Poster Award wedstrijd

Een posterwedstrijd voor BSc, MSc en PhD studenten en burgerwetenschappers! Leer meer over het leuke en spannende paleontologische onderzoek dat in Nederland en België gedaan wordt. Klik hier voor meer informatie.

Naar boven


Lezingen dag Engeland, 18 april

Lezingendag Gea & NGV
Lezingendag Gea & NGV

Engeland (Small Britain) 18 april 2020. Een dag onder auspiciën van de federatie Landelijk Geologisch Platform (LGP).

Een mooi land met een enorme variatie in landschappen, een enorme geologische geschiedenis en met heel veel kust. Plekken om langs de kust te struinen en bijv. fossielen te zoeken of in Cornwall, zover het nog mogelijk is, de verlaten “halden” te bezoeken.
Stichting Geologische Aktiviteiten (GEA) en de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) organiseren samen op zaterdag 18 april 2020 onder auspiciën van de federatie LGP, een dag met als titel “Engeland (Small Britain)”. Het doel is om de geïnteresseerden/verzamelaars met elkaar in contact brengen zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten. Er zijn boeiende lezingen over de Engelse geologie, over fossielen en mineralen uit Engeland, er is een boekenmarkt met boekhandelaren en antiquariaten en verzamelaars tonen hun verzamelingen.


Korting voor alle leden NGV en donateurs GEA, studenten Aardwetenschappen, leden van de Paleobiologische kring; BVP leden en leden van de Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie. Zij betalen een bijdrage van € 5,- voor koffie/thee. Alle andere bezoekers betalen € 10 wat aan de ingang van de zaal kan worden voldaan. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar.

Aanmelden voor de ENGELAND (SMALL BRITAIN) dag is verplicht i.v.m. de beveiliging en de catering. Voor aanmelden klik hier.

Programma:

10.00- 11.00 Registratie, koffie/thee met een kleine typisch Engelse lekkernij!
 Elkaar ontmoeten en tijd voor de tafelpresentaties en boekenmarkt
11.00- 11.45Lezing 1 Engeland: Tom Costes Fluoriet uit de Diana Maria mijn.
11.45 -12.30Lezing 2 Engeland: Hans van den Bosch leider van de paleowerkgroep van Kring West Brabant: “Fossielenjacht in ZO Engeland”.
12.30 -14.00 Lunchtijd. Bezoek aan boekentafels en bekijken van de mineralen en  de fossielen uit Engeland van NGV leden en GEA donateurs.
14.00 -14.45 Lezing 3. Engeland: Eddy Van Der Meersche
“Fluoriet: meer dan een  kubus of octaëder. Hoe de complexe kristalvormen ontrafelen?
14.45 -15.30Lezing 4. Engeland: Marcel van Schoor Jurassic Coast ‘A Walk Through Time’ De Dorset en East-Devon   Werelderfgoed Kust
15.30 Gezellig napraten

Presentaties

Uitnodiging: leden (en niet-leden) die materiaal uit Engeland hebben worden hierbij gevraagd iets van dat materiaal te laten zien. Graag aanmelden bij Clarinus Nauta (ngv.voorzitter@gmail.com) of bij Hans van ’t Zelfde (voorzitter.gea@gea-geologie.nl)
U krijgt als u een informatiestand verzorgt uw aantoonbare reiskosten tot een maximum van 50 euro vergoed en een lunchbox. 

Jeugd 8 tot en met 12 jaar

Bij voldoende aanmelding (min. 6) (NB. max is 15) zal er gelijktijdig met de lezingen een activiteit plaatsvinden die geschikt is voor jeugd van 8 t/m 12 jaar. Betsy Ooms en Cathrien van Rhee zullen deze activiteit invullen. Opgave via het aanmeldformulier. Voor informatie over deze jeugdactiviteit kunt u mailen naar
dhr. C.Nauta via ngv.voorzitter@gmail.com.

Locatie: 

De lezingendag wordt gehouden in het Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Utrecht-Uithof. Goed bereikbaar met eigen auto en openbaar vervoer.
Parkeergelegenheid: parkeerterrein Budapestlaan en verderop bij de hoek van Princetonlaan en Sorbonnelaan is ook een parkeerterrein. Aanmelden voor de lezingen dag GEA/NGV is in verband met de beveiliging en de catering verplicht.

Voor aanmelding klik hier

Naar boven

Agenda

16 april 2023
 • Excursie naar de Piesberg

  16 april 2023
  Piesberg, 49134 Wallenhorst, Duitsland

  Gea Drenthe excursie naar de Piesberg
   
  Excursie naar de Piesberg bij Osnabrück om naar plantenfossielen uit het Carboon te zoeken.
  Aanvangs- en eindetijd zijn nog niet bekend.

  De excursie staat alleen open voor Gea leden

   

21 april 2023
 • Gea kringavond

  21 april 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Ordovicische baksteenkalk door Percy van Keulen

  In het grind dat de Baltische Oerstroom (de Eridanos) in noordoostelijk
  Nederland heeft neergelegd, zijn ordovicische verkiezelde kalkstenen
  niet zeldzaam. Vaak zijn er mooie en bijzondere fossielen in te vinden,
  al behoren de meeste tot de categorie ‘klein maar fijn'
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

30 april 2023
 • Geo Markt

  30 april 2023 tijd: 10:00 - 17:00
  Familieparken Landgoed Tenaxx, Borgesiusweg 1, 9698 XS Wedde, Nederland

  Deze markt op landgoed Tenaxx in Wedde  heeft als thema geologie, archeologie, mineralen, fossielen en natuur. Kortom alles wat uit de aarde komt. 
  Toegangsprijs is €5
   
  Gea Drenthe is aanwezig op deze beurs

   

12 mei 2023
 • Gea kringavond

  12 mei 2023 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  IJstijden door Paul Hille
  De focus van deze lezing ligt op de Pleistocene ijstijden, grofweg de ijstijden van de afgelopen 2 miljoen jaar.   Het Nederlandse landschap is hierdoor sterk beïnvloed.Wat was de impact op ons landschap, op de flora, de fauna en zelfs op de gehele Noordzee! 

   
   
  De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

18 mei 2023
 • Hemelvaart excursie naar Tsjechië

  18 mei 2023 - 20 mei 2023 tijd: 
  Mariënbad, 353 01 Mariënbad, Tsjechië

  Hemelvaart excursie 2023 (do. 18 mei tot en met za
  20 mei)

  Woensdag 17 mei en zondag 21 mei worden beschouwd als reisdagen.

  De excursie gaat naar West Bohemen, de omgeving van Mariënbad

  De excursie staat alleen open voor Gea leden