Nieuw Gea Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL08INGB0003452494
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief juli 2023

Afdelingsnieuws

Gea Drenthe Kringavonden 2023/2024

Gea kringavond in het Hunebedcentrum
Gea kringavond in het Hunebedcentrum in Borger

De data van de kringavonden voor het volgende seizoen zijn bekend.
Ook is voor de meeste kringavonden bekend wat het onderwerp van de lezing zal zijn.DatumOnderwerp
15 september 2023Paul Hille: Fossielen van de Eifel
13 oktober 2023Bart de Weerd: Mineralen uit de Lengenbach groeve – Zwitsterland
10 november 2023Piet van Kalmthout: Serifos, verboden mineralen
15 december 2023Rolf Egberink: Belazeriet of niet?
19 januari 2024Jaarvergadering
16 februari 2024Jos Lankamp : De muschellalk groeve van Winterswijk
15 maart 2024Programma moet nog worden vastgesteld
19 april 2024Erwin Kaspers: De Gold rush van Californië vanaf 1848 en de Gold rush van Noord-Amerika vanaf 1898
17 mei 2024Programma moet nog worden vastgesteld

De kringvonden zijn steeds op vrijdag van 20:00 in de filmzaal van het Hunebedcentrum in Borger. De zaal is open vanaf 19:30.
Zie voor meer informatie over de locatie: https://gea-drenthe.nl/wie-zijn-we/locatie

We hopen jullie allemaal weer na de zomer te zien!

Oertijdmarkt 30 juli

Oertijdmarkt 30 7 2023
Oertijdmarkt 30-7-2023 Emmen

Komende zomer is er weer een Oertijdmarkt, voor de 2e keer in Emmen.
Het is inmiddels de 17e Oertijdmarkt. Gea Drenthe heeft vanaf het begin meegedaan, en zal ook dit jaar weer aanwezig zijn.

Vorig jaar zijn er ondanks de regen nog bijna 4000 mensen langsgekomen

Zondag, 30 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.

De locatie is op de wielerbaan (Ullevi 22) achter het stadion van FC Emmen. Er is hier veel parkeerruimte en de markt heeft ook genoeg ruimte zodat we het nog groter kunnen maken dan het al was.

Dit jaar zijn er extra toiletten en de Horeca is meer uitgebreid.

Oproep aan de leden:

De verkoop van mineralen, fossielen e.d. voor relatief kleine bedragen is altijd een groot succes op de oertijdmarkt. Als jullie materiaal over hebben voor de verkoop laat het ons dan weten.
Je kunt hierover contact opnemen met de secratis: secretaris@gea-drenthe.nl

of met één van de andere bestuursleden

Hieronder een collectie foto’s die in de loop van de jaren gemaakt zijn op de oertijdmarkt, elke foto hieronder vertegenwoordigd één oertijdmarkt, door er op te klikken kun je andere foto’s van dat jaar zien.

Excursie verslag Tsjechië 2023

Deelnemers aan de Gea hemelvaart excursie naar Tsjechi:e in 2023
Deelnemers aan de Gea hemelvaart excursie naar Tsjechië in 2023

De hemelvaartexcursie van 2023 gaat naar West Bohemen in Tsjechië met als standplaats Marianske Lazne. Dat is een behoorlijk eind rijden voor een excursie van 4 dagen, daarom besluiten we om er een korte vakantie van een week van te maken en al op zondag naar Tsjechië te vertrekken.

Wij gaan eerst naar Loket (in het Duits Elbogen), een leuk plaatsje met een kasteel waar de rivier de Eger in een bocht omheen stroomt. In de dagen totdat de excursie echt begint, bezoeken we de badplaatsen Karlovy Vary, Frantiskovy Vary en Marianske Lazne, maken wandelingen en bezoeken een thermisch bronnenveld bij Soos.

Een groot deel van de deelnemers gaat ook al eerder naar Tsjechië, maar omdat we allemaal naar verschillende plekken gaan, zien we elkaar pas op woensdagavond in hotel Krakonos in Marianske Lazne. Alle deelnemers met uitzondering van de familie Joziasse, die met de caravan is, verblijven in dit hotel.

Woensdag avond 17 mei

We komen samen om de komende excursie te bespreken en om onze gids Petr Cerny te ontmoeten. Petr heeft voor ieder van ons een mooi geologisch gidsje gemaakt waarin alle vindplaatsen die we gaan bezoeken beschreven zijn.

Donderdag 18 mei

We bezoeken vandaag 3 vindplaatsen en voor de doorzetters nog een vierde vindplaats.

1. Vysoky kamen groeve in Krasno

Een werkende groeve halverwege Marianske Lazne en Karlovy Vary. In de grote groeve wordt een wit albiet-graniet en veldspaat gewonnen die gebruikt wordt voor de keramiek industrie.

In de groeve vinden we onder andere mooie dendrieten in het witte graniet, pegmatieten met grote veldspaten waar ook gele beryl in te vinden moet zijn. We vinden ook flogopiet. Volgens mij heeft iedereen hier goede vondsten gedaan.

Vysoky Kamen groeve Krasno 2023
Dendrietenin albiet graniet , Vysoky Kamen groeve -Krasno

2. Greisen Vysoky groeve in Krasno

Dit zijn storthopen van een oudere groeve vlakbij de vorige groeve.

3. Hüberstock in Horni Slavkov

De derde locatie is een niet meer werkende groeve. We moeten een klein eindje lopen met een steile afdaling om bij de groeve te komen

4. Loket

De doorzetters gaan ook nog naar Loket, hier zoeken we in een beekje in een bos naar Orthoklaas veldspaten die uit het graniet geweerd zijn. Wat bijzonder is dat deze Orthoklasen Karlsbader tweelingen vormen: kristallen die op een specifieke manier vergroeid zijn. Het graven in de rivierbodem is succesvol, we vinden verschillende karslbarder tweelingen.

Orhtoklaas Karlsbader tweelingen zoeken in een riviertje bij Loket, Tsjechi:e
Orhtoklaas Karlsbader tweelingen zoeken in een riviertje bij Loket, Tsjechië

Vrijdag 19 mei

5. Podhora bij Marianske Lazne

Deze vindplaats vlak bij Marianske Lazne is een helling in een dicht bos. Het is een storthoop van een oude groeve. Door de dichte begroeiing is het moeilijk om goede vondsten te doen

6. Tlucna

Voor onze volgende vindplaats rijden we een heel eind in de richting van Plzen. We parkeren hier op een landweggetje vlakbij de snelweg naar Praag. Hier zoeken we naar versteend hout op de akkers. Dit versteende hout komt uit zandsteenlagen uit het late Carboon, dus is zo’n 300 miljoen jaar oud. Het hout is goed verkiezeld en is meestal van Cordaites, de eerste coniferen.
Iedereen doet goede vondsten en de rugzakken en emmers e.d. zijn al snel goed gevuld.

Versteend hout uit het laat Carboon (~300 miljoen jaar oud) Cordaites?
Versteend hout uit het laat Carboon (~300 miljoen jaar oud) Cordaites? Van een akker bij Tlucna in Tsjechië

7. Stribro

De omgeving van Stribro had grote afzettingen van zilver en andere metalen en was daarom al vroeg een belangrijk mijngebied.

We parkeren de auto, en na een wandeling over en langs akkers komen we bij een grote storthoop met kwarts, pyriet, sfaleriet en galeniet.

Zaterdag 20 mei

8. Teskov

Deze werkende groeve bevindt zich tussen Plzen en Praag. Het is een behoorlijk eind rijden vanuit Marianske Lazne.

Het gesteente is een rhyoliet doorsneden met heel veel kwartsgangen. Veel van de kwartsen zijn rood of geel gekleurd of bedekt door een laag ijzeroxide.

Vrij algemeen zijn kwartsen die pseudomorf naar calciet zijn, het kwarts heeft hier de plaats ingenomen van een calciet kristal, en daarbij de vorm behouden van het calciet: scalenoeders.

Kwarts pseudomorf naar calciet, groeve Teskov, Tsjechië
Kwarts pseudomorf naar calciet, groeve Teskov, Tsjechië

Helaas is hier een ongeluk opgetreden; Erwin de Wagt struikelt en komt ongelukkig ten val waardoor hij een diepe wond in zijn onderbeen krijgt. Gelukkig heeft hij niet veel pijn, maar de wond moet wel in een lokaal ziekenhuis gehecht worden waar Erwin ook een nachtje moet blijven.

Een gewonde Erwin de Wagt wordt in een kruiwagen uit de groeve Teskov getransporteerd
Een gewonde, maar nog vrolijk gestemde Erwin de Wagt wordt in een kruiwagen uit de groeve Teskov getransporteerd.

Voor zover mij bekend het eerste ongeluk dat meer dan een pleister nodig heeft in 50 jaar Gea Drenthe excursies. Het zet wel een domper op deze excursie., maar gelukkig kon Erwin met zijn ouders zondags weer naar Nederland, en gaat het nu goed met hem.

Tip: Ijzeroxide verwijderen

De rode aanslag, ijzeroxide, is te verwijderen met oxaalzuur, maar dat is een sterk zuur en is giftig. Het mag niet na gebruik door het riool gespoeld worden.
Een alternatief is natriumdithioniet, dat onder de naam Mineral-Clean bij de Bodemschat te bestellen is. Het bestaat uit twee poeders die samen in water opgelost moeten worden en samen een niet-zure oplossing vormen die het ijzeroxide verwijderd. Na 24 uur is de oplossing uitgewerkt en onschadelijk en kan door het riool gespoeld worden.
Ik heb het uitgeprobeerd op de vondsten uit Teskov en naar mijn ervaring werkt het uitstekend.

Mineral - Clean of natriumdithioniet

9. Cerhovice

Waveliet uit Cerhovice, Tsjechië
Waveliet uit Cerhovice, Tsjechië

We zoeken in een bos op een storthoop van een verlaten groeve naar waveliet rozetjes. Na flink zoeken vindt iedereen wel een paar mooie stukjes.

Omdat het ongeluk van Erwin toch wat tijd gekost heeft, is er geen tijd meer om vandaag een derde groeve te bezoeken, daarom rijden we weer terug naar ons hotel in Marianske Lazne.

’s Avonds is er een gezamenlijke maaltijd waar onze gids Petr Cerny maar ook de organisatoren Jelle Talma en Harry Woltman (en daarmee de excursie commissie) bedanken voor de uitstekende voorbereiding en leiding van deze excursie.

Jelle,. Harry en Petr worden bedankt voor het organiseren en leiden van de excursie
Jelle,. Harry en Petr worden bedankt voor het organiseren en leiden van de excursie

Zondag 21 mei

In de ochtend vertrekt Iedereen weer naar Nederland. Onderweg krijgen we in de whatsapp groep bericht dat Erwin uit het ziekenhuis is ontslagen en met zijn ouders onderweg is naar Nederland. Het gaat nu goed met Erwin.

Jacob Otten

Foto’s

Overig nieuws

Kaart met interessante locaties voor mineralen, edelstenen, fossielen

Overzicht van interessante plaatsen en verkooppunten op het gebied van mineralen, edelstenen en fossielen, zowel fysieke winkels, groothandels, musea als verenigingen en beurslocaties. Overzicht van interessante plaatsen en verkooppunten op het gebied van mineralen, edelstenen en fossielen, zowel fysieke winkels, groothandels, musea als verenigingen en beurslocaties.
Overzicht van interessante plaatsen en verkooppunten op het gebied van mineralen, edelstenen en fossielen, zowel fysieke winkels, groothandels, musea als verenigingen en beurslocaties. Overzicht van interessante plaatsen en verkooppunten op het gebied van mineralen, edelstenen en fossielen, zowel fysieke winkels, groothandels, musea als verenigingen en beurslocaties.

Rolf Egberink van Stapel van stenen heeft een google kaart gemaakt met interessante geologische locaties in Nederland en omgeving.

Ik laat hem zelf aan het woord:

Regelmatig zie ik verzoeken voorbij komen voor tips voor winkels, verenigingen of musea op het gebied van mineralen, edelstenen en/of fossielen. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar dat soort plekken als ik naar een bepaalde regio ga.

Daarom heb ik een begin gemaakt met een interactieve kaart in Google Maps met verschillende categorieën die je aan en uit kan zetten. Zo kun je in een bepaalde regio zoeken naar een fysieke locatie die voor jou wellicht interessant is als je daar in de buurt komt.

Om te beginnen heb ik bedrijven in NL opgenomen in de categorieën: groothandels, winkels, musea, beurzen, verenigingen en cursussen/informatie.

Beurzen en verenigingen zijn alleen de locaties, voorzien van een link om het programma te kunnen bekijken. Ik heb bewust gekozen om niet de vele webshops en verkopers zonder winkel erop te zetten omdat deze meestal niet aan huis te bezoeken zijn en om hun privé adres niet openbaar te maken.

De kaart is natuurlijk verre van compleet. Dus heb je nog een goede tip voor een groothandel, winkel, museum, beurs of vereniging die er nog niet opstaat, dan hoor ik het graag. Ook uit België uiteraard! Staat jouw bedrijf er op maar klopt er iets niet? Of wil je als verkoper zonder winkel toch opgenomen worden? Neem dan ook even contact op. Laten we samen dit overzicht actueel houden. Op termijn zal ik dit ook permanent plaatsen op mijn website.

Link naar de Google kaart

PS: deze kaart is puur bedoeld om een overzicht te geven van beschikbare bedrijven/organisaties en betekent geen aanbeveling van mijn kan

Rolf Egberink, Stapel van stenen

Agenda Gea Drenthe

Agenda

De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd

28 juli 2024
 • Oertijdmarkt Emmen

  28 juli 2024 tijd: 10:00 - 16:00
  Ullevi 22, 7825 SE Emmen, Nederland

  Gea Drenthe is aanwezig op deze grote Geologie  - Archeologie - Mineralen en Fossielen beurs

   

20 september 2024
 • Gea kringavond

  20 september 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Mineraal exploratie in Scandinavië
  Door  Hein Raat

  Mineraal exploratie in Scandinavië, waarom en hoe werkt dat. Een lezing door Hein Raat een mineraal exploratie geoloog die zoekt naar potentiële winningslocaties van strategische mineralen die belangrijk zijn voor de energie transitie. Dit is niet alleen laboratoriumwerk, er komt ook veldwerk bij te kijken.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

18 oktober 2024
 • Gea kringavond

  18 oktober 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: De Oost-Afrikaanse Breuk
  door Clarinus Nauta

  Clarinus Nauta heeft meerdere landen bezocht in Oost-Afrika en het nabije Oosten.  
  Gefascineerd door de vulkanen Erte Ale, Dallol, Ol Doinyo Lengai en de Nyiragongo zocht hij naar de oorzaken van dit vulkanisme.
  Hij stuitte op zin en onzin verhalen over de Oost-Afrikaanse breuk.  
  In zijn presentatie laat Clarinus beelden zien waarom Oost-Afrika zo bekend is.
  Olifanten, wildebeest, zebra’s en rhino’s zijn zo heerlijk aanwezig in Oost-Afrika.
  De plantengroei is divers. Flora en fauna hebben zich ontwikkeld in een bijzonder geologisch landschap van breukgebergten, kraters en caldera’s.
  Het is de bakermat van  de eerste mensachtigen.
  Daarna analyseren we beelden van breuken.
  Wat gebeurde er o.a.  in 2018?
  Hoe kunnen we riftvorming herkennen, hoe riftvorming verklaren en bewijzen en wat gaat er in de komende miljoenen jaren gebeuren.
  Als er tijd is zoomen we terug in de tijd naar het ontstaan van Madagascar, Reunion en India.  
  Wat hebben deze gebieden  te maken met Afrika.

  De kringavond is toegankelijk
  voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden,
  maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

15 november 2024
 • Gea kringavond

  15 november 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Fossielen van het bekken van Parijs
  Door Johan Vellekoop

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

20 december 2024
 • Gea kringavond

  20 december 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Geologie van Taiwan
  Door: Vincent Lanjouw

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

17 januari 2025
 • Gea kringavond

  17 januari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Jaarvergadering

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 februari 2025
 • Gea kringavond

  21 februari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Trilobieten zoeken in Tsjechië
  Door  Paul Hille

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 maart 2025
 • Gea kringavond

  21 maart 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Vuursteenfossielen
  Door: Mart Krook

  Tientallen jaren lang heeft Mart Krook uit Zuidwolde in Drenthe gezocht
  naar vuurstenen met fossielen erin. Vele duizenden vuurstenen heeft hij
  opgeraapt in de omgeving van Zuidwolde. De meeste waren niet bijzonder
  en werden weer weggegooid maar af en toe zat er een prachtig fossiel in
  een vuursteen. Onlangs is hierover van zijn hand een boek verschenen.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

11 april 2025
 • Gea kringavond

  11 april 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Gotland
  door Tom Koops
  De geologie, de natuur en de geschiedenis van dit Zweedse eiland in de Oostzee.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

16 mei 2025
 • Gea kringavond

  16 mei 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: onderwerp nog niet bekend

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl