Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL98INGB0105102024
KvK nr: 93011326
Gea Drenthe nieuwsbrief juli 2023
Inhoudsopgave
Afdelingsnieuws
Gea Drenthe Kringavonden 2023/2024
De data van de kringavonden voor het volgende seizoen zijn bekend.
Ook is voor de meeste kringavonden bekend wat het onderwerp van de lezing zal zijn.
Datum | Onderwerp |
---|---|
15 september 2023 | Paul Hille: Fossielen van de Eifel |
13 oktober 2023 | Bart de Weerd: Mineralen uit de Lengenbach groeve – Zwitsterland |
10 november 2023 | Piet van Kalmthout: Serifos, verboden mineralen |
15 december 2023 | Rolf Egberink: Belazeriet of niet? |
19 januari 2024 | Jaarvergadering |
16 februari 2024 | Jos Lankamp : De muschellalk groeve van Winterswijk |
15 maart 2024 | Programma moet nog worden vastgesteld |
19 april 2024 | Erwin Kaspers: De Gold rush van Californië vanaf 1848 en de Gold rush van Noord-Amerika vanaf 1898 |
17 mei 2024 | Programma moet nog worden vastgesteld |
De kringvonden zijn steeds op vrijdag van 20:00 in de filmzaal van het Hunebedcentrum in Borger. De zaal is open vanaf 19:30.
Zie voor meer informatie over de locatie: https://gea-drenthe.nl/wie-zijn-we/locatie
We hopen jullie allemaal weer na de zomer te zien!
Oertijdmarkt 30 juli
Komende zomer is er weer een Oertijdmarkt, voor de 2e keer in Emmen.
Het is inmiddels de 17e Oertijdmarkt. Gea Drenthe heeft vanaf het begin meegedaan, en zal ook dit jaar weer aanwezig zijn.
Vorig jaar zijn er ondanks de regen nog bijna 4000 mensen langsgekomen
Zondag, 30 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.
De locatie is op de wielerbaan (Ullevi 22) achter het stadion van FC Emmen. Er is hier veel parkeerruimte en de markt heeft ook genoeg ruimte zodat we het nog groter kunnen maken dan het al was.
Dit jaar zijn er extra toiletten en de Horeca is meer uitgebreid.
Oproep aan de leden:
De verkoop van mineralen, fossielen e.d. voor relatief kleine bedragen is altijd een groot succes op de oertijdmarkt. Als jullie materiaal over hebben voor de verkoop laat het ons dan weten.
Je kunt hierover contact opnemen met de secratis: secretaris@gea-drenthe.nl
of met één van de andere bestuursleden
Hieronder een collectie foto’s die in de loop van de jaren gemaakt zijn op de oertijdmarkt, elke foto hieronder vertegenwoordigd één oertijdmarkt, door er op te klikken kun je andere foto’s van dat jaar zien.
Excursie verslag Tsjechië 2023
De hemelvaartexcursie van 2023 gaat naar West Bohemen in Tsjechië met als standplaats Marianske Lazne. Dat is een behoorlijk eind rijden voor een excursie van 4 dagen, daarom besluiten we om er een korte vakantie van een week van te maken en al op zondag naar Tsjechië te vertrekken.
Wij gaan eerst naar Loket (in het Duits Elbogen), een leuk plaatsje met een kasteel waar de rivier de Eger in een bocht omheen stroomt. In de dagen totdat de excursie echt begint, bezoeken we de badplaatsen Karlovy Vary, Frantiskovy Vary en Marianske Lazne, maken wandelingen en bezoeken een thermisch bronnenveld bij Soos.
Een groot deel van de deelnemers gaat ook al eerder naar Tsjechië, maar omdat we allemaal naar verschillende plekken gaan, zien we elkaar pas op woensdagavond in hotel Krakonos in Marianske Lazne. Alle deelnemers met uitzondering van de familie Joziasse, die met de caravan is, verblijven in dit hotel.
Woensdag avond 17 mei
We komen samen om de komende excursie te bespreken en om onze gids Petr Cerny te ontmoeten. Petr heeft voor ieder van ons een mooi geologisch gidsje gemaakt waarin alle vindplaatsen die we gaan bezoeken beschreven zijn.
Donderdag 18 mei
We bezoeken vandaag 3 vindplaatsen en voor de doorzetters nog een vierde vindplaats.
1. Vysoky kamen groeve in Krasno
Een werkende groeve halverwege Marianske Lazne en Karlovy Vary. In de grote groeve wordt een wit albiet-graniet en veldspaat gewonnen die gebruikt wordt voor de keramiek industrie.
In de groeve vinden we onder andere mooie dendrieten in het witte graniet, pegmatieten met grote veldspaten waar ook gele beryl in te vinden moet zijn. We vinden ook flogopiet. Volgens mij heeft iedereen hier goede vondsten gedaan.
2. Greisen Vysoky groeve in Krasno
Dit zijn storthopen van een oudere groeve vlakbij de vorige groeve.
3. Hüberstock in Horni Slavkov
De derde locatie is een niet meer werkende groeve. We moeten een klein eindje lopen met een steile afdaling om bij de groeve te komen
4. Loket
De doorzetters gaan ook nog naar Loket, hier zoeken we in een beekje in een bos naar Orthoklaas veldspaten die uit het graniet geweerd zijn. Wat bijzonder is dat deze Orthoklasen Karlsbader tweelingen vormen: kristallen die op een specifieke manier vergroeid zijn. Het graven in de rivierbodem is succesvol, we vinden verschillende karslbarder tweelingen.
Vrijdag 19 mei
5. Podhora bij Marianske Lazne
Deze vindplaats vlak bij Marianske Lazne is een helling in een dicht bos. Het is een storthoop van een oude groeve. Door de dichte begroeiing is het moeilijk om goede vondsten te doen
6. Tlucna
Voor onze volgende vindplaats rijden we een heel eind in de richting van Plzen. We parkeren hier op een landweggetje vlakbij de snelweg naar Praag. Hier zoeken we naar versteend hout op de akkers. Dit versteende hout komt uit zandsteenlagen uit het late Carboon, dus is zo’n 300 miljoen jaar oud. Het hout is goed verkiezeld en is meestal van Cordaites, de eerste coniferen.
Iedereen doet goede vondsten en de rugzakken en emmers e.d. zijn al snel goed gevuld.
7. Stribro
De omgeving van Stribro had grote afzettingen van zilver en andere metalen en was daarom al vroeg een belangrijk mijngebied.
We parkeren de auto, en na een wandeling over en langs akkers komen we bij een grote storthoop met kwarts, pyriet, sfaleriet en galeniet.
Zaterdag 20 mei
8. Teskov
Deze werkende groeve bevindt zich tussen Plzen en Praag. Het is een behoorlijk eind rijden vanuit Marianske Lazne.
Het gesteente is een rhyoliet doorsneden met heel veel kwartsgangen. Veel van de kwartsen zijn rood of geel gekleurd of bedekt door een laag ijzeroxide.
Vrij algemeen zijn kwartsen die pseudomorf naar calciet zijn, het kwarts heeft hier de plaats ingenomen van een calciet kristal, en daarbij de vorm behouden van het calciet: scalenoeders.
Helaas is hier een ongeluk opgetreden; Erwin de Wagt struikelt en komt ongelukkig ten val waardoor hij een diepe wond in zijn onderbeen krijgt. Gelukkig heeft hij niet veel pijn, maar de wond moet wel in een lokaal ziekenhuis gehecht worden waar Erwin ook een nachtje moet blijven.
Voor zover mij bekend het eerste ongeluk dat meer dan een pleister nodig heeft in 50 jaar Gea Drenthe excursies. Het zet wel een domper op deze excursie., maar gelukkig kon Erwin met zijn ouders zondags weer naar Nederland, en gaat het nu goed met hem.
Tip: Ijzeroxide verwijderen
De rode aanslag, ijzeroxide, is te verwijderen met oxaalzuur, maar dat is een sterk zuur en is giftig. Het mag niet na gebruik door het riool gespoeld worden.
Een alternatief is natriumdithioniet, dat onder de naam Mineral-Clean bij de Bodemschat te bestellen is. Het bestaat uit twee poeders die samen in water opgelost moeten worden en samen een niet-zure oplossing vormen die het ijzeroxide verwijderd. Na 24 uur is de oplossing uitgewerkt en onschadelijk en kan door het riool gespoeld worden.
Ik heb het uitgeprobeerd op de vondsten uit Teskov en naar mijn ervaring werkt het uitstekend.
9. Cerhovice
We zoeken in een bos op een storthoop van een verlaten groeve naar waveliet rozetjes. Na flink zoeken vindt iedereen wel een paar mooie stukjes.
Omdat het ongeluk van Erwin toch wat tijd gekost heeft, is er geen tijd meer om vandaag een derde groeve te bezoeken, daarom rijden we weer terug naar ons hotel in Marianske Lazne.
’s Avonds is er een gezamenlijke maaltijd waar onze gids Petr Cerny maar ook de organisatoren Jelle Talma en Harry Woltman (en daarmee de excursie commissie) bedanken voor de uitstekende voorbereiding en leiding van deze excursie.
Zondag 21 mei
In de ochtend vertrekt Iedereen weer naar Nederland. Onderweg krijgen we in de whatsapp groep bericht dat Erwin uit het ziekenhuis is ontslagen en met zijn ouders onderweg is naar Nederland. Het gaat nu goed met Erwin.
Jacob Otten
Foto’s
Kaart met interessante locaties voor mineralen, edelstenen, fossielen
Rolf Egberink van Stapel van stenen heeft een google kaart gemaakt met interessante geologische locaties in Nederland en omgeving.
Ik laat hem zelf aan het woord:
Regelmatig zie ik verzoeken voorbij komen voor tips voor winkels, verenigingen of musea op het gebied van mineralen, edelstenen en/of fossielen. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar dat soort plekken als ik naar een bepaalde regio ga.
Daarom heb ik een begin gemaakt met een interactieve kaart in Google Maps met verschillende categorieën die je aan en uit kan zetten. Zo kun je in een bepaalde regio zoeken naar een fysieke locatie die voor jou wellicht interessant is als je daar in de buurt komt.
Om te beginnen heb ik bedrijven in NL opgenomen in de categorieën: groothandels, winkels, musea, beurzen, verenigingen en cursussen/informatie.
Beurzen en verenigingen zijn alleen de locaties, voorzien van een link om het programma te kunnen bekijken. Ik heb bewust gekozen om niet de vele webshops en verkopers zonder winkel erop te zetten omdat deze meestal niet aan huis te bezoeken zijn en om hun privé adres niet openbaar te maken.
De kaart is natuurlijk verre van compleet. Dus heb je nog een goede tip voor een groothandel, winkel, museum, beurs of vereniging die er nog niet opstaat, dan hoor ik het graag. Ook uit België uiteraard! Staat jouw bedrijf er op maar klopt er iets niet? Of wil je als verkoper zonder winkel toch opgenomen worden? Neem dan ook even contact op. Laten we samen dit overzicht actueel houden. Op termijn zal ik dit ook permanent plaatsen op mijn website.
PS: deze kaart is puur bedoeld om een overzicht te geven van beschikbare bedrijven/organisaties en betekent geen aanbeveling van mijn kan
Rolf Egberink, Stapel van stenen
Agenda
De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd
- 20 september 2024
Gea afdelingsgavond
20 september 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Mineraal exploratie in Scandinavië
Door Hein Raat
Mineraal exploratie in Scandinavië, waarom en hoe werkt dat. Een lezing door Hein Raat een mineraal exploratie geoloog die zoekt naar potentiële winningslocaties van strategische mineralen die belangrijk zijn voor de energie transitie. Dit is niet alleen laboratoriumwerk, er komt ook veldwerk bij te kijken.De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 6 oktober 2024
Weekend van de wetenschap
6 oktober 2024 tijd: 11:00 - 17:00
Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger, NederlandGea Drenthe is aanwezig op het Weekend van de wetenschap in het Hunebedcentrum in Borger.
Zie voor het programma: https://www.hunebedcentrum.eu/events/weekend-van-de-wetenschap/?occurrence=2024-10-06&time=1728212400
- 12 oktober 2024
Excursie naar zandwinning Vriezenveen
12 oktober 2024
Zandwinning Oosterweilanden B.V., Horstweg, 7671 RJ Vriezenveen, NederlandExcursie naar zandwinning Oosterweilanden in Vriezenveen
Exacte locatie en aanvangstijd volgen nog
Kosten voor dit bezoek zijn € 2,50 per persoon.
De excursie is toegankelijk voor Gea Drenthe leden, en bij voldoende ruimte voor andere LVGA leden.
- 18 oktober 2024
Gea afdelingsgavond
18 oktober 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: De Oost-Afrikaanse Breuk
door Clarinus NautaClarinus Nauta heeft meerdere landen bezocht in Oost-Afrika en het nabije Oosten.
Gefascineerd door de vulkanen Erte Ale, Dallol, Ol Doinyo Lengai en de Nyiragongo zocht hij naar de oorzaken van dit vulkanisme.
Hij stuitte op zin en onzin verhalen over de Oost-Afrikaanse breuk.
In zijn presentatie laat Clarinus beelden zien waarom Oost-Afrika zo bekend is.
Olifanten, wildebeest, zebra’s en rhino’s zijn zo heerlijk aanwezig in Oost-Afrika.
De plantengroei is divers. Flora en fauna hebben zich ontwikkeld in een bijzonder geologisch landschap van breukgebergten, kraters en caldera’s.
Het is de bakermat van de eerste mensachtigen.
Daarna analyseren we beelden van breuken.
Wat gebeurde er o.a. in 2018?
Hoe kunnen we riftvorming herkennen, hoe riftvorming verklaren en bewijzen en wat gaat er in de komende miljoenen jaren gebeuren.
Als er tijd is zoomen we terug in de tijd naar het ontstaan van Madagascar, Reunion en India.
Wat hebben deze gebieden te maken met Afrika.De kringavond is toegankelijk
voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden,
maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 15 november 2024
Gea afdelingsgavond
15 november 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Fossielen van het bekken van Parijs
Door Johan Vellekoop
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 20 december 2024
Gea afdelingsgavond
20 december 2024 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Geologie van Taiwan
Door: Vincent Lanjouw
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 17 januari 2025
Gea afdelingsgavond
17 januari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandJaarvergadering
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 21 februari 2025
Gea afdelingsgavond
21 februari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Trilobieten zoeken in Tsjechië
Door Paul Hille
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 21 maart 2025
Gea afdelingsgavond
21 maart 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Vuursteenfossielen
Door: Mart KrookTientallen jaren lang heeft Mart Krook uit Zuidwolde in Drenthe gezocht
naar vuurstenen met fossielen erin. Vele duizenden vuurstenen heeft hij
opgeraapt in de omgeving van Zuidwolde. De meeste waren niet bijzonder
en werden weer weggegooid maar af en toe zat er een prachtig fossiel in
een vuursteen. Onlangs is hierover van zijn hand een boek verschenen.
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 11 april 2025
Gea afdelingsgavond
11 april 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: Gotland
door Tom Koops
De geologie, de natuur en de geschiedenis van dit Zweedse eiland in de Oostzee.De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl
- 16 mei 2025
Gea afdelingsgavond
16 mei 2025 tijd: 20:00 - 22:00
Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, NederlandLezing: onderwerp nog niet bekend
De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl