Nieuw Gea Drenthe logo

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL08INGB0003452494
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief februari 2024

Afdelingsnieuws

Kringavond 16 februari: Muschelkalk van Winterswijk

Schedel van een Lariosaurus, groeven van WInterswijk
Schedel van een Lariosaurus, groeven van WInterswijk

Lezing: Muschelkalk van Winterswijk

Door Jos Lankamp

Wij nodigen u uit voor een lezing over de Muschelkalk van Winterswijk

De kringavond is toegankelijk voor LVGA leden, maar ook voor andere belangstellenden.

Groeve Winterswijk

Excursie naar de groeve van WInterswijk 1990
Gea Drenthe Excursie naar de groeve van Winterswijk 1990

We zijn als Gea Drenthe/Emmen in het verleden een aantal keren naar de groeve van Winterswijk geweest, met wisselend succes op zoek naar dinosaurussporen en het mineraal coelestien. Helaas is het tegenwoordig moeilijker om toegang te krijgen.

Op het Geologisch Weekend in Leeuwarden in 2023 kwamen we Jos Lankamp tegen die daar met een prachtige collectie fossiele botten en dinosporen stond, verzameld door vele jaren zoeken in Winterswijk.

We hebben Jos bereid gevonden om bij ons een lezing te geven.

Dinosaurussporen uit de groeve Winterswijk. Foto genomen op het Geologisch Weekend in Leeuwarde 2023
Dinosaurussporen uit de groeve Winterswijk. Foto genomen op het Geologisch Weekend in Leeuwarden 2023

Muschelkalk van Winterswijk

De Steengroeve in Winterswijk is in velerlei opzicht uniek:

 • De enige locatie in Nederland is waar nog actief een steengroeve geëxploiteerd wordt.
 • De plek in Nederland de Muschelkalk aan het oppervlak komt; een geologische laag van 244 miljoen jaar oud, die ontstaan is vlak na het grootste uitsterven ooit op onze planeet.
 • Maar vooral uniek omdat de groeve al vele decennia  zeer fraaie en bijzondere fossielen aan het daglicht brengt; fossielen die vrijwel op geen andere plek ter wereld in deze variatie en kwaliteit gevonden worden.

Tijdens deze avond krijgt u meer te horen over de geschiedenis van de steengroeve, een geschiedenis die al bijna 200 jaar terug gaat. Daarna wordt de geologie besproken; waarom komen deze oude lagen bij Winterswijk aan het oppervlak, welke geologische krachten zitten hier achter en zijn nu nog zichtbaar in de groeve?

We maken een virtuele wandeling door de groeve en komen dan vervolgens allerlei mineralen tegen in de verschillende lagen.

Wervel Notosaurus Winterswijk
Wervel Notosaurus Winterswijk

Na de pauze gaan we  verder in op het massa uitsterven aan het einde van het Perm tijdperk; 250 miljoen jaar geleden. Tijdens dit grootste uitsterven uit de geschiedenis verdween 95% van het leven in zee, en 70% van alle landdieren.

Daarna ontstonden in korte tijd vele nieuwe soorten zee-  en landdieren. Zee- en landdieren waarvan de resten nu door beroeps en amateur paleontologen in de Steengroeve worden opgegraven en onderzocht. Uniek vondsten, die met grote regelmaat nieuw beschreven soorten en inzichten opleveren.

Jacob Otten

Foto’s jaarvergadering 19 januari 2024

Gea kring Drenthe jaarvergadering 2024
Gea kring Drenthe jaarvergadering 2024

Vrijdag avond 19 januari hadden we in het hunebedcentrum de laatste jaarvergadering die we zullen hebben als kring Drenthe van stichting Geologische Activteiten voordat we veranderen in de vereniging Geologische Activiteiten Drenthe.

Het was gezellig met een grote opkomst.

Na de opening door de voorzitter waarbij we even stilstonden bij de leden die ons helaas dit jaar zijn ontvallen, kon de penningmeester melden dat alles financieel in orde was en dat we daardoor de afdeling contributie ook dit jaar weer laag hebben kunnen houden. De kascommissie bevestigde dat alles dik in orde was.

Voor de overgang van kring Drenthe van stichting Gea naar vereniging Geologische Activiteiten Drenthe moesten alle leden aangeven of ze mee wilden gaan naar de nieuwe organisatie. Als je zo’n vraag gaat stellen dan merk je dat veel mensen die al langere tijd niet meer actief zijn hun lidmaatschap gaan heroverwegen. Hierdoor hebben we bij de overgang wel een flink aantal leden verloren, hoewel we nog steeds wel een gezond ledenaantal hebben Gelukkig hebben zich in de eerste weken van het nieuwe jaar al weer een aantal nieuwe leden aangemeldt

Naast het officiële gedeelte hadden we weer de fameuze geologische kwis gemaakt door Harry Wolters die weer leerzaam was, voor de winnaar en de verliezers waren er weer een paar mooie prijzen.

Daarna was het tijd voor een grote verloting met veel mooie fossielen, mineralen en geologische boeken onder andere afkomstig van overleden leden Gijs van Dam, Wietze Martens en Gertrud van Lenthe (en WIllem Mink).

Alle aanwezigen konden tevreden naar huis gaan inclusief onze penningmeester want er zijn veel lootjes verkocht.

Jacob Otten

Excursies

Landalies - Calcaires de la Sambre - excursie 16 mei 2015
Landalies – Calcaires de la Sambre – excursie 16 mei 2015

Er is geen nieuws te melden over de excursies. De volgende excursies staan op het programma:

Meer informatie krijgt u door op de link te klikken

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Overig nieuws

Mineralenbeurs Hengelo 17 en 18 februari

Mineralogica Mineralenbeurs 17 en 18 februari 2024
Mineralogica Mineralenbeurs 17 en 18 februari 2024

Mineralenbeurs Mineralogica zal op zaterdag 17 en zondag 18 februari 2024 gehouden worden in het van der Valk Hotel Hengelo.

Deze speciaalbeurs van mineralen, fossielen, kristallen, edelstenen, schelpen, verzamelen, geologie, paleontologie, verenigingen en activiteiten zal met internationale standhouders het hele weekend van 10:00 tot 17:00 uur geopend zijn voor het publiek. Voor jong en oud een leerzaam en geweldig uitje naar de wonderlijke wereld mineralen & fossielen.

 • Locatie: Van der Valk hotel Hengelo, Bornsestraat 400, 7556 BN Hengelo
 • Kosten €5, kinderen tot 10 jaar €2,50

Landelijke lezingendag en ALV 2 maart

Zeldzame aardmetalen
Zeldzame aardmetalen

Metalen en mineralen voor de energietransitie. Winning van lithium, kobalt, zeldzame aardmetalen en het milieu.

Op zaterdag 2 maart 2024 organiseert de Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten (LVGA) een lezingendag over ertsen, zeldzame aardmetalen en de impact op het milieu.

Na de lezingen is er een Algemene Ledenvergadering en receptie.

Doel van een lezingendag is o.a. de verzamelaars /geïnteresseerden /wetenschappers met elkaar in contact te brengen; er wordt een aantal lezingen verzorgd, zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten; er kunnen verzamelingen getoond worden en er is een boekenmarkt aanwezig.

Als tegemoetkoming in de kosten betalen leden een eigen bijdrage van € 5,- voor koffie/thee. Niet-leden betalen € 20,- (inclusief koffie/thee). Aan de ingang van de zaal te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar.

Studenten die geologie / earthsciences / aardwetenschappen studeren betalen alleen 5 euro voor koffie /thee.

Aanmelding voor de LVGA lezingendag metalen en mineralen voor de energietransitie  is verplicht i.v.m. de beveiliging en de catering.Klik hier om u aan te melden

Voorlopig programma

De titel van de lezingen kan nog veranderen. Er wordt nog een en ander op elkaar afgestemd.

 • 09.30 – 10.15 Registratie, koffie/thee, ontmoeting, tentoonstelling, geologische boekenmarkt.
 • 10.15 – 11.05 Frank Beunk over de erts geologie van metalen.
 • 11.05 – 11.55 Hein Raat over delfstofwinning in Zweden met een uitloop naar nieuwe ontdekking in Kiruna.
 • 12.00 – 13.00 Lunchpauze (neem uw eigen boterham mee). Ontmoeting, tentoonstelling, boekenmarkt.
 • 13.00 – 13.50 Sabine Gollner over winning van mangaanknollen / diepzeemijnbouw en milieugevolgen.
 • 13.50 – 14.40 Frank Beunk over de toepassingen in de energietransitie en de prognoses van de Wereldbank.
 • 14.40 – 15.00 Koffiepauze.
 • 15.00 – 16.45 Algemene Ledenvergadering en receptie van de vertrekkende medewerkers Zie voor de agenda de nieuwsbrief.

Boeken en tijdschriften

Boeken en tijdschriftenvormen een belangrijke bron voor mensen die zich in hun hobby willen verdiepen. Daarom zijn boekhandelaren aanwezig met een zeer groot assortiment boeken en tijdschriften. Daarnaast is de Bibliotheek van de LVGA toegankelijk waar alleen leden van de landelijke LVGA kostenloos gebruik van kunnen maken. Zij kunnen eventueel ook van te voren literatuur bestellen die dan op deze dag in ontvangst kan worden genomen.

Locatie 

De themadag wordt gehouden in het Victor J. Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Utrecht-Uithof. Goed bereikbaar met eigen auto en openbaar vervoer. Parkeergelegenheid: parkeerterrein Budapestlaan en verderop bij de hoek van Princetonlaan en Sorbonnelaan is ook een parkeerterrein. Parkeren op zaterdag is gratis.

Voor actuele reisinformatie OV gebruik de NS app.

Lezingendag Maastrichtien en Krijt/Paleogeen grens, Boxtel

Mosasaurus hoffmanni
Mosasaurus hoffmanni

Op zaterdag 20 april 2024 organiseert de Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten een lezingendag over het Maastrichtien en de Krijt/Paleogeengrens in het kader van de 175ste verjaardag van het Maastrichtien.
Het doel is geïnteresseerden en wetenschappers met elkaar in contact te brengen.

De prijzen voor het bijwonen van de lezingen en toegang tot het Oertijdmuseum (plus koffie/thee) zijn:
Voor LVGA leden en leden van de Paleobiologische kring: € 10,- Niet-leden: € 20,- Studenten geologie / earth sciences / aardwetenschappen: € 10,-

Betaling bij de ingang van de zaal. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar.

Aanmelden voor de LVGA lezingendag Maatstrichtien en Krijt/Paleogeen grens is verplicht i.v.m. de beveiliging en de catering.Klik hier om u aan temelden.

Programma:

 • 09.30 – 10.00 inloop en registratie.
 • 10.00 – 10.05 Rene Fraaije: Welkom en introductie.
 • 10.05 – 10.25 John Jagt: Wat is het Maastrichtien?
 • 10.25 – 10.45 Eric Mulder: Moet Mosasaurus hoffmanni eigenlijk M. incognitus heten?
 • 10.45 – 11.05 Rene Fraaije: Krabben uit Luik-Limburg.
 • 11.05 – 11.25 Koffiepauze
 • 11.25 – 11.45 Stijn Goolaerts: Over unieke nautilus- en ammonietenfauna’s en hun date met de CT-scanner!
 • 11.45 – 12.05 Frederik Mollen: Onderzoek naar soortenrijkdom van kraakbeenvissen in historisch perspectief
 • 12.05 –  12.25 Katja Peijnenburg: Pteropoda en de verzuring toen bij K/Pg en nu.
 • 12.25 – 13.20 Lunchpauze en kans om door het museum te lopen
 • 13.20 – 14.10 Pim Kaskes:  Van de Chicxulub inslagkrater tot de Krijt-Paleogeen

Geomarkt in Wedde, 21 april

Geomarkt op landgoed Tenaxx in Wedde, zondag 21 april 2024
Geomarkt op landgoed Tenaxx in Wedde, zondag 21 april 2024

Zondag 21 April 2024 is er weer een Geomarkt op het landgoed Tenaxx in Wedde.
Deze markt heeft thema mineralen, fossielen, geologie, archeologie en natuur. Kortom alles wat uit de aarde komt.
De locatie is op landgoed Tenaxx. Daar staan een 4000-tal treurbomen in “de hangende tuinen” en in het grote bos een 30-tal levensgrote Dino’s.
Voor de bezoekers van de markt die door het hele park is gesitueerd zijn er vele activiteiten.
Dino opgravingen, een opblaasbare Dinostormbaan en rollerbaan, een trein en een Dinosaurium.
Daarnaast zijn er nog veel meer activiteite georganiseerd wij nog veel activiteiten.

Vorig jaar mochten we ruim 2100 bezoekers verwelkomen.

 • Locatie: Landgoed Tenaxx, Borgesiusweg 1, Wedde
 • Datum: Zondag 21 april 2023
 • Open: 10:00 tot 17:00
 • Entree: €6
 • Parkeren: gratis
Agenda Gea Drenthe

Agenda

De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd

28 juli 2024
 • Oertijdmarkt Emmen

  28 juli 2024 tijd: 10:00 - 16:00
  Ullevi 22, 7825 SE Emmen, Nederland

  Gea Drenthe is aanwezig op deze grote Geologie  - Archeologie - Mineralen en Fossielen beurs

   

20 september 2024
 • Gea kringavond

  20 september 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Mineraal exploratie in Scandinavië
  Door  Hein Raat

  Mineraal exploratie in Scandinavië, waarom en hoe werkt dat. Een lezing door Hein Raat een mineraal exploratie geoloog die zoekt naar potentiële winningslocaties van strategische mineralen die belangrijk zijn voor de energie transitie. Dit is niet alleen laboratoriumwerk, er komt ook veldwerk bij te kijken.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

18 oktober 2024
 • Gea kringavond

  18 oktober 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: De Oost-Afrikaanse Breuk
  door Clarinus Nauta

  Clarinus Nauta heeft meerdere landen bezocht in Oost-Afrika en het nabije Oosten.  
  Gefascineerd door de vulkanen Erte Ale, Dallol, Ol Doinyo Lengai en de Nyiragongo zocht hij naar de oorzaken van dit vulkanisme.
  Hij stuitte op zin en onzin verhalen over de Oost-Afrikaanse breuk.  
  In zijn presentatie laat Clarinus beelden zien waarom Oost-Afrika zo bekend is.
  Olifanten, wildebeest, zebra’s en rhino’s zijn zo heerlijk aanwezig in Oost-Afrika.
  De plantengroei is divers. Flora en fauna hebben zich ontwikkeld in een bijzonder geologisch landschap van breukgebergten, kraters en caldera’s.
  Het is de bakermat van  de eerste mensachtigen.
  Daarna analyseren we beelden van breuken.
  Wat gebeurde er o.a.  in 2018?
  Hoe kunnen we riftvorming herkennen, hoe riftvorming verklaren en bewijzen en wat gaat er in de komende miljoenen jaren gebeuren.
  Als er tijd is zoomen we terug in de tijd naar het ontstaan van Madagascar, Reunion en India.  
  Wat hebben deze gebieden  te maken met Afrika.

  De kringavond is toegankelijk
  voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden,
  maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

15 november 2024
 • Gea kringavond

  15 november 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Fossielen van het bekken van Parijs
  Door Johan Vellekoop

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

20 december 2024
 • Gea kringavond

  20 december 2024 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Geologie van Taiwan
  Door: Vincent Lanjouw

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

17 januari 2025
 • Gea kringavond

  17 januari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Jaarvergadering

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 februari 2025
 • Gea kringavond

  21 februari 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Trilobieten zoeken in Tsjechië
  Door  Paul Hille

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

21 maart 2025
 • Gea kringavond

  21 maart 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Vuursteenfossielen
  Door: Mart Krook

  Tientallen jaren lang heeft Mart Krook uit Zuidwolde in Drenthe gezocht
  naar vuurstenen met fossielen erin. Vele duizenden vuurstenen heeft hij
  opgeraapt in de omgeving van Zuidwolde. De meeste waren niet bijzonder
  en werden weer weggegooid maar af en toe zat er een prachtig fossiel in
  een vuursteen. Onlangs is hierover van zijn hand een boek verschenen.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

11 april 2025
 • Gea kringavond

  11 april 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: Gotland
  door Tom Koops
  De geologie, de natuur en de geschiedenis van dit Zweedse eiland in de Oostzee.

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl

   

16 mei 2025
 • Gea kringavond

  16 mei 2025 tijd: 20:00 - 22:00
  Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger, Nederland

  Lezing: onderwerp nog niet bekend

  De kringavond is toegankelijk voor LVGA en Gea Drenthe leden maar ook voor andere belangstellenden, maar dan wel graag aanmelden via secretaris@gea-drenthe.nl