Gea Logo transparant

Secretariaat:
J.F. Otten
Iepenlaan 13
9401 LS Assen
0592-353229
secretaris@gea-drenthe.nl
https://gea-drenthe.nl
https://www.facebook.com/GEA.Drenthe
https://www.flickr.com/photos/gea-drenthe/
Rekening: NL08INGB0003452494
KvK nr: 93011326

Gea Drenthe nieuwsbrief december 2023

Afdelingsnieuws

Kringavond 15 december: Belazeriet, of niet?

Belazeriet of niet? van Rolf Egberink
Belazeriet of niet? van Rolf Egberink

Lezing: Belazeriet of niet?

Door Rolf Egberink

Wij nodigen u uit voor een lezing: Belazeriet of niet?

De kringavond is toegankelijk voor Gea donateurs, maar ook voor andere belangstellenden.

Belazeriet of niet?

Er worden veel edelstenen, mineralen en gesteenten verkocht onder allerlei commerciële en fantasienamen. Ook is er veel bewerkt of volledig door de mens gemaakt materiaal op de markt waarvoor misleidende namen gebruikt worden. Inmiddels is het een behoorlijke chaos geworden op het gebied van naamgeving in de wereld van edelstenen en mineralen. Bovendien is het vaak onduidelijk om wat voor steen het nu precies gaat. En is het dan Belazeriet of niet?
In deze lezing worden vele synoniemen, handelsmerken en fantasienamen voor edelstenen en mineralen besproken. Hierbij wordt informatie gegeven over de wetenschappelijke naamgeving en of er sprake is van natuurlijk of niet-natuurlijk materiaal. Ook worden tips besproken om Belazeriet te herkennen.

Voor- en na de lezing en tijdens de pauze is er gelegenheid om voorbeelden van Belazeriet te bekijken en het boek aan te schaffen en/of te laten signeren.

Heb je zelf een mooi voorbeeld van een Belazeriet of twijfel je over een bepaald stuk? Neem het mee om te laten zien!

Donatie 2023

donatie, zak geld, contributie
donatie

In verband met de fusie tussen Gea en NGV verandert er nogal wat. Daarom is er nu nog geen verzoek om de contributie te betalen, en hoeft u nog geen actie te ondernemen.

Er volgt nog nader bericht. De penningmeester, Leen van Duijn zal iedereen apart benaderen met wat er betaald moet worden.

Excursie naar de tweede Maasvlakte, 7 januari

Tweede Maasvlakte
Tweede Maasvlakte

Zondag 7 januari willen we het jaar fris en gezond beginnen door lekker uit te waaien met fossielen botten zoeken op het strand van de Tweede Maasvlakte.

Fossiel van de Tweede Maasvlakte

Het is de bedoeling dat we met de eb lijn mee gaan lopen en zo op zoek gaan naar fossielen botten en andere mogelijke leuke vondsten die aan spoelen.

Het eb getij begint om 11:20 uur op + 82cm en eindigt om 16:40 uur op – 61cm. In dit tijdvak is het mogelijk om wat te vinden.

We verzamelen om 10:45 uur op P6, het adres van deze parkeerplaats is: Prinses Maximaweg, 3199 LD Maasvlakte Rotterdam.

Hier drinken we eerst een lekker kopje warme chocolademelk, en aansluitend kan iedereen op eigen gelegenheid het strand opgaan om te zoeken en lekker uit te waaien.

Wat mee te nemen:

 • Een emmer
 • Laarzen
 • Warme kleding
 • Eten en drinken

Deelnam kost € 1,50 terplekke te betalen.

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Bezoek Kristalmuseum Borculo, 17 februari

Kristalmuseum Borculo
Kristalmuseum Borculo

Het is de bedoeling om op 17 februari het prachtige kristalmuseum in Borculo te doen te bezoeken.

Het is nog niet helemaal zeker maar we hebben een voorlopige optie voor die datum. De datum kunnen we helaas pas in januari definitief maken. Maar we willen de voorlopige datum alvast delen zodat u deze alvast in de agenda kunt zetten.

Ook willen we graag alvast weten hoeveel belangstelling er is. De minimale groepsgrote moet 15 personen zijn. We worden dan als groep begeleid door de geoloog die verbonden is aan het museum. De kosten gaan circa € 13,- per persoon bedragen.

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Hemelvaartexcursie 2024

Calcaires de la Sambre - Landelies België - 2015
Calcaires de la Sambre – Landelies België – 2015

We zijn druk bezig met de voorbereiding voor de hemelvaartexcursie van 2024. De excursie zal plaatsvinden in zuid België. We streven er naar om een programma te hebben van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei. We hebben nu Lompret bevestigd en Landelies. In Landelies mogen we maar met maximaal 20 personen tegelijk in de groeve. We splitsen de groep daarom de tweede groep gaat op de zondag de groeve in vandaar dat we de excursie tot zondag hebben opgerekt.

Er wordt nog hard gewerkt aan andere vindplaatsen en verwachten dat dit goedkomt.

Phillipville en omgeving kan goed als uitvalbasis dienen. Het reserveren van de overnachtingen (camping, pension, huisje) mag een ieder zelf organiseren. In februari gaan er mensen van de excursiecommissie  naar het gebied toe. Er wordt dan ook gekeken naar een camping die centraal ligt en waar we vlakbij zaterdag gezamenlijk kunnen eten. Een ieder die daar op wachten wil is daar vrij in maar moet wel zelf reserveren.

De verwachting is dat de excursie kosten, exclusief maaltijd en overnachtingen, € 20,- bedragen.

De groepsgrote is beperkt, er mogen maximaal 40 mensen mee om te zoeken.

Opgeven kan alvast via het opgave formulier op de site

Harry Woltman

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Fossielenexcursie zuid-Duitsland, 8 juni

Een 18,5 cm grote ammoniet Lithacosfinctes cf. pseudoachilles uit het Malm van Gräfenberg, Foto, vondst en collectie: Sönke Simonsen
Een 18,5 cm grote ammoniet Lithacosfinctes cf. pseudoachilles uit het Malm van Gräfenberg, Foto, vondst en collectie: Sönke Simonsen

Naast de hemelvaartexcurise organiseren we in 2024 ook een fossielenexcursie naar zuid-Duitsland.

Zaterdag 8 juni 2024 worden wij verwacht in de Groeve Endress Grafenberg in Beieren, een beroemde groeve uit het boven Jura, bekend om de mooie vondsten. Met name grote groene ammonieten.

Omdat het een behoorlijke afstand is, maken wij er een lang weekend van. Er zijn meerdere groeves, die we gaan bezoeken. Zondag  o.a. naar de Tongrube Buttenheim waar gepyritiseerde ammonieten te vinden zijn. Zie hier voor een verslag van een bezoek.

Zoals het er nu uitziet gaan een van de leden van Gea Kring West Brabant met ons mee, Hij is meerdere keren in het gebied geweest en kent ook een aantal leuke akkers en velden, waar we kunnen zoeken. In de nieuwsbrief van januari komen we er nog wat uitgebreider op terug.

Door de verhalen die op internet staan over met name Grafenberg, lijkt het er op, dat je deze kans niet moet missen. Dus vast in de agenda zetten !!

Aanmelden voor de excursie doet u door op onderstaande button te drukken. Vergeet niet om in het formulier de juiste excursie te kiezen!

Overig nieuws

Geen overig nieuws dit keer.

Agenda Gea Drenthe

Agenda

De agenda is dynamisch en zal daarom veranderen met de tijd

8 juni 2024
 • Fossielenexcursie zuid-Duitsland

  8 juni 2024 - 9 juni 2024 tijd: 
  Gräfenberg, Duitsland

  Zaterdag 8 juni 2024 worden wij verwacht in de Groeve Endress Grafenberg, een beroemdegroeve, bekend om de mooie vondsten. Met name grote groene ammonieten. 
  Omdathet een behoorlijke afstand is, maken wij er een lang weekend van. Er zijnmeerdere groeves, die we gaan bezoeken. Zondag  o.a. naar de Groeve Buttenheim,.

   

22 juni 2024
 • Excursie naar zandwinning Echten

  22 juni 2024 tijd: 10:00 - 15:00
  Willem Moesweg, Veeningen, Nederland

  We zijn op 22 juni om 10.00 uur van harte welkom bij de zandwinning in Echten aan de Willem Moesweg in Veeningen.

  Afspraak plek is de carpoolplaats Zuidwolde A28 waar de Leeuwenveenseweg over gaat in de Willem Moesweg
   
  Alleen voor mensen die zich aangemeld hebben

   

28 juli 2024
 • Oertijdmarkt Emmen

  28 juli 2024 tijd: 10:00 - 16:00
  Ullevi 22, 7825 SE Emmen, Nederland

  Gea Drenthe is aanwezig op deze grote Geologie  - Archeologie - Mineralen en Fossielen beurs