Geopark Lesbos. Pijnboom Pinoxylon paradoxum met een dubbele stam en goed ontwikkelde jaarringen in drie groepen
Versteend woud in Geopark Lesbos
1 mei 2008
Granaatcoroniet detail
Granaatcoroniet ontdekt bij het Hunebedmuseum
14 augustus 2008
Laat alles zien

Geopark Mølen, een droom voor keienverzamelaars

Keienstrand Geopark Mølen

Keienstrand Geopark Mølen

Geopark Mølen

Het geopark Mølen ligt aan de zuidkust van Noorwegen, zuidwestelijk van Larvik, vlak onder Helgeroa.

Geopark Mølen

Geopark Mølen

 

image018

Mølen is een gebied dat ver terug gaat in de geologische tijd, zoals zowat elk deel van Noorwegen, maar het interessantste geologische gebeurtenis heeft in het Kwartair plaats gevonden. Mølen ligt precies op de Ra eindmorene van de jongere Dryas ijskap (rond 12000 geleden) daardoor is er nu een breed strand met miljoenen mooi afgeronde keien.

Op de kaart rechts is te zien hoe de morene gelopen heeft door dit deel van zuid Noorwegen.

Op het strand liggen vele mooi afgeronde Larvikieten, Porfieren, Pegmatieten en allerlei andere stenen uit het Oslofjord gebied.

Dat het strand niet alleen nu, maar ook in het verleden al belangstellenden trok, blijkt uit de aanwezigheid van 16 grote en vele kleinere cairns uit de ijzertijd; grafheuvels opgebouwd uit de vele ronde keien.

Mølen is onderdeel van het Gea Norvegica Geopark en is daarom beschermd. Dat houdt onder andere in dat er helaas, helaas geen steen meegenomen of zelfs maar verplaatst mag worden.

Daarom is Mølen met recht een droom voor de zwerfstenen verzamelaar te noemen; een droom is vaak ook niet realiseerbaar.Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden in de buurt om stenen te verzamelen alhoewel ze niet zo uitbundig aanwezig zijn als op Mølen. Op bovenstaande kaart is te zien dat de morene ook vlak boven Mølen (M op de kaart) aan de oppervlak komt. Wij hebben tussen Mølen en Helgeroa (H op de kaart) op een camping gestaan waar langs de waterkant nog leuke stenen te verzamelen zijn.

Jacob Otten