Op de foto Jan Willem Oudhof, Marja Braaksma en ik op de Markermeerdijk t.o. het Kinselmeer, zuidelijk van Uitdam.
Schatkamer op de grens van land en water
1 maart 2019
Koraal als bouwsteen
13 april 2019
Laat alles zien

Kringavond 19 april

Binntal im Kanton Wallis.

Binntal im Kanton Wallis. Copyright by: Switzerland Tourism

Lezing Paul Mestrom over het Binntal

Binn, nog steeds een (mineralen-)paradijs

Al sinds 1981 ga ik met mijn zwager Theo vrijwel elke zomer naar het Binn-dal in Wallis, Zwitserland. Het was toen een paradijs voor mineralenverzamelaars en dat is het, al is de spoeling wel dunner geworden, nog steeds.

Mijn verhaal gaat uit van mijn eigen ervaringen en vondsten van de afgelopen 15 jaar. Dat begint uiteraard bij de voor iedereen goed bereikbare groeve Lengenbach. Voor de leek schittert hier mooie witte dolomiet vol goudkleurige pyriet en de ervaren verzamelaar hoopt er naast draviet, realgaar, sfaleriet en andere “gewone” mineralen ook de zeldzame sulfozouten te vinden waar de groeve wereldberoemd door is.

Daarna komen de klassieke alpiene mineralen van veel andere plaatsten in de “Region Binntal” aan bod. Op plaatsen als Wanni-gletscher, Gischi-gletscher, het Kriegalptal, Chummibort, het Mättital en de Fleschsee vind je niet alleen klassieke Alpiene mineralen (zoals  kwarts, rutiel, anataas, brookiet, titaniet, epidoot, apatiet en hematiet), maar ook minder gewone als monaziet, synchisiet, xenotiem, beryl, uraanmineralen, zeolieten, cafarsiet, asbecasiet, chernoviet en cervandoniet..

Erg mooi is deze steen niet, maar wel heel bijzonder. Ik vond hem op 3 september 2014 bij de Ritterpass in het Binntal, Zwitserland. Het is, volgens de publicatie in het Zwitserse mineralentijdschrift Schweizer Strahler (vol. 53, 2019 nr 1) met zijn 6 cm de grootste aeschyniet-(Y) die ooit in Zwitserland (en mogelijk de hele Alpen) gevonden werd

Verder wil ik ingaan op de zoektocht naar de oorsprong van de zeldzame mineralen van Lengenbach, hoe die eerst leidde naar de unieke mineralen van de Cherbadung en uiteindelijk naar de spectaculaire ontwikkelingen rond de Ritterpass waaraan in het Zwitserse mineralentijdschrift “Schweizer Strahler” in de eerste drie nummers van 2014 uitgebreid aandacht is besteed.

Vanzelfsprekend horen bij mijn verhaal ook de nodige anekdotes (o.a. over de “Strahlers” van het dal) en een aantal plaatjes van de prachtige en soms zeer bijzondere flora en fauna van het dal.

Paul Mestrom

Vanwege het paasweekend op 19 april is de granietzaal een slaapplek voor acteurs. Daarom zitten we deze kringavond in de filmzaal van het museum.