Hemelvaartexcursie 2020
21 september 2019
Werkgroep Micromounts
1 oktober 2019
Laat alles zien

Kringavond 18 oktober

Agaat Agate Creek (Henk Jacobs)

Agaat Agate Creek (Henk Jacobs)

Van grindgat Tienray tot Agate Creek Queensland, Australia

Een lezing door Henk Jacobs

Gea Drenthe nodigt u uit om op 18 oktober onze kringavond te bezoeken om een lezing over Agaten te horen.

Ik ben Henk Jacobs uit Horst en sinds 1989 ben ik verzamelaar van mineralen en fossielen, met als voorkeur agaten. Begonnen in de grindgaten van Tienray, Arcen en diverse grindgaten net over de grens in Duitsland. Later ging dit verder richting Idar Oberstein Duitsland en Polen voor agaten en verder diverse andere landen in Europa voor mineralen en fossielen. Al ongeveer 25 jaar ben ik lid van 2 mineralenclubs in Weert en Erkelenz Duitsland.

In 2005/2006 had ik een reis gepland naar familie in Nieuw Zeeland, toen ik op het idee kwam om ook Australië aan te doen en Agate Creek te bezoeken. De interesse voor Agate Creek werd nog extra aangewakkerd door het boek Fossicking for Queensland Agate, dat iemand voor mij had gekocht op de mineralen beurs van München in 2005. Mijn vakantie trip begon in december, dus hoogzomer in Queensland Australië. Uiteindelijk ben ik tot op 100 km van Agate Creek gekomen, waar ze mij voor gek verklaarde om midden in de zomer Agate Creek te bezoeken. Temperatuur 40/45 graden, vliegen, muggen, spinnen, slangen en meer ongedierte. Inmiddels ben ik 11x in Australië geweest, waarvan 8x in Agate Creek, maar nu wel in onze zomer en de Australische winter. Temperatuur is dan tussen 25 en 35 graden en s`nachts tussen 0 en 10 graden. Na of voor mijn trip naar Agate Creek bezoek ik meestal een ander gedeelte van Australië i.v.m. zijn schitterende natuur en zijn uitgestrektheid.

De powerpoint presentatie bestaat uit 3 delen; Grindgat Tienray, daarna Agate Creek Australië en na de pauze een rondje Australië met bijna alle belangrijke toeristische plekken.

Henk Jacobs

Agate Creek kaart
Agate Creek Kaart

Zie ook https://www.qld.gov.au/recreation/activities/areas-facilities/fossicking/north-qld/agate-creek