Lezing: De Oost-Afrikaanse breuk
Door: Clarinus Nauta
Wij nodigen u uit voor een lezing over de Oost-Afrikaanse breuk
- Datum: vrijdag 18 oktober 2024
- Tijd: 20:00, de zaal is open vanaf 19:30
- Locatie: Hunebedcentrum Borger
Zie voor meer informatie over de locatie: https://gea-drenthe.nl/wie-zijn-we/locatie
De afdelingsavond is toegankelijk voor zowel LVGA-leden als andere geïnteresseerden.
Clarinus Nauta heeft meerdere landen in Oost-Afrika en het Nabije Oosten bezocht. Zijn fascinatie voor vulkanen zoals Erta Ale, Dallol, Ol Doinyo Lengai en Nyiragongo leidde tot een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van vulkanisme. Tijdens dit proces ontdekte hij waardevolle inzichten, maar ook misvattingen over de Oost-Afrikaanse Rift.
In zijn presentatie laat Clarinus indrukwekkende beelden zien die de bijzondere reputatie van Oost-Afrika verklaren. De rijke fauna, waaronder olifanten, gnoes, zebra’s en neushoorns, speelt hierin een belangrijke rol, net als de diverse plantengroei. Deze flora en fauna gedijen in een uniek geologisch landschap vol breukgebergten, kraters en caldera’s—het gebied waar de eerste mensachtigen hun oorsprong vonden.
Daarna zullen we beelden van breuken analyseren en bespreken wat er onder andere in 2018 plaatsvond. We verkennen hoe riftvorming te herkennen, verklaren en aantonen is, en wat dit proces voor de komende miljoenen jaren kan betekenen.
Als de tijd het toelaat, keren we terug naar het ontstaan van Madagaskar, Réunion en India, en onderzoeken we hoe deze regio’s ooit verbonden waren met Afrika.