Budapestlaan 4b, Uithof, Utrecht
Contactdag NGV & GEA 7 april 2018
1 maart 2018
Gea-kids
Gea kids mineralen- en fossielenbeurs 22 april
28 maart 2018
Laat alles zien

Kringavond 13 april: Azoren door Hendrik Zijlstra

Caldera Sete Cidades, São Miguel, Azoren

Caldera Sete Cidades, São Miguel, Azoren

Kringavond 13 april

We nodigen jullie uit voor een kringavond in het Hunebedcentrum in Borger waar Hendrik Zijlstra een lezing zal geven over de Azoren.

Caldera Sete Cidades, São Miguel, Azoren

Caldera Sete Cidades, São Miguel, Azoren

Doordat er op het moment verbouwingen gaande zijn bij het Hunebedcentrum, graag de auto’s  parkeren aan de Bronnegerstraatkant, achter het kenniscentrum.
Dus niet op het normale parkeerterrein van het Hunebedcentrum

De Azoren door Hendrik Zijlstra

De Azoren zijn bekend vanwege het hoge drukgebied dat doorgaans in de buurt van deze eilandengroep ligt. Het zorgt samen met het lage drukgebied bij IJsland voor onze overheersende westenwinden.
Toen we besloten een reis naar deze eilanden te maken, bleek er ook geologisch en vulkanologisch van alles aan de hand te zijn.
Prachtige vulkanen beheersen het beeld op het eiland Sao Miguel. In één vulkaan blijken ook nog bijzondere, maar wel kleine mineralen voor te komen. Bovendien is het een prachtig eiland met walvissen in de buurt. Het zou jammer zijn daar helemaal niets van te laten zien.

Hendrik Zijlstra

Uit Wikipedia

Kaart van de Azoren

Kaart van de Azoren

 

 

De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan op een afstand van 1370 km van het Iberisch Schiereiland en op circa 2341 km van het Amerikaanse vasteland (1934 km naar het eiland Newfoundland, behorend tot het Amerikaanse continent). Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde eilandjes (samen de Formigas Bank genoemd) die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken en aldus deel uitmaken van de Europese Unie. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. Het nationale parlement zetelt in Horta op Faial. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland São Miguel.

De negen eilanden van de Azoren zijn allen van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamige eiland, die 2351 meter hoog is, en daarmee de hoogste piek van heel Portugal. De meest westelijke eilanden, Flores en Corvo, liggen circa 500 km van het zuidoostelijkste, Santa Maria, verwijderd.

Locatie kringavond

Let op: vanaf februari 2018 is onze kringavondlocatie gewijzigd.

  • De kringavonden worden gehouden in de kantine van het Kenniscentrum van het Hunedbedcentrum
    Bronnegerstraat 12, Borger
  • Zaal open vanaf 19:30

Het grote bezoekersparkeerterrein van het hunebedcentrum ligt aan de Hunebedstraat, maar voor de sprekers, mensen die veel mee te nemen hebben en mensen die moeilijk ter been zijn is een parkeerterrein van beperkte omvang beschikbaar aan de Bronnegerstraat 12.
Dit laatste parkeerterrein ligt direct achter het kenniscentrum waar de kringavond plaatsvindt.

Doordat er op het moment verbouwingen gaande zijn bij het Hunebedcentrum, is het voorlopig beter om de auto’s te parkeren aan de Bronnegerstraatkant. De ruimte is hier wel beperkt; hou hier rekening mee.

Zie ook de pagina https://gea-drenthe.nl/wie-zijn-we/locatie voor een kaart van de locatie van het Hunebedcentrum.