Excursie Beckum
Excursieverslag Beckum 29 april 2017
11 mei 2017
Mijn Roter Bär, Sankt Andreasberg, Harz
Hemelvaart excursie 2017, een verslag van een jeugdlid
19 juni 2017
Laat alles zien

Excursie verslag Hemelvaartexcursie Harz 2017

Groepsfoto Gea Drenthe in bruinkoolgroeve Remonta in Amsdorf.

Groepsfoto Gea Drenthe in bruinkoolgroeve Remonta in Amsdorf.

Excursie verslag Hemelvaart 2017

Een verslag van Cees de Wagt over de hemelvaartexcursie van Gea kring Drenthe naar de Harz van 24 t/m 28 mei 2017

Woensdag, aankomst

Op 24 mei werden alle deelnemers welkom geheten op camping Praljust in Clausthal-Zellerfeld waar een aantal deelnemers hun bivak hadden opgeslagen de andere deelnemers logeerden in vakantiewoningen in Altenau.

Gea excursie naar de Harz, Start bijeenkomst

Gea excursie naar de Harz, Start bijeenkomst

Voor sommige deelnemers was er nogal wat file leed onderweg geweest maar iedereen was op tijd voor het welkom,na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen volgde de onthulling van de vraagtekens in het draaiboek voor 25 mei het werd een bezoek aan de Grube Roter Bär een Lehrbergwerk  in Sankt Andreasberg.

Voor het eerst gaat er een excursie ondergronds het leverde hier en daar wat gefronste wenkbrauwen op.

Donderdag, Sankt Andreasberg

Mijn Roter Bär, Sankt Andreasberg, Harz

Mijn Roter Bär, Sankt Andreasberg, Harz

Alle deelnemers zijn naar de Grube gereden om toch te kijken hoe het er aan  toeging , de aller kleinsten konden niet naar binnen voor hun was er een storthoop aangelegd waarin zij zich naar hartenlust konden uitleven,diegene die niet meegingen hebben zich uitstekend vermaakt met een kop koffie en een heerlijk stuk gebak om vervolgens naar de gips groeve Woffleben te rijden dit was een van de uitstekende aan gegeven alternatieve vind plaatsen.

Slangengips uit de groeve in Woffleben

Slangengips uit de groeve in Woffleben

Er waren mooie vondsten o.a. Slangen gips en Maria glas.  Allengs werd het drukker in en bij de groeve ook de andere deelnemers hadden de weg naar de groeve gevonden, bij navraag bleek het bezoek aan de Grube Roter Bär veel indruk had gemaakt al met al voor iedereen een geslaagde dag.

Vrijdag, Bad Grund

Vrijdag 26 mei gaan we naar de kalk groeve Winterberg bij Bad Grund omdat het een normale werkdag is konden ook hier de aller kleinsten niet mee, ook voor de groten was het oppassen geblazen de grote machines wekten veel ontzag.

Kalkgroeve Winterberg bij Bad Grund, vindplaats van bariet

Kalkgroeve Winterberg bij Bad Grund, vindplaats van bariet

Na de begroeting van de gids gingen we naar de eerste vindplaats toe hier werden Calcieten ,Druipsteen en Jaspis gevonden op de tweede vindplaats was het voornamelijk Bariet wat er gevonden werd soms met Malachiet ,Azuriet en Pyriet, ook dit was een geslaagde dag.

Zaterdag, naar Amsdorf

Voor zaterdag 27 mei staat de bruinkool groeve Remonta bij Amsdorf op het programma daar de groeve op 140 km. afstand ligt,stond de wekker voor de meeste vroeg.

Bruinkoolgroeve Remonta in Amsdorf.

Bruinkoolgroeve Remonta in Amsdorf.

Aangekomen op de plaats van bestemming werden we verwelkomd door de gids en konden we met de auto’s naar binnen rijden,daar kregen we uitleg over de winning van bruinkool en zijn eind producten welke wel enige verbazing wekte,schoensmeer uit bruinkool daar sta je niet zo gauw bij stil daarna mochten we naar de vindplaats.

Voorzien van de nodige graaf en spit middelen gingen we op jacht naar de vel begeerde gipsrozen een heel andere manier van mineralen zoeken het was als spelen in een grote zandbak de mooiste rozen zaten het diepste in de klei.

Gipsrozetten uit Amsdorf

Na nog wat plichtplegingen over en weer en een groepsfoto was dit ook een geslaagde excursie dag.

Groepsfoto Gea Drenthe in bruinkoolgroeve Remonta in Amsdorf.

De excursie werd op zaterdagavond afgesloten met een uitstekend diner en lovende woorden voor diegene die de excursie hebben samengesteld en begeleid dit heeft geleid tot louter en alleen maar vrolijke en blijde gezichten waarbij  ook het goede weer een niet onbelangrijke factor was en zoals de excursie leider eindigde op naar het volgende jaar.

Cees de Wagt

 

Fotoalbum Hemelvaartexcursie Harz 2017

Klik op de foto’s om ze te vergroten of ga rechtstreeks naar Flickr