Granaatcoroniet detail
Granaatcoroniet ontdekt bij het Hunebedmuseum
14 augustus 2008
El Torcal
El Torcal in Andalusië een prachtig karstlandschap
16 december 2010
Laat alles zien

Hemelvaart-excursie Sauerland van 21 mei t/m 24 mei 2009

Steinbruch Dainrode bij Frankenberg

Steinbruch Dainrode bij Frankenberg

Een verslag van de hemelvaartexcursie van Gea Drenthe naar Sauerland door één van de deelnemers: Marga Hidding

Om alvast in de stemming te komen, vertrokken Jan en ik op zondag 17 mei naar Naumburg in Sauerland. Er was een plaatsje voor ons gereserveerd op Märchen-Camping Naumburg.

Na een regenachtige reisdag werden wij verwelkomd door: de zon, een hartelijke campingeigenaar, de al voor ons aangekomen excursiedeelnemers en… geen sprookjesezels maar een paartje loswandelende ezeltjes. Vriendelijke beestjes, maar soms toch wel met een heel eigen mening. Jan ondervond dit toen hij dacht rustig van een appeltje te kunnen genieten.

Ezels op de camping

Ezels op de camping

Voor 39 deelnemers was onderdak gereserveerd in het plaatsje Naumburg. Op de camping in een tent/caravan/camper of huisje, of in het centrum van het stadje. Allemaal op loopafstand van elkaar. Iedereen was hartelijk welkom op de camping, ook de niet-kampeerders. Ik vind een bedankje naar de campingeigenaar zeker terecht.

Woensdagavond 19.00 uur was iedereen uitgenodigd op de camping voor het officiële welkomstwoord van Koos Tap als ‘hoofd’-excursieleider.

Donderdag 21 mei, klokslag 9.00 uur vertrokken zo’n 15 auto’s in colonne naar Diabas-Werk Rohde bij Adorf. Omdat het om een redelijke lange sliert met auto’s ging was het natuurlijk niet ondenkbeeldig dat er onderweg iets ‘tussen’ zou komen. Er werden daarom een paar chauffeurs, met navigatie aan boord, strategisch in de rij geplaatst zodat, als de stoet zou breken, iedereen toch op de plaats van bestemming aan zou komen. Ook mobiele telefoons werden ingeschakeld om een onderlinge aansluiting niet te missen.

Helaas zat het weer niet mee en bij aankomst regende het pijpenstelen. Er was in de avond en nacht tevoren ook al zoveel water gevallen dat door de drie excursieleiders moest worden besloten om weer te vertrekken; het was gewoon te gevaarlijk.

Diabas-Werk Rohde bij Adorf

Diabas-Werk Rohde bij Adorf

Dit eerste onderdeel viel hiermee dus letterlijk en figuurlijk in het water, maar we lieten het hoofd niet zakken en gingen op weg naar de storthopen van Dreislar.

Barietgroeve Dreislar

Barietgroeve Dreislar

De meesten waren al heel snel de eerdere teleurstelling vergeten want er lag meer dan genoeg materiaal. Bovendien klaarde het weer op en kwam het zonnetje er zelfs even bij. Verschillende kleuren barietkristallen lagen voor het oprapen, ook stukken met pyriet- en chalcopyrietkristallen.

Aansluitend werd nog een bezoek gebracht aan het museum van Dreislar. www.schwerspatmuseum.de

Schwerspat museum Dreislar

Schwerspat museum Dreislar

Albert Netjes had zijn laptop + beamer meegenomen, zodat de mensen die op de camping logeerden, nog van een presentatie konden genieten.

 

Vrijdag 22 mei. Om 8.30 uur vertrokken we naar de Diabaswerk Hildfeld am Clemensberg. Een half uurtje eerder dan ‘normaal’, omdat de groeve wat verder weg lag. Onze collega’s van Kristal uit Groningen waren daar ook op bezoek, maar deze groeve is zo groot dat we ze, behalve dan even bij de ingangspoort niet meer hebben gezien.

Wat we wel zagen was hoe de vrachtwagens met grote laadbakken de brokken steen in de verwerkingsinstallatie stortten. En omdat we toch even moesten wachten tot we naar onze ‘plek’ gebracht werden, zijn hiervan dan ook de nodige foto’s en filmpjes gemaakt.

Maar we kwamen natuurlijk niet voor dit schouwspel, maar voor de ‘vondsten’.

Het eerste uur leek het er niet op dat het succesvol zou worden, maar toch… aan het eind van een kom, kon iedereen zijn hart ophalen. Kwarts, Pyriet, Calciet, Dolomiet enz. werd er volop gevonden.

Diabaswerk Hildfeld am Clemensberg

Diabaswerk Hildfeld am Clemensberg

De weergoden waren ons de hele dag goed gezind geweest, totdat we de groeve moesten verlaten. Als afsluiting van deze succesvolle dag: een heerlijk verfrissende stortbui.

 

Zaterdag 23 mei Om 9.00 uur vertrokken wij naar Steinbruch Dainrode bij Frankenberg. Helaas konden we niet op het terrein van de groeve parkeren, vanwege asfalteerwerkzaamheden. Gelukkig was er vlakbij een openbare parkeerplaats. Wel moesten we een stukje langs de openbare weg wandelen waar men behoorlijk hard reed. De hoeveelheid vondsten was helaas niet als voorgaande dagen, maar toch is er Roze Dolomiet, Aragoniet en verpyrietiseerde fossielen gevonden. Enkelen hebben er ook nog wat ‘tuinstukken’ vandaan gehaald.

Steinbruch Dainrode bij Frankenberg

Steinbruch Dainrode bij Frankenberg

En als afsluiting… de barbecue! Voor het eerst georganiseerd tijdens een Hemelvaartsweekend en meteen al een groot succes! Hoewel de aanvang even op zich liep wachten, was het gezelligheid troef. Toegegeven: het weer werkte ook mee. Als alternatief, voor als het weer niet zo geweldig zou zijn, kon men terecht in een schuur.

Barbecue

Barbecue

Zo’n afsluiting is zeker voor herhaling vatbaar.

Organisatoren, bedankt voor dit fantastische weekend!

Marga Hiddingh