Oudste fossiel van een moderne vogel komt uit de Sint-Pietersberg:Asteriornis maastrichtensis
11 april 2020
Op zoek naar fossiele slangeneieren….
13 april 2020
Laat alles zien

Geplooide rotsen, Agios Pavlos, Kreta

Geplooide rotsen - Agios Paulos

Door Jacob Otten en Corry Hofstee

Tijdens een vakantie bezoeken we soms locaties met mooie en interessante geologische verschijnselen. Locaties die het waard zijn om gedeeld te worden, gewoon omdat ze mooi zijn, maar ook omdat ze het waard zijn om te bezoeken als jullie nog eens in de buurt komen.

Tijdens ons bezoek aan Kreta in oktober 2019 kwamen we aan de zuidkust bij Agios Pavlos deze prachtige scherp geplooide rotsen tegen.

Agios Pavlos is een piepklein dorpje, van oorsprong een vissersplaatsje, met een mooi klein baaitje met een strand van zwart zand, een taverna, enkele kleine hotels en wat huisjes.

Agios Pavlos is een klein kustplaatsje in een baai in het zuiden van Kreta.  Een steile trap aan het westelijke uiteinde van de baai leidt naar Cape Melissa waar een aantal ingewikkeld geplooide veelkleurige kalksteen rotsformaties te vinden zijn.
Agios Pavlos is een klein kustplaatsje in een baai in het zuiden van Kreta. Een steile trap aan het westelijke uiteinde van de baai leidt naar Cape Melissa waar een aantal scherp geplooide veelkleurige kalksteen rotsformaties te vinden zijn.

Wat geologisch vooral interessant is zijn de veel gefotografeerde, prachtige scherp gevouwen rotslagen die direct ten westen, boven de baai liggen, de locatie heet ook wel Apoplystra (GPS 35°6’6.698″ N 24°33’44.492″ E)

Kaart van de baai en omgeving van Agios Pavlos
Agios Pavlos, zuidkust van Kreta
Afwisselende lagen van kalk- en vuursteen die scherp geplooid zijn
Afwisselende lagen van kalk- en vuursteen die scherp geplooid zijn

De lagen zijn opgebouwd uit askleurige kalksteen afgewisseld met donker vuursteen dat ooit afgezet is in diepe oceaanbekkens in het Jura en Eoceen tijdperk.
De lagen zijn gevouwen door de noordwaarts bewegende afrikaanse plaat die tegen de euraziatische plaat aandrukt, hetzelfde proces dat ook de alpen heeft gevormd en dat er voor zorgt dat de middellandse zee steeds kleiner wordt.

Zee narcissen bloeien nog in deze tijd in het zand aan de kust.
Zee narcissen bloeien nog in deze tijd in het zand aan de kust.

In oktober bloeiden aan de kust ook veel mooie Zee Narcissen (Pancratium maritimum) en Zee-ajuinen (Drimia maritima).

Zee-ajuin of Zee-ui, een bolgewas met forse bollen die in de herfst bloeien
Zee-ajuin of Zee-ui, een bolgewas met forse bollen die in de herfst bloeien

Zie voor een artikel over Kreta dat in de Gea verschenen is: http://natuurtijdschriften.nl/search?identifier=415444;keyword=kreta

Een andere link met informatie: http://www.kreta-umweltforum.de/Merkblaetter/101-05%20-%20Geotope%20in%20Agios%20Pavlos.pdf