Gea-kids
Gea kids middagen in 2019
3 december 2018
Artistieke impressie van een zandzuigerij
Kringavond 14 december – Tom Koops
3 december 2018
Laat alles zien

Geologisch weekeind Leeuwarden 12 en 13 januari 2019

Diverse fossielen uit Zuid-Oost Engeland, foto Hans van den Bosch

Diverse fossielen uit Zuid-Oost Engeland, foto Hans van den Bosch

Geologisch weekeind Leeuwarden

Fossielen onder water

Op 12 en 13 januari 2019 is er weer een Geologisch Weekend in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Dit jaar staan de fossielen centraal met de titel “Fossielen onder water”.

Hoogtepunt van het geologie-weekeind is de Mosasuarus, een zes meter lang skelet van een zeereptiel uit de tijd van de dino’s.

Hieromheen is een kleine expositie ingericht met andere zeefossielen. Deze zijn in bruikleen van andere musea en afkomstig uit verzamelingen van GEA-leden. 

GEA-leden laten ook bijzondere vondsten zien op het gebied van zwerfstenen, zand en mineralen. Uiteraard is er ook informatie te krijgen over het doel en de activiteiten van de GEA-Kring Friesland.

Ook Gea Drenthe zal, net als voorgaande jaren, aanwezig zijn.

Hieronder een impressie van het geologisch weekeind van 2017

Geologisch weekeind Leeuwarden 2017
Geologisch weekeind Leeuwarden 2017 Geologisch weekeind Natuurmuseum Fryslân 2017 Geologisch weekeind Natuurmuseum Fryslân 2017

Mosasaurus

Speciaal voor het geologieweekend van 12 en 13 januari heeft de GEA-Kring Friesland iets heel bijzonders naar Leeuwarden gehaald: het skelet van een echte Mosasaurus! Een Mosasaurus is een zeereptiel dat leefde in de tijd van de dino’s. Met een lengte tot wel achttien meter was dit een van de grootste zeereptielen ter wereld.

De mosasaurus leefde tegelijk met de T-rex in de laatste Krijtperiode, zo’n 82 tot 66 miljoen jaar geleden. En zoals de T-rex het land onveilig maakte, was de Mosasaurus heerser van de zee. In de diepte verscholen wachtte hij zijn prooi op om dan razendsnel toe te slaan.

De eerste exemplaren werden gevonden rond het mergel van de Maas (mosa in het Latijn), vandaar de naam. Het gebied rond de Maas was in die tijd een diepe, warme zee. Later werden botten van dit roofreptiel overal op de wereld terug gevonden.

De Mosasaurus die in het Natuurmuseum is te zien heeft een lengte van zes meter. Hij is afkomstig van Naturalis Biodiversity Center uit Leiden. De Mosasaurus blijft ook na het Geologieweekend nog even in Leeuwarden en is tot en met 23 januari 2019 te zien.