Welkom voor nieuwe donateurs bij Gea Drenthe
Nieuwe donateurs
8 december 2019
Jaarvergadering
Jaarvergadering 17 januari 2020
2 januari 2020
Laat alles zien

Geologisch weekeind Leeuwarden 18/19 januari

Overzicht

Gea Drenthe zal aanwezig zijn op het geologisch weekeind in het natuurmuseum in Leeuwarden op 18 en 19 januari.

Zie voor een verslag uit een vorig jaar: https://gea-drenthe.nl/geologisch-weekeind-natuurmuseum-fryslan-21-en-22-januari.html

Geologieweekend over zwerfstenen uit de IJstijden

De GEA Kring Friesland organiseert in samenwerking met het Natuurmuseum op 18 en 19 januari een kei-leuk weekend met als centraal thema: zwerfstenen uit de ijstijden.

Op de zandgrond van Friesland kom je ze regelmatig tegen: dikke keien. In Drenthe maakten ze er zelfs hunebedden van. Je kunt ze ook verzamelen en uitzoeken uit welk deel van Scandinavië ze zijn gekomen. IJskoud & Steengoed gaat over de tocht van deze zwerfstenen. Uit welk gebied in Noorwegen, Zweden of Finland kwamen ze en hoe weet je dat?

Soms kwamen er fossielen mee die je nu nog in Fryslân kunt vinden: op de akkers, langs de kant van de weg of bij afgravingen. Tijdens het GEA-weekend kun je hier mooie voorbeelden van zien.

In het weekend zijn er veel activiteiten voor kinderen (gratis of tegen een kleine vergoeding): zoals het doorzagen van meegebrachte zwerfstenen (maximale hoogte 7 cm), goudpannen, mineralen of fossielen uit gips hakken en zwerfstenen verven.

Traditiegetrouw is er een markt waarbij de GEA-leden hun mooiste vondsten laten zien. Bezoekers kunnen bovendien zelf een verzameling beginnen (of hun eigen collectie uitbreiden): er zijn mineralen, fossielen en zwerfstenen te koop. De entree is dit weekend € 5,- p.p. (exclusief OnderWaterSafari).

Voor meer informatie zie: https://natuurmuseumfryslan.nl/programma/gea-weekend-ijskoud-steengoed/

De steen met heimwee
Kunstenaar Bart Eysink Smeets is aanwezig bij de opening van het GEA-weekend. Daar vertelt hij over zijn bijzondere project om een zwerfsteen met heimwee terug te brengen naar Finland. De steen kwam 200.000 jaar geleden in de IJstijd vanuit Scandinavië naar het Drentse Borger, samen met vele soortgenoten. Daar belandde hij naast een drukke weg. De zwerfsteen verlangde ernaar om terug te gaan naar huis, naar het moedergesteente waarvan hij wreed was losgerukt. In oktober 2019 was het zover en ging Eysink met zijn 2000 kilo zware reisgenoot op roadtrip naar het 1400 kilometer verderop gelegen Åland.

Locatie:
Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2
8911 EM Leeuwarden

Openingstijden:
10:00 – 17:00