Weekend van de Wetenschap
Open dag Gea Drenthe op 7 oktober
23 juli 2018
Symposium poster Crustacea Through Time
Crustacea Through Time, 28 september in Boxtel
27 augustus 2018
Laat alles zien

GEA-beurs in Amstelveen, 21 oktober 2018

Affiche GEA-beurs 2018

Affiche GEA-beurs 2018

Affiche GEA-beurs 2018

Affiche GEA-beurs 2018

De 54e GEA-beurs in Amstelveen

21 oktober 2018, van 10.00 tot 17.00 uur

In het ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen

Thema:   Ontdek de mineralen en fossielen van Engeland

Engeland kent een grote afwisseling van geologische formaties. Van oude Precambrische gesteenten tot de jongste sedimenten uit het Kwartair. De grote afwisseling in formaties heeft tot gevolg dat er op het gebied van fossielen en mineralen een grote variatie aan soorten is ontstaan. Op de GEA-beurs kunt u ervaren dat in Engeland heel wat moois op het gebied fossielen en mineralen te ontdekken valt.

Diverse fossielen uit Zuid-Oost Engeland

Diverse fossielen uit Zuid-Oost Engeland, foto Hans van den Bosch

TENTOONSTELLING

Op de tentoonstelling zijn fossielen uit het kustgebied van Zuid Engeland aan het Kanaal te zien. De Brabantse werkgroep paleontologie toont u vele prachtige fossielen en zal tijdens de tentoonstelling aanwezig zijn om u te vertellen over vindplaatsen en de vondsten. Met medewerking van Naturalis, richten we een grote vitrine in met mineralen uit de vroegere mijnen van Cornwall. De mineralen zijn afkomstig uit de collectie van het vroegere Mineralogisch Geologisch Museum Delft. De meeste specimens zijn nooit eerder in het openbaar voor het publiek ten toon gesteld. Een unieke kans dus om dit historische materiaal te kunnen bekijken.

STANDHOUDERS

Ruim 50 standhouders zorgen voor een breed aanbod op het terrein van mineralen, edelstenen en fossielen. De standhouders kunnen het een en ander over hun waar vertellen en informatie verschaffen over de vindplaatsen. Naast de ruwe materialen zullen er ook geslepen stenen te verkrijgen zijn. Maar ook verzameltoebehoren (doosjes, loepen, slijpstenen, slijppoeder, UV-lampen, boeken enz.) ,er zit vast wel iets van uw gading bij. Ook dit jaar wordt er veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de aangeboden waren.

GEA-MEDEWERKERS van de werkgroepen Micromounts, Optische Petrologie en Zand zijn weer aanwezig om te determineren, te demonstreren en voor het geven van advies.  De Kring Amstelland zal laten zien wat er allemaal mogelijk is in clubverband.

GASTEN

Stichting Minerals Foundation is aanwezig met informatie over vindplaatsen. Vereniging   Gemma is aanwezig om uw aankopen te onderzoeken, of om uw vondsten te determineren en  informatie te geven over edelsteenkunde.

Verzamelt u edelstenen, mineralen, fossielen of gesteenten kom dan naar de GEA-beurs om de experts te ontmoeten . U kunt met al uw vragen over uw hobby terecht.

ACTIVITEITEN

Om 11 uur kunt u naar de lezing over ‘Fossielenjacht in Zuid-Oost Engeland’ door Hans van den Bosch. Om 12.30 uur is er een lezing over ´Technieken voor het fotograferen van stenen, mineralen, fossielen en zand“ door Ap Bernart en om 14.00 een lezing over  ‘Geologie van Cornwall en Devon’ door Wil Klarenaar. Voor meer informatie ga naar GEA website.

Onder de  deskundige leiding van Kornelis Broekema, Martin Doorman en Marco Baas kan elke bezoeker gedurende de hele dag zelf een mooie steen slijpen. Dit keer ook voor volwassenen.

Het is ook mogelijk te goudpannen als een echte goudzoeker.

Bij de tentoonstelling is een open vitrine waar u zelf een fossiel mag pakken en deze van dichtbij kunt bekijken. Ook staat er een bak met haaientanden.  Bezoekers mogen raden hoeveel het er zijn. De vijf bezoekers die er het dichtst bij zitten ontvangen een mooie haaientand, uitreiking 15.00 uur.

Er is ook weer een leuke puzzel te maken. De antwoorden kunt u op de tentoonstelling vinden. Onder de bezoekers die de juiste oplossing hebben wordt een mooie prijs verloot.

Verder is er een geode kraker met weer prachtige geodes in alle prijsklassen. Bovendien mag kan elk kind onder de 12 jaar mee dingen naar een van de 100 gratis geodes, op te halen bij de geode kraker.

 

Toegangsprijs. Volwassenen €6,-; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis; jongeren t/m 21 j € 4,-; donateurs met partner €4,- p.p. Elke 100e bezoeker ontvangt aan de kassa een gratis pyriet.

Parkeren is gratis maar de parkeerplaats bij De Meent heeft beperkte ruimte, in de wijk is voldoende parkeermogelijkheid.

Bereikbaarheid; met metro/tram 51, halte De Meent (80 meter lopen naar de beursingang); buslijn 199 halte Praam (circa 250 meter lopen).

Op onze website, www.gea-geologie.nl (klik op Beurs), staat uitgebreide informatie over de bereikbaarheid van de GEA-beurs per openbaar vervoer en eigen vervoer.


KWALITEIT Een handleiding voor een goede aankoop.

Stichting GEA en haar standhouders streven er naar om een goede kwaliteit van de aangeboden mineralen, fossielen en edelstenen op de beurs mogelijk te maken. Bovendien hebben de standhouders zich verplicht om bij elk mineraal, fossiel of edelsteen de juiste wetenschappelijke of gemmologische naam te vermelden, evenals de juiste vindplaats.
Tevens zijn standhouders verplicht om behandelingen en/of bewerkingen aan het specimen te vermelden.

Voorbeelden van toegestane behandelingen waarbij de vermelding verplicht is:

 • het lijmen van een gebroken kristal of het stabiliseren van de matrix;
 • kristalvlakken of kristalvormen imiteren d.m.v. slijpen en polijsten;
 • verhitten of bestralen van mineralen en/of edelstenen ter verbetering van de kleur;
 • gebeitste agaten (vaak herkenbaar aan felle kleuren) dienen de vermelding “kunstmatig gekleurd” te krijgen;
 • het vullen van holtes en oneffenheden in een edelsteen of kristal;
 • synthetisch gevormde edelstenen

Omdat in de edelsteenbranche het  “verbeteren” van edel en sierstenen gebruikelijk is, komen bewerkingen bij edel en sierstenen vaak voor.

De volgende bewerkingen of producten mogen op de beurs niet worden aangeboden:

 • bleken o.a. van parels;
 • coating waarbij de oppervlakte wordt geverfd wat veel voorkomt bij koraal en topaas;
 • hittebehandeling bij amber en barnsteen;
 • impregnatie bij turkoois;
 • synthetische gevormde kristallen;
 • geverfde of met metaaldamp gecoate kristallen.

Fossielen zijn van te voren bij de stands gecontroleerd op naamgeving, vindplaats en of de eventuele bewerking is aangegeven of aan u kan worden uitgelegd. Er is een fossielen expert aanwezig.

Een expert kan de behandeling met speciale apparatuur aantonen. Wilt u zeker zijn dat u gekocht heeft wat u dacht te hebben aangekocht, dan kunt u uw aankoop laten controleren door een van de specialisten bij de stand van GEMMA of bij de Mineraal Determinatie Stand.

Mocht het zo zijn dat vast gesteld wordt dat u iets anders heeft gekocht dan dat u door de standhouder is verteld, dan dient de standhouder uw aankoop terug te nemen en u het aankoop bedrag terug te geven. Noteert u daarom goed bij welke stand u gekocht heeft (nr en naam standhouder) en vraag altijd een kaartje met naam en vindplaats van uw steen waarop aangegeven is welke behandeling de steen heeft ondergaan.

GEA wens u veel succes met het aankopen van een mooi of interessant mineraal, fossiel of edelsteen. Er is echt heel veel moois aanwezig. Alleen al het bekijken is een ware beleving.

Een uitgebreid overzicht van edelsteen behandeling staat in de Gea van juni 2018. Op de site Gea-geologie.nl staat onder “Edelsteen van de maand” een uitgebreid artikel over jade en haar mogelijke bewerkingen.
Het volledige beursreglement en de toelichting ligt ter inzage bij de GEA-stand en de stand van Gemma en de Mineraal Determinatie Stand.