Gea hemelvaart 2013 - Bebertal
Aanmelden Hemelvaartexcursie 2018 naar Sachsen-Anhalt
1 september 2017
Zwerfstenen van Peter Hofstee
Noordelijke zwerfsteendag, 11 november 2017
2 oktober 2017
Laat alles zien

Gea beurs in Amstelveen 22 oktober 2017

Agaat Agate Creek (Henk Jacobs)

Agaat Agate Creek (Henk Jacobs)

Gea beurs in Amstelveen op 22 oktober 2017

De 53e GEA-beurs zal worden gehouden op:

22 oktober 2017, van 10.00 tot 17.00 uur

In het ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen

 Thema van de beurs: Agaten, schilderijen van moeder aarde 

Agaten worden over het algemeen gevonden in gebieden waar vroeger vulkanisme was. Afhankelijk van de mineralogische samenstelling van de bodem en de vorm van vulkanisme zijn verschillende soorten agaten ontstaan met typisch lokale kenmerken in kleur en lijnenspel. Hoewel de meeste agaten uit Brazilië en Uruguay komen zijn er veel meer vindplaatsen. Ook dichter bij huis kan agaat gevonden worden. In Nederland bijvoorbeeld in de grindgaten langs de Rijn, maar ook in Duitsland en België kan agaat worden gevonden.

Tentoonstelling

Zo zal er op de komende GEA-beurs een grote variatie aan agaten in vele vormen en kleuren te zien zijn. Er liggen onder anderen prachtige agaten uit de Groeve Juchem, omgeving Freisen, Marokko,  Oregon,  Australie en Nederland. Een fotoserie van al dit moois gaan we u hier niet geven, u moet het gewoon zien. Kom kijken en genieten! Deze tentoonstelling gaat weer een prachtig onderdeel van de beurs worden. Maar kijk ook eens op de GEA-website, hier vindt u uitleg over het ontstaan van agaten en veel mooi foto materiaal. Bekijk ook de I-Books over Rijnagaten en Agate Creek Agaten.

Standhouders

Ruim 50 standhouders zorgen voor een breed aanbod op het terrein van mineralen, edelstenen en fossielen. Een aparte plaats krijgen de agaten die diverse standhouders aanbieden. De standhouders kunnen het een en ander over hun waar vertellen en informatie verschaffen over de vindplaatsen. Naast de ruwe materialen zullen er ook geslepen stenen te verkrijgen zijn. Maar ook verzameltoebehoren (doosjes, loepen, slijpstenen, slijppoeder, UV-lampen, boeken enz.) ,er zit vast wel iets van uw gading bij. Zoals eerder aangegeven zullen er aanmerkelijk minder sieraden te koop zijn op de beurs. Ook zal er streng worden toegezien op de kwaliteit van de aangeboden waren.

Gea-medewerkersvan de werkgroepen Micromounts, Optische Petrologie en Zand zijn weer aanwezig om te determineren, te demonstreren en voor het geven van advies.  De Kring Amstelland zal laten zien wat er allemaal mogelijk is in clubverband.

Gasten

Stichting Minerals Foundation en vereniging Gemma zijn aanwezig met informatie over vindplaatsen het determineren van vondsten, informatie over edelsteenkunde en amateur paleontologie.

Verzamelt u edelstenen, mineralen, fossielen of gesteenten kom dan naar de GEA-beurs om de experts te ontmoeten . U kunt met al uw vragen over uw hobby terecht.

Activiteiten

Om 11 uur kunt u naar een lezing over “Het ontstaan van agaten door Erwin Kaspers. Tijdens de lezing komt het ontstaan en de vorming van geodes en agaten in basische lava ( basaltlava ) en in zure lava   ( rhyoliet  of rhyodaciet lava) aan de orde.

Om 12.30 uur kunt u naar een lezing over ‘Het slijpen van mineralen” door Peter Markies. De lezing richt zich vooral op het slijpen van stenen met eenvoudige middelen. Na afloop kunt het geleerde in de praktijk brengen. Voor dit practicum zal Devoon-materiaal uit de Eifel beschikbaar zijn.

Om 14 uur kunt u naar een lezing over “Agate Creek Queensland Australië” door Henk Jacobs. Tijdens de lezing wordt u meegenomen naar deze indrukwekkende omgeving en leert u de verschillende agaten die hier gevonden worden aan de hand van prachtige beelden kennen.

Onder deskundige leiding kan elke bezoeker gedurende de hele dag zelf een mooie steen slijpen. Dit keer ook voor volwassenen.

Het is ook mogelijk te goudpannen als een echte goudzoeker.

Verder is er een geode kraker met weer prachtige geodes in alle prijsklassen. Bovendien mag kan elk kind onder de 12 jaar mee dingen naar een van de 100 gratis geodes, op te halen bij de geode kraker.

Toegangsprijs. Volwassenen €6,-; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis; jongeren t/m 21 j € 4,-; donateurs met partner €4,- p.p. Elke 100e bezoeker ontvangt aan de kassa een gratis pyriet.

Parkeren is gratis maar de parkeerplaats bij De Meent heeft beperkte ruimte, in de wijk is voldoende parkeermogelijkheid.

Bereikbaarheid; met metro/tram 51, halte De Meent (80 meter lopen naar de beursingang); buslijn 199 halte Praam (circa 250 meter lopen).

Op onze website, www.gea-geologie.nl (klik op Beurs), staat uitgebreide informatie over de bereikbaarheid van de GEA-beurs per openbaar vervoer en eigen vervoer.