Steinbruch Dainrode bij Frankenberg
Hemelvaart-excursie Sauerland van 21 mei t/m 24 mei 2009
16 september 2010
Steilrand Donderen
Aardkundige waarden provincie Drenthe
28 november 2012
Laat alles zien

El Torcal in Andalusië een prachtig karstlandschap

El Torcal

El Torcal

El Torcal de Antequera is een natuurreservaat bij Antequera in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het park is bekend om zijn ongewone rotslandschap en is één van de meest indrukwekkende karst landschappen van Europa.

El Torcal

El Torcal

De rotsen zijn gevormd uit kalksteen uit de Jura en is ongeveer 150 miljoen jaar geleden afgezet in een zee engte die zich van de golf van Cádiz naar Alicante uitstrekte tussen de huidige Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De afzettingen zijn in het tertiair 1300 meter omhoog gedrukt wat resulteerde in een bescheiden bergketen van vlakliggende kalksteen.

Later zijn een serie van breuken die min of meer haaks op elkaar staan, verder uit geërodeerd wat geleid heeft tot de gangen tussen grote blokken kalksteen die tegenwoordig zichtbaar zijn.

De horizontale kalk afzettingen in de kalksteen blokken zijn onderhevig geweest aan oplossen door water (karst effecten) en afbrokkelen door herhaald bevriezen en dooien. Dit heeft geresulteerd in de verschillende vormen die vandaag de dag zichtbaar zijn

In het park is een aardig en modern bezoekerscentrum, en er zijn twee wandelroutes (1,5km en 2,5km) uitgezet.

Zie ook:

El Torcal

El Torcal

El Torcal

El Torcal

 

El Torcal

  • Paraje Natural Torcal de Antequera, Carretera A 70-745 Antequera, Málaga,