In de westwand van de bouwput is onder het esdek gecryoturbeerd roodbruine Saale-keileem aanwezig. Deze vormen zakken en pockets in het onderliggende door ijsdruk scheefgestelde Peelozand
Geologie van een bouwput
28 maart 2018
Gea Kids ruil- en doe-middag, 22 april 2018
Verslag van de Gea kids ruil- en doe-middag
4 mei 2018
Laat alles zien

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen

Stenen zoeken in Noord- en Midden-Nederland. Determinatiegids noordelijke zwerfstenen

Stenen zoeken in Noord- en Midden-Nederland. Determinatiegids noordelijke zwerfstenen

Stenen zoeken in Midden- en Noord-Nederland

Het is jullie wellicht bekend dat Marja Braaksma en ik (Harry Huisman)  enige tijd geleden het plan hebben opgevat om over alle zwerfsteengroepen die in Nederland voorkomen foto determinatiegidsjes uit te geven. Om de kosten laag te houden doen we dit in eigen beheer.

Over door Rijn en Maas in ons land afgezette steensoorten zijn inmiddels twee deeltjes verschenen. Het betreft dus Zuidelijke grindstenen. Dat deze stenen inmiddels allang niet meer tot midden- en Zuid-Nederland beperkt zijn, is duidelijk. Deze grindstenen kom je overal tegen, zelfs in archeologische opgravingen in de Onlanden bij Roderwolde.

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen

Afgelopen vrijdag is deel 3 over Noordelijke zwerfstenen verschenen. Omdat de variatie aan steensoorten uit Scandinavië vele malen groter is dan de zuidelijke en ook kleuren en structuren nogal verschillen, keken we met spanning uit naar de kwaliteit van de afbeeldingen. De drukker heeft zijn best gedaan. We zijn meer dan tevreden.  Het is altijd afwachten hoe het uitpakt. Beeldschermafbeeldingen zien er anders uit dan op papier.

Het boekje telt meer dan honderd pagina’s waarin enige honderden zwerfsteensoorten zijn afgebeeld, vergezeld van beschrijvingen. We hebben met opzet de moeilijkheidsgraad binnen de perken gehouden. De gids is dan ook geschikt voor jong en oud met of zonder kennis van geologie en stenen. De foto’s laten stenen zien die iedereen kan vinden, dus niet gezaagd en gepolijst en ook niet doorgeslagen. De kans is groot dat een zelf gevonden zwerfsteen met behulp van dit boekje herkend kan worden. De beschreven zwerfsteensoorten zijn overzichtelijk in aparte hoofdstukken geplaatst.

De beschrijvingen van de zwerfstenen worden voorafgegaan door een inleidend gedeelte met hoofdstukken over hoe de stenen hier zijn gekomen, hoe ze te herkennen zijn, welke bestanddelen zitten er in en hoe je stenen kunt herkennen. Verder worden suggesties gegeven waar te zoeken. Belangrijk is ook een apart hoofdstuk over ijstijdsporen op zwerfstenen, alles ruimschoots voorzien van foto’s. Tekst en foto’s zijn afgedrukt op extra zwaar papier, dat tegen een stootje kan. Het boekje kan zonder bezwaar mee naar buiten worden genomen. Wel zo makkelijk bij het zoeken en vergelijken.

De publieksprijs van het boekje is bewust erg laag gehouden, ook al omdat we een drukker gevonden hebben die lager was met zijn prijs.  Het boekje kost 15,= euro, inclusief verzendkosten.

Ik voeg een paar screenshot bij van een aantal pagina’s om een indruk te geven van de inhoud.

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen voorbeeld 1

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen voorbeeld 1

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen voorbeeld 2

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen voorbeeld 2

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen voorbeeld 3

Determinatiegids voor noordelijke zwerfstenen voorbeeld 3

Wilt U het boekje bestellen, stuur dan een mailtje aan m.braaksma07@gmail.com.

Met vriendelijke groet

Harry Huisman