Mineralen- en fossielenbeurs 2e paasdag in Groningen
10 februari 2018
Caldera Sete Cidades, São Miguel, Azoren
Kringavond 13 april: Azoren door Hendrik Zijlstra
21 maart 2018
Laat alles zien

Contactdag NGV & GEA 7 april 2018

Budapestlaan 4b, Uithof, Utrecht

Budapestlaan 4b, Uithof, Utrecht

Gezamenlijke contactdag NGV & GEA

Op 7 april 2018 vindt de contactdag van het NGV & Gea plaats in het Koningsbergergebouw van de UU, Budapestlaan 4b, Uithof-Utrecht, Cosmos zaal.

Dit geologisch samenzijn vieren wij met een 4-tal lezingen, waarvan u onderstaand een samenvatting aantreft.

Programma voor 7 april 2018:

10.00 – 11.00 Registratie, koffie/thee – geologische boekenmarkt

11.00 – 11.45 Lezing Prof. Dr. Sjoerd Wendelaar: 
Het laatste nieuws over onze verre voorouders

Aan de hand van DNA analyses, MRI scans e.d. van recente fossiele vondsten van de vroege mens, zoals Neanderthalers, de Denisova-mens en de Flora-mens is gebleken dat onze naaste verwanten ouder zijn dan verwacht.

Daardoor moet het beeld van de herkomst van de moderne mens weer een paar honderdduizend jaren worden bijgesteld.

11.45 – 12.30 Lezing dr. Ernst A.J. Burke:
Fadenkwarts

Fadenkwartsen zijn een bijzondere soort van kwartskristallen. Zij ontlenen hun naam aan het Duits, en er is eigenlijk geen Nederlandse term voor. Fadenkwarts is genoemd naar het Duitse “Faden” (= draad), en verwijst naar de opvallende witte lijn door de kristallen heen. De Fransen hebben er een poëtische naam voor: “quartz à âme”, kwarts met een ziel. In de lezing wordt ingegaan op het voorkomen en de vorming van deze fascinerende fadenkristallen, die ook van andere mineralen bekend zijn. De oorsprong en vorming van fadenkwarts is al in 1946 gepubliceerd door de Russische mineraloog Georgiy Glebovich Lemmlein, maar is in het Westen pas in 1972 bekend geraakt door de vertaling van zijn werk in dat jaar.

12.30 – 13.30 lunch (neem uw eigen lunchpakket mee) koffie/thee zijn gratis – geologische boekenmarkt

Middag programma: “Ruimte puin”

13.30 – 14.15 Lezing dr. Sebastiaan de Vet:
Meteorieten: de planetaire verhalenvertellers uit het zonnestelsel

Meteorieten zijn bijzondere geologische materialen die ons zonnestelsel tastbaar maken en verrassend dicht bij huis brengen. Je hoeft immers niet met een telescoop de ruimte in te turen om je over de planeten te verwonderen: de samenstelling en mineralogie van meteorieten geven eveneens een bijzonder perspectief op onze planetaire buren. Dat blijkt zelfs uit de meteorieten die insloegen in Hollandse bodems en daken. Ondanks dat er in Nederland slechts zes erkende meteorietvondsten zijn (de meest recente viel in 2017), geven deze bijzondere ‘meteoorstenen’ inzicht in kenmerken van hemellichamen waaruit ooit planeten zoals de aarde zijn gevormd. In deze lezing staan we daarom stil bij wat meteorieten ons precies kunnen vertellen over de eerste miljoenen jaren van ons zonnestelsel. Bovendien zien we hoe in Nederland waarnemers actief zijn in landelijke waarneemnetwerken in afwachting van de volgende meteorietinslag. Over de spreker Dr. Sebastiaan de Vet is als planeet- en meteorietonderzoeker actief bij Naturalis. Daarnaast zet hij zich in bij de landelijke Werkgroep Meteoren voor het waarnemen van meteoren en het bergen van nieuwe meteorieten in Nederland.

14.15 – 15.00 Lezing dr. Steven Goderis, Universiteit van Brussel:
Antarctica: zoeken van meteorieten

Dr. Steven Godderis “Een unieke blik op ons zonnestelsel dankzij meteorieten en micrometeorieten uit Antarctica” “Sinds 2009 gaan Belgische wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB), waaronder Dr. Steven Goderis (VUB), systematisch op zoek naar meteorieten in de blauwe ijsvelden ten zuiden van het Sør Rondane gebergte in Oost-Antarctica, in de nabijheid van het Belgische Prinses Elisabeth station. Tijdens drie expedities werden in totaal al meer dan 1200 stalen aan de Belgische meteorietcollectie toegevoegd en meer dan 3000 micrometeorieten verzameld. Nu worden deze fragmenten door een team van de VUB/ULB en partnerinstellingen onderzocht om het ontstaan van het zonnestelsel en de vorming van de planeten ongeveer 4,5 miljard jaar geleden beter in kaart te brengen.”

15.00 – 15.15 koffie/theepauze

Aanmelden

Aanmelden voor deze dag is alleen mogelijk via de NGV site www.geologienederland.nl

Voor GEA donateurs is de toegang gratis (breng wel uw donateurskaart mee!) alsmede koffie en thee gedurende de dag. Niet-leden en niet-donateurs zijn zeer welkom bij de lezingen, deze betalen € 10,-. Vergeet u niet uw eigen lunch mee te brengen? Er is geen lunch te koop.

Kaart Uithof, Utrecht

Bereikbaarheid Koningsbergergebouw Universiteit Utrecht Budapestlaan 4b- Per auto: A28, afslag De Uithof. Borden Budapestlaan volgen. Bij het gebouw zijn voldoende parkeerplaatsen, op zaterdag mag u ook parkeren op de voor medewerkers gereserveerde parkeerpleinen (b.v. Princetonplein).

Openbaar vervoer: stadsbus lijn 28 vertrekt: Bushalte Utrecht CS Centrumzijde, zaterdags elke 20 minuten naar de Uithof (reistijd ca. 20 minuten). Uitstappen halte “Botanische tuinen” dan 4 minuten te voet.

Voor nadere informatie en routekaartje zie: http://www.geologienederland.nl/landelijke-contactdag.html

Of mail naar kringzaken@gea-geologie.nl