Reisverslag Hemelvaartexcursie Tsjechië 2005
21 mei 2005
Kaart Hondsrug
De Hondsrug
24 juli 2006
Laat alles zien

Kogelgraniet, een bijzondere vondst in Drenthe

Kogelgraniet in het Hunebedcentrum

Kogelgraniet of orbiculiet

Ons lid Harry Dekker heeft een bijzondere, unieke,  kogelgraniet gevonden in Drenthe.
Hieronder zijn verslag.

 

 

Harry Dekker met de gevonden Kogelgraniet

Harry Dekker met de gevonden Kogelgraniet

Omdat Joke, (mijn vrouw ) in de fietscommissie van de “Vrouwen van Nu” zit, hadden zij (de fietscommissie ) een route uitgestippeld die zij daarna met de andere leden zouden gaan fietsen.
Dit was de ”Bruingoud” route. Om dat die route zo mooi is, moest ik in die tussen liggende tijd er ook aangeloven. Tijdens die route die o.a. via Weiteveen het Amsterdamseveld, het Schoonebeekerveld door Nieuw Schoonebeek voerde, gebeurde het.

Het was zalig weer, prachtige omgeving, dat we allebei uit onze oog hoeken iets bijzonders zagen. Gelijk op de rem en afstappen natuurlijk. Bij een grasveld naast een vrijstaand huis lag een bijzondere steen, als remming tegen auto’s die op het gras zouden parkeren. De kogels vlogen om je oren, zo duidelijk waren ze van de weg af zichtbaar. Daar ik op stenengebied nog een leek ben, moest ik tijdens het verdere fietsen door het Oosterse– en Westerse bos alles nog even verwerken.
Ik zou Harry Dekker echter niet zijn als ik ’s avonds niet bij die mensen op de stoep zou staan.
Jammer genoeg was er niemand thuis. Toen maar naar de overkant gegaan en gevraagd hoe of dat de mensen heetten en of ze telefoon hadden.

De volgende dag gelijk gebeld en een afspraak gemaakt. Na mijn uitleg en blijk van mijn interesse voor die steen verliet ik na een uur de beide broers, met de steen in mijn kofferbak van de auto.
Dit niet nadat de broers mij voorzichtig hadden gepolst of de steen geldelijke waarde had. Ik had namelijk wel eerlijkheidshalve verteld dat het waarschijnlijk wel een zeldzame steen was, maar dat de waarde alleen bestond uit het oogpunt van een verzamelaar.
Volgens de broers weegt de steen ongeveer 90 kg. Bij nazoeking in boeken kwam ik uit op een kogelgraniet. Wat later door Henk de Wolde werd bevestigd.

De vindplaats van de steen is dus Nieuw Schoonebeek en heeft ongeveer 20 jaar als blokkade dienst gedaan. Ik ben de heren Imming dankbaar dat ze de steen aan mij hebben afgestaan.

Zo zie je maar weer waar een fietspartij al niet toe kan leiden.

Naschrift

De tweede steen is nu ook in mijn bezit. Die is waarschijnlijk afgebroken tijdens de graaf werkzaamheden
1e steen = 74x45x32 ± 90 kg
2e steen = 50x35x26 ± 45 kg (kaaspunt vorm)

Hier het vervolg over de brief wisseling met Harry Huisman.
Harry Huisman heeft de kogelgraniet aangemeld bij The geological Survey of Finland met de vraag of hij toestemming kan krijgen om in hun database met afbeeldingen te mogen kijken.
Dat de kogelgraniet uit Finland komt is welhaast zeker.
Geen Zweeds type komt in de buurt van de keien van Nw.Schoonebeek. 0ok is duidelijk dat dit de eerste vondst van een kogelgraniet überhaupt is in Nederland. De mineralen die in het gesteente zitten kan hij ons ook al wel vertellen.
Kaliveldspaat, veel plagioklaas, kwarts en biotiet.

Als de steen gezaagd en gepolijst is kan hij ons meer vertellen over de textuur bijzonderheden en ook over de eventuele andere mineralen die er nog in zouden kunnen zitten.

Kogelgraniet in het Hunebedcentrum

Kogelgraniet in het Hunebedcentrum

Voor meer informatie over deze unieke vondst kunt het artikel op de site van Harry Huisman lezen:

http://kijkeensomlaag.nl/index.php/component/content/article/37-publicaties/publicaties/80-de-kogelgraniet-van-nieuw-schoonebeek