Op zoek naar fossiele slangeneieren….
13 april 2020
Rolf Egberink
Live sessie over mineralen door Rolf Egberink
23 mei 2020
Laat alles zien

Bezoek aan Cerny Dul in Tsjechië

Cerny Dul

Door Marijke Kruunenberg en Peter Bes

Sinds 2011 plannen wij onze vakantie langs steengroeves , het liefst m.b.v. Minerals Foundation, zie https://www.mineralsfoundation.eu/

We zoeken een gebied waar zo’n 20 á 30 steengroeves bij elkaar liggen. Camperplaatsen, campings en bezienswaardigheden in de buurt zoeken en dan is de planning rond.

Zo zijn we al in tal van landen tussen Noorwegen, Portugal en Griekenland geweest.

Vorig jaar zijn we eerst met de Hemelvaart excursie van GEA afd. Drenthe ( uitstekend georganiseerd door fam. Tap ) mee geweest naar het Ertsgebergte in Duitsland.  (Zie voor een verslag: https://gea-drenthe.nl/verslag-hemelvaart-excursie-2019.html) Daarna zijn we doorgereden naar Tsjechië.

Op 10 juni hadden we 3 groeves op het verlanglijstje.

Horni Lanov

De 1ste was Lom Horni Lanov ( nr 460 van MF ) De eerste keer dat we hier waren, in 2012, werden we zeer vriendelijk ontvangen door bedrijfsleider Martin. Hij bracht ons naar een levensgrote kruising tussen een grot en een geode vol met gave calciet punten. We konden niet dichtbij komen en hebben ook geen foto’s (wel spijt). Nu was er iemand anders en mochten we niet naar binnen.

Cerny Dul, Tsjechië

Cerny Dul

De 2de was Cerny Dul (nr 442 van MF ) In 2012 werden we door de bedrijfsleider naar de beste vindplaats gereden en konden we onze tassen vol laden. Grote stenen vol calciet (licht beschadigd). Aanvankelijk dachten we dit keer minder geluk te hebben, want bij aankomst was er niemand in de groeve en in kantoor. Op de terug weg stopten we even bij een grote stenenbaklift. Ook niemand aanwezig. Toen we de kaart zaten te bekijken voor de volgende groeve kwam er een werkauto aan rijden. We lieten  onze Tsjechische kaart zien ( wij maken altijd een kaart met in de landstaal  de info wie we zijn en wat we willen )( werkt soms heel goed ). Ze brachten ons naar de beste vindplaats en gingen lunchen en daarna kwamen ze ons weer halen. Gelukkig hadden ze een lange lunch, want het was weer smullen. Onze tassen puilden uit. ( zie foto’s )

Lom Stara Paka

Na onze eigen lunch op een parkeerplaats met gelukkig schaduw, want het was behoorlijk warm geworden, zijn we door gereden naar Lom Stara Paka ( nr 1206 van MF ). Onderaan de groeve woont een oude man met een privé museumpje. Schitterend stenen, allemaal uit de buurt, zei hij. Ik heb mijn twijfels. We waren ervan overtuigd dat we zijn looproute beschrijving snapten. Al gauw bleek het tegendeel . Ruim een uur later toch de (verlaten) groeve nog gevonden, maar die viel behoorlijk tegen. Hele kleine agaatjes.

Terug bij de camper hadden we het wel gehad en zijn we naar een bekende camping in Jablonec nad Jizerou gereden.

Na het eten alle schatten nauwkeurig bekeken. Zeer tevreden naar bed.

Tips

  • Zorg dat je helm en andere veiligheidskleding altijd al aan hebt bij het toestemming vragen. Niet altijd nodig maar het helpt soms wel.
  • Maak een tekst in de landstaal om duidelijk te maken wat je komt doen. Geef ook aan dat je lid bent van geologische verenigingen. Ook dat helpt soms. Je bent dan geen gemiddelde toerist.
  • Hou je altijd aan de algemene en plaatselijke regels. Vraag altijd toestemming.

Op deze manier hopen we het voor iedereen leuk te houden.

Marijke Kruunenberg en Peter Bes